Apopro
13 gode råd til afkøling i sommervarmen – ApoPro.dk

13 nemme råd til hurtig afkøling i sommervarmen

Er du også ved at koge fuldstændig over, når de danske sommernætter viser sig fra deres bedste/værste side? Der er heldigvis hjælp at hente, og vi er som apotekere vante til at blive spurgt om gode råd – også til, hvordan man kan afkøle sin krop, sit soveværelse og resten af huset på den mest effektive måde.

Her får du hele 13 råd, som du kan plukke fra, og som vil give dig de bedste muligheder for at blive kølet helt ned, især inden du skal sove:

1. Brug en ansigtsspray med kildevand
Det lyder måske som en sær ting, men en ansigtsspray med vand er helt genial at have på sig, når varmen er uudholdelig, og der er brug for fornyet energi. Har du aldrig prøvet en ansigtsspray før, så er det på tide. Den er også rigtig god at have med sig, hvis man er ude at rejse og har behov for en let rensning af sin hud og en hurtig nedkøling. Vi kan eksempelvis anbefale denne thermalske kildevandsspray fra Avène, som også findes i en rejsestørrelse. Den skal holdes cirka 20 centimeter fra dit ansigt, når du bruger den, og du vil opleve en beroligende effekt.


2. Hold koldt kompres på din pulsåre
Vi har nogle fokuspunkter på kroppen, som ved hurtig afkøling spreder sig til resten af kroppen. Prøv derfor at holde et koldt kompres (altså nogle våde, kolde små klude) på din pulsåre på halsen, albuerne, anklerne, i knæhaserne og på dine håndled. Du kan også dyppe fødderne i isvand lige inden sengetid for på den måde at køle hele kroppen ned på én gang.

3. Smør kroppen ind i aftersun
Aftersun er skøn at smøre sig ind i, hvis kroppen er overophedet i varmen. I forvejen vil en aftersun føles kølig mod huden, men prøv at putte den i køleskabet inden brug og mærk forskellen. Vi har et hav af forskellige aftersun-produkter.

 


4. Få fat i en god ventilator
Rummet og luften omkring dig bliver ikke koldere, når du tænder for din ventilator, men det føles sådan. Derfor er en ventilator en rigtig god løsning, hvis du kæmper med varmen derhjemme og har brug for at nedkøle et rum. Skal den have endnu større effekt, kan man tage en skål med isterninger eller en flaske med frossen vand og sætte foran den, så ventilatoren kommer til at fungere som en slags primitiv aircondition. En ventilator er som regel det middel, vi anskaffer os først, når sommervarmen bliver ulidelig, men også det, der ryger i kælderen eller på loftet, så snart de er overflødige og det danske vejr atter er, som det plejer. Så måske har du i forvejen én stående et sted – så er det bare lige med at huske hvorhenne.

Alternativet hertil må være en god, gammeldags vifte.

Afkøling I sommervarmen – gode råd fra ApoPro.dk


5. Afkøl dit barn med nedfrosset legetøj
Find fx en muffinsform-plade, put små stykker legetøj i hvert rum og fyld dem op med vand. Pladen puttes i fryseren og voila, så er der kold kreativ leg klar, når isklumperne er helt frosne. Har du ikke en plade med muffinsforme, kan du også tage et par fryseposer og fylde dem med småt legetøj og vand. Når vandet er halvt frosset, kan du skubbe legetøjet lidt rundt, så det fordeles optimalt i posen. Nu er det børnenes opgave at få legetøjet fri – alle regler gælder.

6. Sæt en Aloe Vera-plante i dit soveværelse
Sådan en plante er helt genial, når du vil have nedkølet dit soveværelse på en varm sommerdag. Bladene på Aloe Vera-planten har nemlig et højt indhold af vand i sig, og det gør, at den er luftrensende. Rummet bliver altså ikke kun køligere, men også sundere at opholde sig i.

7. Fyld iskoldt vand i din varmedunk
Har du en varmedunk liggende, så fyld den med iskoldt vand og eventuelt også isterninger – så får du et forfriskende koldt element, du kan bruge på hele kroppen. Skift placering et par gange, inden den bliver kropstemperatur, og prøv også at putte den ind i din seng, inden du skal sove, så dit lagen bliver afkølet.

Ejer du ikke en varmedunk, kan du finde en her på shoppen:

8. Træk vejret gennem din tunge
Stik din tunge ud og fold den i siderne (hvis du kan), så du former en luftvej lidt ligesom et sugerør. Træk vejret gennem din foldede tunge og giv slip, når du puster ud. Det lyder fjollet og ser fjollet ud, men prøv det alligevel, før du dømmer tippet ude.

9. Grill din mad og boykot komfuret
Når du tænder for komfuret, afgiver det naturligvis en hel del varme til boligen. Tænk derfor kreativt med aftensmad, der ikke skal varmes. Fx tapas. Det hjælper også at spise små kølige retter, hvis du vil afkøle din krop, og så kan du vente med bøffen til en anden god dag. Er du typen, der griller, så vil det også være en god løsning i stedet for at tænde for ovnen. Så holder varmen sig udenfor, og dit hjem er samme temperatur som før, du gik i gang med madlavningen.


10. Prop dig med læskende mad
Det er en god idé at spise vandholdig mad, når solen bager udenfor og sulten presser på. Især frugt og grøntsager kan indeholde en del vand. Spis derfor masser af vandmelon, agurk, tomater, radiser, jordbær, grapefrugt, salat og broccoli. Det vil hjælpe i nedkølingen af din krop.

11. Tag et koldt bad inden sengetid
Din kernetemperatur kan nedkøles markant, hvis du lige inden du skal i seng tager et koldt bad. Det skal ikke være alt for koldt – og heller ikke et langt bad. Alt med måde.
Tag et koldt bad og et koldt glas vand inden sengetid

12. Drik et glas koldt vand før du går i seng
Det behøver ikke at være ret meget vand, du drikker, men lige en smule, der får kroppen til at være hydreret hele natten. Pas dog på med at drikke så meget, at du skal op og tisse hele natten.

13. Sov på den nederste etage og så tæt på gulvet som muligt
Varmen stiger opad, og derfor vil du opleve varmere nætter, hvis du sover på en af de øverste etager i dit mange-etagede hus. Kælderen er det bedste rum at sove i, når der er meget varmt, og dernæst stueetagen. Inden sengetid kan det være en fordel at nedkøle soveværelset med en ventilator og udluftning. Har du en madras eller et liggeunderlag, så red op på gulvet i stedet for sengen. Er du mere til komfort, så bliv i sengen og tænd din ventilator.

     

    Afkøling, når der er hedebølge i Danmark

    Heldigvis sker det ikke så tit, at der er hedebølge i Danmark, men det virker alligevel som om, det er ved at blive en tendens. Vi bliver lige overraskede hver gang, men forhåbentligt er du nu ekstra godt rustet til fremtidige ulidelige sommernætter med vores 13 råd til hurtig afkøling.

    Har du brug for hjælp?