Gå til hovedindhold

Hvad er forkølelse, og hvad kan du selv gøre?

Forkølelse er en virussygdom, der rammer de øvre luftveje, primært næsen, bihulerne og svælget. Virussen sidder primært i næseslimhinden.

Forkølelse

Forkølelse

Forkølelse er en virussygdom, der rammer de øvre luftveje, primært næsen, bihulerne og svælget. Virussen sidder primært i næseslimhinden. Det er normalt en mild sygdom, der varer ca. 1-2 uger, men du kan nogle gange udvikle følgesygdomme som eksempelvis lungebetændelse, øjenbetændelse, halsbetændelse og bihulebetændelse, der vil medføre en mere langvarig forkølelse. Du vil oftest opleve forkølelse i vinterhalvåret, da virussen trives bedst ved lave temperaturer, men du kan sagtens være uheldig og blive ramt af forkølelse i løbet af hele året. I gennemsnit vil du blive forkølet 2-3 gange årligt. Forkølelse rammer oftest børn, men ses hos alle i alle aldre.

Forkølelse opstår ved, at du bliver smittet med et af de mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse. Smitten sker fra person til person, hvor vira deles via luftbårne dråber i forbindelse med nys og hoste, og via hænderne. Umiddelbart er den mest almindelige smittemåde overførsel fra hånd til næse/mund eller øjne, da den forkølede enten nyser i hånden eller pudser næse, og derefter giver hånd til én, som derefter rører sig selv i ansigtet.

Der går ca. 2-5 dage fra du bliver smittet til, at du får de første symptomer. Når du er forkølet, kan du smitte fra dagen før, du oplever symptomer, til lige efter forkølelsen er ovre. Du vil have lettere ved at smitte i starten af forkølelsen, da sekretet fra næsen er mere flydende og derfor lettere spreder sig ved nys, og fordi du nyser mere i starten af forkølelsen.

Hvilke symptomer opstår der ved forkølelse?

Når du bliver forkølet, vil symptomerne oftest starte med ondt i halsen og eventuelt smerter, når du synker. Du vil senere begynde at nyse, og næsen kan begynde at løbe med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere tykt og gulligt i løbet af forkølelsen. Du kan opleve, at slimhinderne i næsen hæver op, og at du derfor vil få besvær med at trække vejret gennem næsen. Dette kan gøre, at du sover dårligere om natten, da vejrtrækningen er begrænset.

Udover symptomer fra næsen kan du opleve trykken for ørerne og hovedpine. Dette vil oftest skyldes, at næsen er stoppet, da det giver et højere tryk i de øvre luftveje, der også kan give tryk og smerter i ørerne og bihulerne.

Du kan under forkølelsen også opleve tør hoste, eller hoste med slim.

I starten af forkølelsen kan du opleve utilpashed og let feber. Børn vil oftere opleve feber end voksne.

Gode råd mod forkølelse

Da forkølelse er en virus, er der ikke en decideret behandling, som hvis du har en infektion med bakterier. Du kan dog gøre flere forskellige ting for at lindre din forkølelse. Du kan:

  • Anvende næsespray til tilstoppet næse, der trækker slimhinderne sammen og giver luft i næsen.
  • Anvende næsespray til forkortelse af forkølelse.
  • Anvende sugetabletter mod ondt i halsen.
  • Anvende hostesaft mod tør hoste eller hoste med slim.
  • Anvende smertestillende lægemidler i håndkøb; disse kan også virke febernedsættende.
  • Sørge for at holde sig varm, men dog ikke så man sveder. Vær især opmærksom på, at mindre børn ikke bliver overophedede.
  • Ligge med hovedet højt for at lette vejrtrækning.
  • Varm en kop te, eventuelt med honning i. Det kan virke rart og lindrende.

Kur mod forkølelse

Det er en myte, at du kan træne forkølelse væk. Træning er med til at styrke immunforsvaret og forebygge sygdom, men det kan ikke kurere en allerede eksisterende forkølelse. Du kan godt træne, selvom du er forkølet, men det er vigtigt, at du lytter til din krop og stoppe, hvis du bliver utilpas.

