Har du pakket din festival pakkeliste?
Vi er gået ind i sommermånederne, og for mange betyder det festivaler, musik og højt humør.
Vi er gået ind i sommermånederne, og for mange betyder det festivaler, musik og højt humør.
Det er en kunst at pakke til festivalen, og de fleste vælger at pakke primitivt, og udvælger kun det højst nødvendige. Vi vil forsøge at hjælpe dig med pakkelisten til festivalen, så du kan medbringe festivalens absolut musthaves:
Lyt til kroppen
En festival betyder som oftest flere dage med høj musik, rigeligt med alkohol, som regel en masse sol, vind og vejr. Og selvom alt dette kan være herligt, så kan det også være hårdt for din krop. Så husk at pas godt på dig selv, og vær opmærksom på kroppens signaler.
Her er 5 ting du kan opleve på en festival:
1. Tømmermænd på festivalen
Tømmermænd er de gener du kan mærke i timerne, og nogle gange dagene, efter et højt indtag af alkohol. Symptomerne er typisk kvalme, ondt i maven, hovedpine, svimmelhed, rysten, hjertebanken, træthed og alment ubehag. Disse symptomer bliver udløst pga. væskemangel, da alkohol øger udskillelsen af vand fra kroppen. Det vil sige, at du tisser mere væske, end du drikker. Tømmermændene kommer også, fordi du faktisk oplever en form for forgiftning med bl.a. methanol (træsprit), som findes i næsten alle former for alkohol. Desuden bliver dit blodsukker også lavt, da dit stofskifte bliver forstyrret af alkoholen.
Læs mere om dehydrering og væskebalancen
Typisk har du også sovet mindre og dårligere end du plejer, og du har nok også spist anderledes. Alt dette påvirker, hvordan du har det dagen derpå.
For at komme tømmermændene til livs kan du følge disse råd:
- Sørg for ikke at drikke på tom mave
- Drik vand (både mens du indtager alkohol og efter du har drukket)
- Indtag salt og sukker
- Restituering - Få rigelig søvn dagen derpå
Især fordi en festival typisk strækker sig over flere dage, end når du er til en almindelig fest og har drukket alkohol, er det endnu vigtigere, at du passer på dig selv og din krop. De færreste kan holde til at fortsætte festen få timer efter den sluttede. Gør hovedet ondt og er maven dum, så hjælp dig selv med ekstra søvn, og væske og salt, fx chips. Man kan også bruge Resorb til at få tilført væske og salte:
2. Ubeskyttet sex
Sex kan være dejligt, men ubeskyttet sex kan være forbundet med flere forskellige risici såsom uønsket graviditet og kønssygdomme.
Derfor er det vigtigt, at man husker at beskytte sig mod uønsket graviditet og kønssygdomme. Dette gøres stadig bedst ved at anvende kondom, som beskytter både manden og kvinden:
Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte sygdom i Danmark. De fleste opdager slet ikke, at de er blevet smittede, da kun halvdelen af smittede mænd oplever symptomer og en fjerdedel af smittede kvinder.
Symptomerne på sygdommen er svie ved vandladning og udflåd. Sygdommen kan desværre udvikle sig og give underlivsbetændelse hos kvinderne og bitestikelbetændelse hos mændene. Den kan desværre også give problemer med fertiliteten på den lange bane.
Se vores udvalg af klamydiatests
3. Manglende solcreme kan give solskoldning
Solen varmer dejligt her om foråret, men solen kan også være hård mod huden. Hvis du har opholdt sig for længe i solen uden passende solbeskyttelse, kan du risikere at blive solskoldet. En solskoldning bliver endda klassificeret som en førstegradsforbrænding. Solskoldningen viser sig 4-6 timer efter, at du har fået for meget sol. Huden bliver rød og begynder at svie. Risikoen for modermærkekræft og hudkræft øges også, jo flere solskoldninger du har haft i løbet af sit liv.
For at undgå at blive skoldet er det derfor vigtigt, at du følger Kræftens Bekæmpelses solråd – skygge, solhat og solcreme. Brug gerne en hel håndfuld solcreme til din krop og søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor solen er skarpest. Husk også at anvende en flot solhat, så du beskytter dit ansigt og din hovedbund.
Er du blevet solskoldet, kan du følge disse råd:
- Anvend afkølende cremer og læg kolde, våde klude på den solskoldede hud.
- Ved stærke smerter kan håndkøbsmedicin mod smerter anvendes.
- Undgå at få mere sol på den solskoldede hud.
Læs flere gode råd om at undgå solskoldninger og hudskader
4. Høreskader fra den høje musik
Høreskader kan snige sig ind på dig uden, at du lægger mærke til det lige med det samme. Du opdager det typisk først mange år efter skaden er sket. Hvis du hører et højt brag eller høj musik, så bøjer hårene i ørerne sig som træer i blæsevejr. Hvis du er så uheldig, at der er hår, som knækker, så er skaden sket. Det afknækkede hår vokser ikke ud igen og du har fået en høreskade.
Hyletoner i øret er det første advarselssignal, inden du udvikler høretab. De fleste har nok oplevet at opholde sig til en koncert eller på diskotek og kommet hjem til et stille soveværelse og kunne høre en hyletone. Dette er et tegn på, at lyden har været for høj. I de fleste tilfælde går det over, men ved gentagen påvirkning kan du udvikle høretab og tinnitus.
Men du kan heldigvis forebygge det, hvis du ved, at du skal opholde dig et sted med larm eller høj musik, såsom på en musikfestival. Der skal ikke mere til end et par gode ørepropper.
5. Dårlig mave
Hvor der er mange mennesker, er der også mange bakterier og vira. Derfor er risikoen for at få dårlig mave større når du fx er på festival. Desuden er hygiejnen typisk heller ikke særlig god, da du har langt til ordentlige toiletforhold, og maden tilberedes i campen eller købes i små boder.
For at undgå smitte er det vigtigt at have håndhygiejnen i orden. Vask hænder efter toiletbesøg og inden, du skal spise. Har du ikke adgang til rindende vand, er det et rigtig godt alternativ at anvende alcogel.
Herudover er det vigtigt at nyde musikken, fællesskabet og det gode humør sammen med de andre besøgende på festivalen.
Rigtig god festival!