Apopro

Hvad er forkølelse? 

Forkølelse er en virussygdom der rammer de øvre luftveje, primært næsen, bihulerne og svælget. Virussen sidder primært i næseslimhinden. Det er normalt en mild sygdom der varer ca. 1-2 uger, men man kan nogle gange udvikle følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse, øjenbetændelse, halsbetændelse, bihulebetændelse osv, der vil gøre sygdomsperioden mere langvarig. Man vil oftest opleve forkølelse i vinterhalvåret da virussen trives bedst ved lave temperaturer, men man kan opleve forkølelse hele året. I gennemsnittet vil man opleve forkølelse 2-3 gange årligt. Forkølelse rammer oftest børn, men ses i alle aldre.

Forkølelse opstår ved at man bliver smittet med et af de mere end 100 forskellige vira der kan forårsage forkølelse. Smitten sker fra person til person hvor vira deles via luftbårne dråber i forbindelse med nys og hoste, og via hænderne. Umiddelbart er den mest almindelige smittemåde overførsel fra hånd til næse/mund eller øjne, da den forkølede enten nyser i hånden eller pudser næse, og derefter for eksempel giver hånd til én som derefter rører sig i ansigtet. 

Der går ca 2-5 dage fra man bliver smittet til, at man får de første symptomer. Når man er forkølet kan man smitte fra dagen før man oplever symptomer, til lige efter forkølelsen er ovre. Man vil have lettere ved at smitte i starten af forkølelsen, da sekretet fra næsen er mere flydende og derfor lettere spreder sig ved nys, og fordi man nyser mere i starten af forkølelsen.

Hvilke symptomer opstår der ved forkølelse?

Når man bliver forkølet vil symptomerne oftest starte med ondt i halsen, og evt. smerter når man synker. Man vil senere begynde at nyse og næsen kan begynde at løbe med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere tykt og gulligt i løbet af forkølelsen. Man kan opleve, at slimhinderne i næsen hæver op og at man derfor vil få besvær med at trække vejret gennem næsen. Dette kan gøre, at man sover dårligere om natten, da vejrtrækningen er begrænset. 

Udover symptomer fra næsen kan man opleve trykken for ørerne og hovedpine. Dette vil oftest skyldes, at næsen er stoppet, da det giver et højere tryk i de øvre luftveje, der også kan give tryk og smerter i ørerne og bihulerne.

Man kan under forkølelsen også opleve tør hoste, eller hoste med slim. 

I starten af forkølelsen kan man opleve utilpashed og let feber. Børn vil oftere opleve feber end voksne. 

Gode råd mod forkølelse

Da forkølelse er en virus, er der ikke en decideret behandling, som hvis man har en infektion med bakterier. Man kan dog gøre flere forskellige ting for at lindre forkølelse. Man kan:

 • Anvende næsespray til tilstoppet næse, der trækker slimhinderne sammen og giver luft i næsen, for eksempel Zymelin.
 • Anvende næsespray til forkortelse af forkølelse, for eksempel Coldy Stop.
 • Anvende sugetabletter mod ondt i halsen, for eksempel Strepsils.
 • Anvende hostesaft mod tør hoste, for eksempel Benylan, eller hoste med slim som for eksempel Bromhexin.
 • Anvende smertestillende lægemidler i håndkøb som foreksempel Panodil. Panodil virker også febernedsættende.
 • Sørge for at holde sig varm, men dog ikke så man sveder. Vær især opmærksom på, at mindre børn ikke bliver overophedede.
 • Ligge med hovedet højt, for at lette vejrtrækning.
 • Varm te, evt. med honning kan virke rart og lindrende.
 • Gamle husråd som for eksempel C-vitamin, hvidløg og zink kan anvendes, dog har disse ikke decideret dokumenteret effekt på forkølelse.

Det er en myte, at man kan træne forkølelse væk. Træning er med til at styrke immunforsvaret og forebygge sygdom, men det kan ikke kurere en allerede eksisterende forkølelse. Man kan godt træne selvom man er forkølet, men det er vigtigt at lytte til sin krop, og stoppe hvis man bliver utilpas.

