Apopro

Beskyttelse mod myg

Myggestik er generende og kan klø helt afsindigt. Men heldigvis er myggestik ikke farlige.

Gode råd fra apoteket

Der findes flere forskellige produkter til beskyttelse og lindring af myggestik. De produkter som er i sprayform, kan med fordel også sprøjtes udenpå tøjet. Myggene kan nemlig nemt stikke deres snabel igennem tyndt tøj.

 

Eksempel på spray

Eksempel på stift

Eksempel på creme

Eksempel på plaster

Hvis du er meget plaget af myggestik, så find gode råd til forebyggelse og lindring her

Myggestik er generende og kan klø helt afsindigt. Men heldigvis er myggestik ikke farlige. I hvert fald ikke hvis du er blevet stukket i Danmark. I troperne kan man til gengæld være i fare for at få overført sygdomme som f.eks. malaria og nogle eksperter kalder myg for verdens farligste dyr pga. Overførslen af diverse sygdomme.

Når du bliver stukket af en myg kommer noget af myggens spyt ned i såret og det er dette spyt, som får huden til at reagere med kløe og irritation. Mennesker reagerer meget forskelligt på myggestik. Nogle hæver voldsomt op, hvor andre dårligt nok lægger mærke til deres stik. I slemme tilfælde kan lægen skrive binyrebarkhormon ud for at slå hævelsen ned og hvis der er gået infektion i myggestikket, kan det komme på tale at blive behandlet med antibiotika.

Højsæsonen for myg er fra maj til august og nogle år er særlige myggeår. Dette afhænger især af vejret, da myg foretrækker et lidt mere fugtigt klima. Myg holder til i bevoksning og i skyggen og foretrækker lidt fugtigt vejr.

Desuden tiltrækkes myg af varme, så derfor bliver aktive mennesker, som motionister og legende børn, ofte stukket. De tiltrækkes desuden også af lugt og især sved, men myg foretrækker også nogle menneskers duft frem for andres. Dette er noget de fleste mennesker har oplevet, at kun nogle i selskabet bliver stukket, hvor andre går helt fri. Myggene er især aktive og stikker om aftenen og i de tidlige morgentimer. Så hvis du skal vil undgå myg, skal du ikke opholde dig i en skov, i nærheden af en å i perioden maj-august og svede samtidig

Forebyggelse af myggestik

Du kan få forskellige produkter til at forebygge mod myggestik. De sørger for, at myggen ikke lægger mærke til, at der er en blodkilde lige i nærheden af dem. Produkterne forvirrer myggen, så den ikke kan orientere sig. Myggene bliver altså ikke skræmt væk, men forvirrer myggen, så den ikke sætter sig og suger dit blod. De forebyggende midler virker typpisk 4-8 timer.

Lindring af myggestik og andre insektstik

Når du er blevet stukket af en myg eller af et andet insekt, kan du lindre kløen med en stift, creme eller et plaster til insektstik. I tilfælde hvor stikket er hævet meget op, kan man tage allergimedicin mod hævelsen og kløen.

Gode råd fra apoteket

De produkter som er i sprayform, kan med fordel også sprøjtes udenpå tøjet. Myggene kan nemlig nemt stikke deres snabel igennem tyndt tøj.

Eksempel på spray

Eksempel på stift

Eksempel på creme

Eksempel på plaster

Har du brug for hjælp?