Apopro

Rygestop: Ofte stillede spørgsmål

Vil du gerne stoppe med at ryge, men er bekymret for, om du kan holde motivationen? Er du bange for at tage på i vægt, eller er du nervøs for, om du bliver en plage for dine omgivelser? Få her svarene på 10 af de mest stillede spørgsmål i forbindelse med rygestop.

1. Er det for sent at stoppe?

Det er aldrig for sent at tage kampen op mod røgen. Uanset din alder, og hvor længe du har røget, er et rygestop altid en gevinst for dit helbred. Kvitter du cigaretterne i dag, vil du for eksempel hurtigt opleve, at din vejrtrækning bliver lettere, ligesom dit blodtryk vil vende tilbage til normalt. Efterhånden nedsætter du desuden risikoen for kræft og hjertekarsygdomme væsentligt.

2. Hvordan holder du motivationen?

Det kan for mange være svært at holde kampgejsten oppe under et rygestop, og flere frygter endda helt at miste motivationen, inden de er gået i gang. For at bevare energien og kampviljen under dit rygstop kan det være en god idé at lave en liste over dine grunde til at stoppe. Listen kan fungere som et redskab, der husker dig på, hvorfor det nu var, du ville stoppe med at ryge. Har du børn, kan det også være en stor hjælp at spørge dem.

3. Hvad er den nemmeste vej mod et rygestop?

At stoppe med at ryge er svært for de fleste, og der findes desværre heller ingen nem vej mod et rygestop. Foruden abstinenserne udgør tvivlen dog for mange den største modstand. Beslut dig derfor én gang for alle for, at du vil droppe cigaretterne og lad ikke en dør stå på klem. Når du har truffet din beslutning endeligt, handler det dernæst om at finde en metode, som passer til netop dig og dit sind.

4. Bliver du en plage for dine omgivelser?

Med et rygestop følger abstinenser, ligesom flere oplever humørsvingninger i begyndelsen. Tal derfor med din familie og venner og forbered dem på din beslutning, så de har mulighed for at forstå, støtte og bakke op. Bliver du ophidset, irriteret eller frustreret kan det være en lettelse af få afløb for følelserne. Fysisk aktivitet kan her være et effektivt middel. Prøv for eksempel med en løbetur, en omgang rengøring eller en tur på cyklen i den friske luft.

5. Bliver du afhængig af nikotinprodukter?

Som ryger er du formentlig allerede afhængig af nikotin. Et nikotinprodukt kan derfor være et brugbart værktøj i begyndelsen af dit rygestop, som giver dig mulighed for at tage én ting ad gangen. Der findes cirka 4.000 skadelige stoffer i én cigaret, hvoraf nikotin er ét af dem. Et nikotinprodukt indeholder ganske vist nikotin, men du undgår de meget skadelige stoffer som for eksempel kulilte og tjære.

6. Får du abstinenser?

Sandsynligvis, men de forsvinder heldigvis også igen. I begyndelsen kommer trangen i etaper på fem til ti minutter, men det vil aftage allerede efter tre til fire uger. Så snart du er blevet dine abstinenser kvit, kan du begynde at bruge din energi på andre gode ting.

7. Hvordan undgår du at tage på i vægt?

Mange frygter at deres rygestop vil rime på vægtstigning. Men faktisk er det de færreste, der tager meget mere end to til fem kilo på. Undersøgelser viser netop, at mennesker der stopper med at ryge, også får smag for at leve et sundere liv generelt. Anerkend dig selv for dit rygestop, og forsøg ikke at være for perfektionistisk omkring dine betingelser til dig selv. Er du alligevel bekymret for at tage på i vægt, kan løsningen være at finde en god balance mellem indtag af mad og mængden af motion.

8. Hvad kan du gøre ved min rastløshed?

Rastløsheden kan være en udfordring for nogle, selvom den ofte kun varer i fem til ti minutter. Fysisk aktivitet kan være en hensigtsmæssig afledning. Du kan også forsøge at komme din rastløshed til livs ved at aflede dine tanker. Planlæg din næste ferie, skriv en indkøbsliste til aftensmaden eller prøv at sidde med lukkede øjne og fokusere på dit åndedræt et øjeblik.

9. Kan du være festryger?

Det korte svar: Nej. Én gang afhængig af nikotin, altid afhængig af nikotin. Blot en enkelt cigaret kan være udslagsgivende og fremkalde dit afhængighedsforhold igen. Beslut dig hellere for, at dit rygestop skal være definitivt.

10. Hoster du mere?

Ja. Dine lunger vil reagere på ikke længere at blive udsat for de mange skadelige stoffer ved at rense sig selv. Du kan derfor i begyndelsen af dit rygeophør døje med hoste, ligesom du kan føle dig stakåndet. Det vil dog aftage efter nogle uger, og du kan herefter glæde dig over, at din kondition formentlig allerede er blevet markant bedre.

Har du brug for hjælp?