Apopro

Ondt i knæet

Symptomer

Smerter i knæ er meget almindeligt i alle aldersgrupper. Knæet er et kompliceret led, som består af mange forskellige dele, f.eks. knogle, brusk, ledbånd, menisk, slimsække, muskler og sener. Knæsmerterne kan sidde fortil, på den ene eller begge sider af knæet eller inde i knæet, alt efter hvilke dele der er berørt. Det kan gøre ondt i knæet i forbindelse med aktivitet, efter man har været aktiv eller i hvile. 

Årsager

En meget almindelig årsag til ondt i knæet kan være overbelastning, enten i forbindelse med sport eller meget ensidig belastning. Hvis man dyrker sport på hårdt underlag, er det også vigtigt at have sko med god stødabsorbering, da det ellers kan give smerter i knæet. Overbelastning kan vise sig i muskler, sener og knogler.

Der kan opstå skader i ledbånd, menisk og knogler, ofte i forbindelse med kontaktsport eller f.eks. skiløb.

Da knæet består af ledbånd, korsbånd, sener osv. Er det et led, som er meget følsomt for vrid og overstrækninger. Hvis man er uheldig, kan man få ondt i knæet efter, hvad man kan betegne, som ubetydelige hændelser.

Der vil også kunne opstå slidgigt, som vil give knæsmerter både i hvile og ved aktivitet. Der vil ofte være smerter i knæet, når man skal i gang efter at have siddet stille. Slidgigt opstår ofte hos ældre mennesker, men kan også vise sig hos yngre, som har haft en alvorlig knæskade.

Man kan også få ondt i knæet, hvis man har problemer med hoften eller iskias. Årsagen kan altså være et andet sted, end man mærker smerterne.

Hvad kan du gøre nu?

Når man får ondt i knæet, er det vigtigt at starte med at aflaste det.

Man kan også bruge smertestillende, som f.eks. paracetamol og ibuprofen

Hvordan kan du forebygge at det sker igen?

  • Træne langsomt op, f.eks. før skiferien.
  • Undgå overvægt
  • Have gode træningssko
  • Anvende knæbandage - se apotekets udvalg her

Hvornår skal du søge læge?

Ved fald eller slag mod knæet, som giver stærke knæsmerter, skal man søge læge. Langvarige smerter i knæet, som ikke bedres af hvile.

Ved låsning af knæet, efter fald eller vrid i knæet, skal det undersøges af en læge.

Har du brug for hjælp?