4 fordele ved at gå en tur
En gåtur er meget mere end et pusterum fra hverdagens strabadser. Når du åbner hoveddøren til det fri og sætter den ene fod foran den anden, får du både brugt sanserne, samlet energi og bevæget kroppen.
En gåtur er meget mere end et pusterum fra hverdagens strabadser. Når du åbner hoveddøren til det fri og sætter den ene fod foran den anden, får du både brugt sanserne, samlet energi og bevæget kroppen. Nogle gange alene, andre gange sammen med dem, du holder af. Det kan der gå mange gode timer med – og fordelene er også til at tage at føle på.
Vi har samlet 4 fordele til dig, så du (måske) kan blive lidt klogere på, hvorfor du kan have ekstra god samvittighed, når du tilbagelægger den ene kilometer efter den anden
1. Du får mere tid med dem, du holder af
En gåtur er en oplagt mulighed for at få mere tid med dem, du holder af. Den kan nemlig planlægges ind i en travl hverdag blandt madpakker, børn og arbejde – eller tages spontant, når øjeblikket passer.
Gåturen er derfor den perfekte motionsform for dig, som både vil have tid til sundhed og dem, du holder af, men ikke er til skemalagte sportsgrene.
Du kan gå med din mand, dine børn, din veninde eller din svigermor – og, hvis ingen af dem har tid, så grib telefonen og få en sludder, imens du går. På den måde får du gåturen til at føles som en leg og inden du har set dig om, har du gået flere kilometer (så husk at pakke vabelplastre i baglommen).
2. En gåtur gavner din søvnkvalitet
Har du svært ved at falde i søvn efterhånden som sommeraftenener bliver længere og lysere? Hvis du kan sige ja til det, så kan en rolig gåtur inden sengetid måske være løsningen for dig.
Når du går en tur, hjælper du nemlig din krop til at løsne op for spændinger, udvikle naturlig træthed og blive tilpas afslappet, så du lettere falder i søvn, når hovedet rammer puden.
Når du vælger at gå frem for at løbe en tur, undgår du også at få pulsen unødigt op, hvilket kan have den modsatte effekt. Du er også fri for at tænke på restitution, når du går. Din krop er klar igen dagen efter. Derfor kan du sagtens tage hunden og manden med på en aftentur i det fri inden sengetid, selvom du har planlagt at gå igen dagen efter.
Et tip til de sene aftengåture er at pakke en myggespray i lommen. Så slipper du for at irriterende myggestik holder dig vågen (og hvis de alligevel når at stikke, så kan du smøre med en creme eller stift for at dulme kløen).
3. 30 minutters rask gang er godt for dit helbred
Hver gang du snører skoene og går en rask tur på 30 minutter sender du dit hjerte og kredsløb på arbejde. Det mindsker din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Men det bliver bedre endnu. Når du går, får du stærkere ben og baller, fordi du aktiverer muskulaturen i din underkrop, hver gang du tager et skridt. Samtidigt er hvert skridt med til skånsomt at øge styrken i dine knogler, fordi der sendes et lille stød op igennem din krop, når din fod rammer jorden.
Du kan derfor sagtens fylde to go-kruset med god samvittighed og lytte til din favorit-podcast næste gang, du går af sted og gør gode ting for din sundhed
4. Du får D-vitamin fra solens stråler
Når du går en tur i sommerhalvåret fra maj til september i Danmark, får du mere end varme, når solens stråler rammer din hud. Huden danner nemlig D-vitamin, som blandt andet bidrager til et normalt fungerende immunsystem.
For manges vedkommende bliver behovet for D-vitamin dækket af solens lys i sommerhalvåret, imens andre har behov for et tilskud af D-vitamin.
Uanset, skal du selvfølgelig huske at beskytte dig selv og din familie med skygge, solhat og solcreme, når UV-indekset er højt og I går en tur under en skyfri himmel.