Apopro

Overgangsalder (menopause): sådan håndterer du dine gener

Tegn på overgangsalder hos kvinder

Når du som kvinde nærmer dig overgangsalderen, kan der opstå tegn på forestående menopause. Du kan opleve ubalancer i menstruationen samt symptomer så som hedeture, tørre slimhinder og inkontinens hvilket bare er et par af de mange tegn der er på at du er kommet i overgangsalderen.

FAKTA OM OVERGANGSALDER - MEDICIN OG PRODUKTER

  • Vidste du at tre fjerdedele af alle kvinder oplever ubehag i forbindelse med overgangsalderen?
  • Det er ikke ualmindeligt at bruge receptpligtig medicin for at mindske den ubehag og de gener kvinder oplever i overgangsalderen.
  • Flere kvinder vælger en omhyggeligt skræddersyet fugtgivende hudplejerutine, der består af hudpleje produkter, som er udviklet specielt til kvinder i overgangsalderen.
  • Nogle kvinder forsøger sig også med nøje udvalgte kosttilskud. Kosttilskuddene varierer meget. Rødkløver kan reducere symptomer relateret til overgangsalderen, såsom hedeture, rastløshed og humørsvingninger. Vitamin B6 bidrager til regulering af hormonbalancen.

 

Kosttilskud og overgangsalder

Hudpleje og overgangsalder

Hvornår går kvinder i overgangsalderen?

Overgangsalderen viser sig som regel i 45-55-års alderen, og i denne periode holder æggestokkene op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Hos langt de fleste kvinder begynder det med, at menstruationerne bliver uregelmæssige, og hos få holder menstruationen bare op efter at have været regelmæssig.

Gode råd til hvordan du mindsker generne overgangsalderen:

Hedeture i overgangsalderen

Svedeture kan være særligt generende ved sengetid og kan medføre søvnløshed. Derfor anbefaler det at man sørger for at holde soveværelset køligt. Desuden bør man være opmærksom på, om der er nogle fødevarer, der udløser hedeturene. Det er individuelt, hvad man påvirkes af, og om man påvirkes, men typisk er det kaffe og krydret, stærk mad, der fremkalder hedeture.

Hedeture opstår på grund af en mindsket østrogenproduktion. Oplever du hedeture som en væsentlig gene i overgangsalderen, kan du tale med din læge om, hvordan du bedst kommer disse til livs.

Som alternativ findes der også et naturlægemiddel der virker lindrende.

Tørre slimhinder i skeden

Slimhinderne i skeden kan blive tyndere og mere sårbare i forbindelse med mindsket østrogenproduktion, det kalder man vaginal tørhed.

Der findes lokalvirkende midler i håndkøb, der hjælper med at genoprette fugten. Lokalbehandling med østrogen vil være mest effektiv, men hvis man ikke må indtage østrogener, kan man også få lokalvirkende midler uden østrogen.

Det er vigtigt at væbne sig med tålmodighed, hvis man anvender stikpiller, såkaldte vagitorier. Mange kvinder holder for hurtigt op med vagitorier, fordi de oplever bivirkninger, før de ser en effekt. En almindelig og udbredt bivirkning ved anvendelsen af disse er øget udflåd, hvilket kan være irriterende samtidig med, at man ikke umiddelbart oplever en effekt. Effekten kommer, men der går oftest et par uger. Man kan forsøge at mindske udflådsgenerne ved at anvende vagitorierne inden sengetid og bruge et trusseindlæg dagen efter.

Lokalbehandling til vaginal tørhed

Der findes også lokalbehandling både med og uden østrogen til fugt i skeden, samt intimgel og liquigel som kan virke lindrende.

 

Inkontinens (ufrivillig vandladning)

Der findes forskellige former for inkontinens, men i overgangsalderen rammes man ofte af tranginkontinens, som giver en følelse af at skulle tisse her og nu og ikke at kunne holde sig. For at mindske lækager kan man blandt andet:

  • Lave bækkenbundstræning.
  • Begrænse væskeindtaget til 1,5-2 liter dagligt og undgå vanddrivende drikke som kaffe og alkohol.
  • Gå på toilettet jævnligt og sørge for at tømme blæren.

Der findes forskellige midler du kan bruge hvis du oplever ufrivillig vandladning.

 

Se vores udvalg af produkter til inkontinens

 

Læs mere om bækkenbundstræning, og få vores produktanbefalinger.

Receptmedicin og rådgivning efter dine behov

Hos os kan du bestille din receptmedicin, og få den leveret til døren, og hvis du har brug for rådgivning, kan du kontakte os i chatten, e-maile eller ringe til os. Vores erfarne fagpersonale sidder klar til at hjælpe inden for vores åbningstider. Kontakt vores faguddannede personale..

Bestil og modtag nemt din receptmedicin

Dine aktive recepter log ind til receptmedicin

Har du brug for hjælp?