 

 

 

Hvordan kan du forebygge forkølelse?

Der er flere forskellige ting man kan gøre for at forebygge forkølelse. 

 • Man kan undgå at røre næse, mund og øjne, især efter berøring af andre forkølede
 • Man kan vaske hænder ofte og omhyggeligt med sæbe. Det er også en god ide at vaske hænder, før man skal spise, og når man har pudset næse. Hvis man ikke har adgang til håndvask og sæbe, kan man med fordel anvende håndsprit.
 • Man kan undgå at opholde sig steder med mange mennesker, da dette kan give en øget smitterisiko.
 • Man kan generelt undgå tæt kontakt til andre, især andre forkølede. Normalt smitter forkølelsesvirus kun i en afstand af 1-2 meter.
 • Undgå længere ophold i rum med aircondition, da dette kan køle kroppen ned og give bedre betingelser for vira.

Udover dette er det vigtigt, at undgå stress, få nok søvn, dyrke motion og spise sundt og varieret, alt sammen for at immunforsvaret fungerer optimalt.

Forkølelse hos børn og baby

En forkølelse hos mindre børn giver de samme symptomer som hos voksne. Herudover vil barnet ofte være irritabelt og pylret. Søvnen vil ofte også være forstyrret, især hos børn der bruger sut, da vejrtrækning gennem næsen kan være begrænset.

Helt små børn kan ikke, eller kan have svært ved at pudse næsen selv. Her kan man med fordel benytte saltvand i små ampuller som foreksempel Apotekets Næsedråber, til at løsne snotten i næsen. Man kan herefter anvende en næsesuger som for eksempel Apotekts Næsesuger til at fjerne snot og give luft i næsen. Smertestillende medicin kan anvendes ved feber. Hvis barnet er under 2 år, skal lægen dog kontaktes inden brug. Hvis barnet har feber, er det vigtigt, at barnet ikke opholder sig i for varme omgivelser. Herudover er det vigtigt at barnet får nok søvn og rigeligt væske.

Forkølelse hos gravide

Hvis man er gravid og bliver ramt af forkølelse, skal man være opmærksom, inden man tager lægemidler for at lindre symptomerne. Der er nemlig ikke mange lægemidler, man anbefaler til gravide. Næsespray, sugetabletter og hostesaft som man normalt ville anvende ved forkølelse, anbefales ikke til gravide, pga. enten indholdsstoffernes påvirkning af fosteret, eller mangel på dokumentation af brug hos gravide. Hvis man er gravid og har brug for at lindre forkølelse, kan man bruge saltvandsnæsespray som for eksempel Apotekets Saltvandsnæsespray, til at løsne snot i næsen og give mere luft. Man kan også anvende for eksempel Coldy Stop Næsespray, der er godkendt til brug hos gravide. Hvis man har brug for andre lægemidler anbefales det at kontakte lægen, da lægen kan vurdere om et lægemiddel kan anvendes i nødstilfælde.

Hvornår skal du søge læge?

Ved en almindelig forkølelse hos større børn og voksne er lægekontakt ikke nødvendig. Du bør dog søge læge hvis du oplever længerevarende, høj feber, eller hvis du oplever symptomer på andre følgesygdomme af forkølelsen, for eksempel lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse, osv.

Ved forkølelse hos børn, bør man søge læge hvis: 

 • Barnet har høj feber, eller feber i længere tid.
 • Hvis barnet ofte kaster op.
 • Hvis barnet ikke vil drikke og spise.
 • Hvis barnet virker sløvt og ikke vil lege, høre historie, se TV, osv.
 • Hvis barnet ikke vil sidde op og ikke vil bøje hovedet.
 • Hvis det klager over smerter, hovedpine osv.
 • Hvis der er symptomer på andre følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse osv.

 

 

Har du brug for hjælp?