Gå til hovedindhold

Vær opmærksom på flåtbid – sådan beskytter du dig selv og din familie

Flåtsæsonen er på sit højeste, og selvom størstedelen af flåtbid er ufarlige, skal du alligevel tage et flåtbid seriøst, og være opmærksom på symptomerne på biddene, hvis du, eller familien har opholdt jer i områder, hvor flåter og skovflåter er udbredte.

flåtbid

3 vigtige fakta om flåtbid:

  • Flåter er bittesmå mider med 8 ben. Flåten suger blod fra mennesker, fugle og pattedyr. Infektionen fra mide til menneske bliver overført ved et bid.
  • Over 98% af alle tilfælde af flåtbid, resulterer ikke i nogen form for smitteoverførsel, og derfor bliver man ikke syg.
  • I visse tilfælde kan et flåtbid i Danmark medføre infektion med sjældne sygdomme som borreliose, tick-borne encephalitis (TBE), anaplasmosis (flåtfeber) eller tularemia (harepest).

Er man ude i naturen eller i haven i områder hvor flåterne er udbredte kan man vælge at tage et par bukser eller strømpebukser på, for at undgå at flåten bider sig fast. Det er nemlig vanskeligere for den at gøre gennem tøj. Tag gummistøvler på, det er ikke nok med sokker, da flåterne kan sætte sig fast på sokken og kravle ind på kroppen derfra.

Tjek dine børn og dig selv grundigt for flåter over hele kroppen, og brug myggespray med DEET, som virker afskrækkende på flåter (danske myg, tropiske myg og mitter).

Hvad skal man gøre, hvis man har fået et flåtbid?

Hvis du har mistanke om at du eller dit barn er blevet bidt af en flåt, skal du undgå at gå i panik, men det er vigtigt at reagere så hurtigt som du kan:

  • Flåten bør fjernes så hurtigt som muligt.
  • Brug et redskab til forsigtigt at trække den ud.
  • Du kan også forsøge at vride den ud af huden. Rester fra flåten kan fortsat sidde i huden efter at den er blevet fjernet, men de forsvinder i løbet af et par dage.

Hvad skal man gøre, hvis man har fået et flåtbid?

Hvis du har mistanke om at du eller dit barn er blevet bidt af en flåt, skal du undgå at gå i panik, men det er vigtigt at reagere så hurtigt som du kan:

  • Flåten bør fjernes så hurtigt som muligt.
  • Brug et redskab til forsigtigt at trække den ud.
  • Du kan også forsøge at vride den ud af huden. Rester fra flåten kan fortsat sidde i huden efter at den er blevet fjernet, men de forsvinder i løbet af et par dage.
midler mod flåter

Udvalgte midler mod flåter

Produkter

Produkt 1 af 0

Er det farligt at få et flåtbid?

I Danmark er der op til 15% af flåterne, der bærer på bakterien Borrelia burgdorferi. Borreliose er en sygdom, der primært manifesterer sig gennem et lokalt udslæt, kendt som erythema migrans (EM). I sjældne tilfælde kan det også påvirke centralnervesystemet.

Overførslen af Borrelia-bakterien fra flåter til mennesker kan normalt ske efter nogle få timer, men det kræver typisk, at flåten har siddet fast i mere end 16 timer.

Hvis du er blevet smittet efter et flåtbid, kan der opstå et udslæt på huden omkring bidstedet. Dette udslæt viser sig normalt 1-2 uger efter, at du er blevet bidt, selvom det i sjældne tilfælde kan ses tidligere.

Hvordan ser et flåtbid ud?

Et flåtbid kan se forskelligt ud afhængigt af, hvor længe flåten har haft kontakt med huden og området, hvor biddet opstår. Her er en beskrivelse af, hvordan et flåtbid kan se ud:

Flåten har bidt sig fast i huden

Der vil normalt være en lille, rød hævelse omkring bidstedet. Det kan ligne en lille insektbid eller en irriteret hudplet. Dette stadie varer typisk et par timer til en dag. Hævelsen bliver større og mere synlig Som tiden går, kan hævelsen blive større og mere synlig. Flåtbidet kan udvikle sig til en rød, cirkulær plet, der kan være mellem 1-3 centimeter i diameter. I midten af pletten er der ofte et lille hul, hvor flåtens hoved sidder fast i huden.

Hvis flåten forbliver i huden

TBE

Skovflåter kan overføre tick-borne encephalitis (TBE).

Flåter med TBE-virus udbreder sig i Danmark, primært på Bornholm, men der har også været rapporteret om flere tilfælde i Nordsjælland. Skovflåten findes hovedsageligt fra maj til oktober.

TBE (tick-borne encephalitis) som betyder flåtbåren hjernebetændelse, er en infektion i centralnervesystemet, som overføres ved flåtbid. Smitte med TBE kan forekomme kort tid efter at flåten er begyndt at suge blod.

De fleste, der bliver smittet med TBE-virus, oplever ingen symptomer. Der er typisk en inkubationsperiode på 7-14 dage efter smitte, men det kan variere mellem 2-28 dage.

Det er muligt at forebygge ved vaccination. En vaccination er typisk kun anbefalet hvis du skal opholde dig i et i område i en længere periode, hvor sygdommen forekommer.

Læs mere om TBE og TBE-vaccination

Borreliose

Hvis flåten har siddet fast i mere end 16 timer (Borreliose) kan det resultere i en række forskellige symptomer. I den tidlige fase af infektionen kan der inden for uger ses et karakteristisk rødt og afgrænset hududslæt omkring bidstedet, der gradvist spreder sig. Dette udslæt kaldes erythema migrans (bedre kendt som EM). Infektionen i den tidlige fase er lokaliseret og har en inkubationstid på mellem 3 og 30 dage.

Kontakt din læge

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle flåtbid følger samme progression, og udseendet på biddet kan variere fra person til person. Hvis du har mistanke om, at du har fået et flåtbid, er det vigtigt at kontakte egen læge, for at få en nøjagtig vurdering og behandling.

Læs om 7 råd til at bekæmpe flåter, myg og andre insekter

Et levn fra fortiden

I dag frarådes det at smøre flåten ind i olie, fedt, smør, vaseline eller lignende for at få den til at slippe. Dette skyldes, at det normalt forsinker fjernelsen af flåten, hvilket øger risikoen for overførsel af eventuelle sygdomme.

Kilde: sundhed.dk