Apopro

4 myter om rygestop

Du har sikkert hørt flere af dem - "det er for sent at stoppe", "jeg kommer til at tage på" eller "nikotinprodukter er lige så skadelige som cigaretter". Her giver vi dig svaret på de 4 mest normale myter, så du nemmere kan komme godt i gang med dit rygestop.

Myte 1: Jeg har røget så længe, at det er for sent at stoppe

Fakta: Nej, det er aldrig for sent at stoppe med at ryge; heller ikke hvis du har røget i 30 år.  Allerede 20 minutter efter din sidste cigaret, begynder dit helbred at forbedres. Herfra bliver det kun bedre, og efter 3-12 måneder vil fertiliteten være øget og lungerne vil være bedre til at bekæmpe infektioner.

Myte 2: Jeg tager på i vægt, hvis jeg stopper med at ryge

Fakta: Du kan godt risikere at tage lidt på, når du stopper med at ryge. Dog er der i de fleste tilfælde snak om et par kilo, og dem kan du tabe på bedre måder end ved at ryge. Samtidig vil din udholdenhed ved motion blive bedre, når du stopper rygningen.

Myte 3: Nikotin-produkter er lige så skadelige som cigaretter

Fakta: Nej, det er nemlig ikke nikotinen, der forårsager alle de kendte skadelige virkninger af rygning. Det er tjære, kulilte og andre tilsætningsstoffer, som er skadelige for kroppen, og nikotin-produkter indeholder ikke disse stoffer. Du kan få stor glæde af nikotintyggegummi (1 tyggegummi (overtrukket) indeholder 2 mg eller 4 mg nicotin. Uddrag af produktresume) eller nikotinplastre (1 depotplaster afgiver henholdsvis 7 mg, 14 mg eller 21 mg i løbet af 24 timer. Uddrag af produktresume).

Myte 4: Jeg er kun festryger, så det er ikke usundt

Fakta: Det passer ikke. Det er selvfølgelig bedre kun at ryge til fester end at ryge til hverdag, men det er altså lige så sundhedsskadeligt. Samtidig er risikoen for at blive afhængig stor, og mange starter som festrygere og ender som faste rygere.

 

Se produkter til rygestop her

 

Rygestop: Ofte stillede spørgsmål

Vil du gerne stoppe med at ryge, men er bekymret for, om du kan holde motivationen? Er du bange for at tage på i vægt, eller er du nervøs for, om du bliver en plage for dine omgivelser? Få her svarene på 10 af de mest stillede spørgsmål i forbindelse med rygestop.

1. Er det for sent at stoppe med at ryge?

Det er aldrig for sent at tage kampen op mod røgen. Uanset din alder, og hvor længe du har røget, er et rygestop altid en gevinst for dit helbred. Kvitter du cigaretterne i dag, vil du for eksempel hurtigt opleve, at din vejrtrækning bliver lettere, ligesom dit blodtryk vil vende tilbage til normalt. Efterhånden nedsætter du desuden risikoen for kræft og hjertekarsygdomme væsentligt.

2. Hvordan holder jeg motivationen for rygestop?

Det kan for mange være svært at holde kampgejsten oppe under et rygestop, og flere frygter endda helt at miste motivationen, inden de er gået i gang. For at bevare energien og kampviljen under dit rygstop kan det være en god idé at lave en liste over dine grunde til at stoppe. Listen kan fungere som et redskab, der husker dig på, hvorfor det nu var, du ville stoppe med at ryge. Har du børn, kan det også være en stor hjælp at spørge dem.

3. Hvad er den nemmeste vej mod et rygestop?

At stoppe med at ryge er svært for de fleste, og der findes desværre heller ingen nem vej mod et rygestop. Foruden abstinenserne udgør tvivlen dog for mange den største modstand. Beslut dig derfor én gang for alle for, at du vil droppe cigaretterne og lad ikke en dør stå på klem. Når du har truffet din beslutning endeligt, handler det dernæst om at finde en metode, som passer til netop dig og dit sind.

4. Bliver jeg en plage for mine omgivelser, når jeg er rygetrængende?

Med et rygestop følger abstinenser, ligesom flere oplever humørsvingninger i begyndelsen. Nikotinprodukter kan derfor være et brugbart værktøj i at komme godt i gang med et succesfuldt rygestop. Tal med din familie og venner og forbered dem på din beslutning, så de har mulighed for at forstå, støtte og bakke op. Bliver du ophidset, irriteret eller frustreret kan det være en lettelse af få afløb for følelserne. Fysisk aktivitet kan her være et effektivt middel. Prøv for eksempel med en løbetur, en omgang rengøring eller en tur på cyklen i den friske luft.

5. Bliver jeg afhængig af nikotin-produkter?

Som ryger er du formentlig allerede afhængig af nikotin. Et nikotinprodukt kan derfor være et brugbart værktøj i begyndelsen af dit rygestop, som giver dig mulighed for at tage én ting ad gangen. Der findes cirka 4.000 skadelige stoffer i én cigaret, hvoraf nikotin er ét af dem. Et nikotinprodukt indeholder ganske vist nikotin, men du undgår de meget skadelige stoffer som for eksempel kulilte og tjære.

6. Får jeg abstinenser, når jeg stopper med at ryge?

Sandsynligvis, men de forsvinder heldigvis også igen. I begyndelsen kommer trangen i etaper på fem til ti minutter, men det vil aftage allerede efter tre til fire uger. Så snart du er blevet dine abstinenser kvit, kan du begynde at bruge din energi på andre gode ting.

7. Hvordan undgår jeg at tage på i vægt?

Mange frygter at deres rygestop vil rime på vægtstigning. Men faktisk er det de færreste, der tager meget mere end to til fem kilo på. Undersøgelser viser netop, at mennesker der stopper med at ryge, også får smag for at leve et sundere liv generelt. Anerkend dig selv for dit rygestop, og forsøg ikke at være for perfektionistisk omkring dine betingelser til dig selv. Er du alligevel bekymret for at tage på i vægt, kan løsningen være at finde en god balance mellem indtag af mad og mængden af motion.

8. Hvad kan jeg gøre ved min rastløshed?

Rastløsheden kan være en udfordring for nogle, selvom den ofte kun varer i fem til ti minutter. Fysisk aktivitet kan være en hensigtsmæssig afledning. Du kan også forsøge at komme din rastløshed til livs ved at aflede dine tanker. Planlæg din næste ferie, skriv en indkøbsliste til aftensmaden eller prøv at sidde med lukkede øjne og fokusere på dit åndedræt et øjeblik.

9. Kan jeg være festryger, selvom jeg har kvittet smøgerne?

Det korte svar: Nej. Én gang afhængig af nikotin, altid afhængig af nikotin. Blot en enkelt cigaret kan være udslagsgivende og fremkalde dit afhængighedsforhold igen. Beslut dig hellere for, at dit rygestop skal være definitivt.

10. Hoster jeg mere eller mindre?

Du hoster mere. Dine lunger vil reagere på ikke længere at blive udsat for de mange skadelige stoffer ved at rense sig selv. Du kan derfor i begyndelsen af dit rygeophør døje med hoste, ligesom du kan føle dig stakåndet. Det vil dog aftage efter nogle uger, og du kan herefter glæde dig over, at din kondition formentlig allerede er blevet markant bedre.

 

Vil du vide mere om rygestop?

Læs hvad et rygestop kan betyde for dig og din krop:

Rygestop – Er du klar?

Har du brug for hjælp?