Myggespray: En til en næsten myggefri sommer
Enhver dejlig sommeraften bliver mindre fornøjelig, hvis du skal bekymre dig om myg. Selvom du forsøger at holde øje og at klaske dem, du ser, kan du næsten ikke undgå, at myggene vil nå at stikke.
Vores guide til en næsten myggefri sommer
Enhver dejlig sommeraften bliver mindre fornøjelig, hvis du skal bekymre dig om myg. Selvom du forsøger at holde øje og at klaske dem, du ser, kan du næsten ikke undgå, at myggene vil nå at stikke. Myggestik er irriterende, og det kan tage dage, før de går væk. Heldigvis kan du bruge myggespray eller myggebalsam, som virker afskrækkende på myggene, så du kan nyde dit ophold udenfor.
Der findes mange råd mod myg, men det bedste er og bliver et myggemiddel. Der findes to forskellige typer myggespray, en syntetisk og en oliebaseret. Den oliebaserede er fremstillet med æteriske olier fra citronella og eucalyptus, der har en naturligt afskrækkende virkning på myggene. Vælger du den syntetiske, kan du forvente en virkning på op til 8 timer, hvorimod den oliebaserede vil give en virkning på op til 3 timer.
Hvilken myggespray er bedst?
Hvilken myggespray der er bedst, handler til dels om, hvad du leder efter. Autan Protection Plus har vundet en test, som Forbrugerrådet Tænk har lavet. Testen blev lavet i 2015, men er blevet opdateret i 2018. Sprayen viste sig at kunne holde myggene væk i op til fire timer.
Dog kan myggemidler virke forskelligt fra person til person, så det vigtigste er, at du finder den myggespray eller -balsam, som passer bedst til dig og din familie. Her er nogle af de midler, vi sælger:
- Autan Protection Plus pumpespray: Bedst i test (2015); kan bruges både af voksne og børn fra 3 år
- Stik A' myggespray extra 30% DEET: Anbefalet til tropiske ferier; kan bruges af voksne og børn fra 14 år
Hvad er DEET?
Hvis du nogensinde har kigget på myggespray, kender du højst sandsynligt også DEET, som er meget populært. Men hvad er DEET egentlig? DEET er et middel, der påvirker nervesystemet på pattedyr og insekter. Det betyder, at DEET er det mest effektive middel mod myg, men det anbefales, at midlet bruges med omtanke, da det er en gift.
Hvis du har brug for et myggemiddel til det danske klima, er det ikke DEET, du skal vælge. Her kan du blot nøjes med et af de mildere midler. Hvis du derimod skal til udlandet, og specielt hvis du skal til et sted med malaria eller denguefeber, er DEET en god idé.
Er myggespray farligt?
Myggespray er ikke farligt, men det er vigtigt, at du er opmærksom på indholdet i den spray, du vælger at bruge. Du kan altid tjekke, om myggesprayen er godkendt af Miljøstyrelsen ved at se, om du kan finde sætningen ”Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler". Vi sælger udelukkende myggemidler, som er godkendt af Miljøstyrelsen.
Nogle sprays kan indeholde duftstoffer, som for nogle kan være allergifremkaldende eller irritere sart hud, så det er vigtigt, at du er opmærksom på dette, hvis du er bekendt med at være overfølsom overfor visse indholdsstoffer.
Æteriske olier i de olibaserede myggesprays kan også være allergifremkaldende.
Alternativer til myggespray
- Tøj: Tag løst tøj på, som dækker så meget af huden som muligt. Det skal være løst, fordi myggene godt kan stikke igennem stof, og så hjælper det ikke meget, hvis stoffet er tætsiddende.
- Sluk lyset: Mange insekter tiltrækkes af lys. Du har sikkert oplevet, at du en aften har glemt at slukke lyset i et rum, hvor vinduet har stået åbent. Kort efter summer rummet af forskellige insekter, bl.a. myg.
- Myggenet: Det mest effektive alternativ er myggenet, fordi myggene simpelthen ikke kan trænge igennem det fintvævede materiale. Du kan enten tage det på, f.eks. udenpå en hat, eller hænge det omkring et område, f.eks. en seng.
- Undgå skrumringstid: Myg stikker hele dagen, men det er specielt slemt ved skumringstid, altså sen eftermiddag og et par timer frem. Du kan vælge at holde dig indenfor eller at beskytte med ekstra tøj på dette tidspunkt af dagen.
- Hold dig væk fra stillestående vand: Hunmyggen lægger æg i stillestående vand, hvilket betyder, at der er en stor mængde myg ved skovsøer, fuglebade, badebassiner osv.
- Undgå at svede: Myg tiltrækkes af fugt og varme, det betyder altså også sved. Du kan selvfølgelig ikke styre, om du sveder eller ej, men du kan undgå at dyrke motion eller hårdt fysisk arbejde om morgenen og om aftenen, hvor myggene stikker mest.
Kan myggespray blive for gammel?
Ja, myggespray kan godt blive for gammel. Myggespray er en af de ting, der let kan havne bagerst i medicinskabet, og som kun bliver taget frem én gang om året.
En for gammel myggespray er ikke farlig, men den er heller ikke effektiv. Typisk vil et myggemiddel holde i 1-2 år, men du kan altid finde holdbarheden på emballagen for at være sikker. Når du skal kigge efter holdbarheden, skal du kigge efter et lille æske-symbol. Her vil der stå f.eks. 6 M eller 12 M, som står for hhv. 6 måneder og 12 måneder. Dette gælder fra den dag, du åbner produktet.
Hvad kan jeg gøre, når jeg er blevet stukket af en myg?
Selvom du følger alle råd og tager alle forholdsregler, kan du nok ikke undgå at blive stukket. Når du bliver stukket, er det svært at lade være med at klø. Du har sikkert oplevet, at det bliver værre, når du klør. Det skyldes, at du spreder den gift, myggen har sprøjtet ind under huden. Der findes midler mod kløe, som er specielt udviklet til bl.a. insektstik. Disse fås bl.a. som creme og som stift.