Hvordan kan du forebygge forkølelse?

Der er flere forskellige ting, du kan gøre for at forebygge forkølelse.

Du kan:

  • Undgå at røre næse, mund og øjne, især efter berøring af andre forkølede.
  • Vaske hænder ofte og omhyggeligt med sæbe. Det er også en god idé at vaske hænder, før du skal spise, og når du har pudset næse. Hvis du ikke har adgang til håndvask og sæbe, kan du med fordel anvende håndsprit.
  • Undgå at opholde dig steder med mange mennesker, da dette kan give en øget smitterisiko.
  • Generelt undgå tæt kontakt til andre, især andre forkølede.
  • Undgå længere ophold i rum med aircondition, da dette kan køle kroppen ned og give bedre betingelser for vira.

Udover dette er det vigtigt at undgå stress, få nok søvn, dyrke motion og spise sundt og varieret; alt sammen for at immunforsvaret fungerer optimalt.

Hvornår smitter forkølelse?

Normalt smitter forkølelsesvirus kun i en afstand af 1-2 meter.

Forkølelse hos baby og børn

En forkølelse hos mindre børn giver de samme symptomer som hos voksne. Herudover vil barnet ofte være irritabelt og pylret. Søvnen vil ofte også være forstyrret, især hos børn der bruger sut, da vejrtrækning gennem næsen kan være begrænset.

Helt små børn kan ikke, eller kan have svært ved at pudse næsen selv. Her kan du med fordel benytte saltvand i små ampuller til at løsne snotten i næsen. Du kan herefter anvende en næsesuger til at fjerne snot og give luft i næsen. Smertestillende medicin kan anvendes ved feber. Hvis barnet er under 2 år, skal lægen dog kontaktes inden brug. Hvis barnet har feber, er det vigtigt, at barnet ikke opholder sig i for varme omgivelser. Herudover er det vigtigt, at barnet får nok søvn og rigeligt væske.

Hvordan hjælper man en forkølet baby?

Her på siden finder du en video og produkter, der hjælper babyer og børn, som er blevet forkølet:

Forkølelse hos gravide

Hvis du er gravid og bliver ramt af forkølelse, skal du være særligt opmærksom, inden du tager lægemidler for at lindre symptomerne. Der er nemlig ikke mange lægemidler, der anbefales til gravide. Næsespray, sugetabletter og hostesaft som du normalt ville anvende ved forkølelse, anbefales ikke til gravide, enten pga. indholdsstoffernes påvirkning af fosteret, eller mangel på dokumentation af brug hos gravide. Hvis du er gravid og har brug for at lindre forkølelse, kan du bruge saltvandsnæsespray til at løsne snot i næsen og give mere luft. Du kan også anvende andre typer næsespray, der er godkendt til brug hos gravide. Hvis du har brug for andre lægemidler, anbefaler vi, at du kontakter lægen, da lægen kan vurdere, om et lægemiddel kan anvendes i nødstilfælde.

Hvornår skal du søge læge?

Ved en almindelig forkølelse hos større børn og voksne er lægekontakt ikke nødvendig. Du bør dog søge læge, hvis du oplever længerevarende høj feber, eller hvis du oplever symptomer på andre følgesygdomme af forkølelsen, eksempelvis lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse, osv.

Ved forkølelse hos børn bør du søge læge, hvis:

  • Barnet har høj feber, eller feber i længere tid.
  • Hvis barnet ofte kaster op.
  • Hvis barnet ikke vil drikke og spise.
  • Hvis barnet virker sløvt og ikke vil lege, høre historie, se TV osv.
  • Hvis barnet ikke vil sidde op og ikke vil bøje hovedet.
  • Hvis det klager over smerter, hovedpine osv.
  • Hvis der er symptomer på andre følgesygdomme som eksempelvis lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse osv.

Læs mere om afhængighed af næsespray

Har du svært ved at komme af med din forkølelse?

Her på siden finder du produkter, der kunne være interessant for dig, der er forkølet med hoste: