Guide til kosttilskud
Kosttilskud er, som navnet antyder, tiltænkt som et tilskud til kosten. Det betyder, at kosttilskud ikke kan helbrede eller forebygge sygdomme. Og så bør kosttilskud aldrig erstatte en varieret kost.
Hvad er kosttilskud og hvorfor har nogle brug for det?
Kosttilskud kan bruges, hvis man er i tvivl om eller ikke er sikker på, at man får dækket sit behov for vitaminer, mineraler og næringsstoffer gennem sin kost. Man kan altså indtage kosttilskud for at sikre, at man ikke kommer i underskud. Men man kan også anvende kosttilskud i situationer, hvor man måske er i underskud, her kan man bruge dem til at få fyldt depoterne op igen.
Hvilke typer kosttilskud findes der?
Mangler du noget godt for dit immunforsvar? Så har vi kosttilskud med f.eks. vitamin C, vitamin D, vitamin B6, jern eller selen, som alle bidrager til et normalt immunforsvar.
EPA og DHA, som findes i fiskeolie, bidrager til, at hjertet fungerer normalt, desuden bidrager DHA til et normalt syn og en normal hjernefunktion.
Hud, hår og negle
Der findes en række næringsstoffer, der er gode for din hud, dit hår og dine negle. Eksempelvis bidrager vitamin A, vitamin B2 (riboflavin) biotin og zink til en normal hud. Biotin, selen og zink bidrager til et normalt hår. Og selen og zink bidrager samtidig til normale negle.
Jerntilskud
Jern bidrager bl.a. til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin samt normal ilt-transport i kroppen. Derudover bidrager jern bl.a. til normal kognitiv funktion og immunsystemets normale funktion.
Kalktilskud
Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder, men det er ikke alle, der får den rette mængde gennem kosten. Derfor kan nogen have brug for et tilskud af kalk. Kalk bidrager desuden til normal blodstørkning og normalt fungerende fordøjelsesenzymer.
Magnesium
Magnesium har flere funktioner i kroppenr. Eksempelvis bidrager magnesium til at mindske træthed og udmattelse samt en normal muskelfunktion.
Multivitaminer
Multivitaminer kan bidrage til at dække dit daglige behov for vitaminer og mineraler. De findes til forskellige aldersgrupper
Mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier er flere arter af bakterier, der naturligt indgår i kroppens normalflora i både mundhulen, mave-tarmkanalen og i skeden hos kvinder. Mælkesyrebakterier dannes ikke i kroppen, men er bakterier, vi får tilført gennem kosten.
Zink
Zink har betydning for mange af kroppens funktioner. Udover at bidrage til normal hud, hår og negle og til immunforsvarets normale funktion, bidrager zink bl.a. også til en normal kognitiv funktion.
A-vitamin
A-vitamin kan bl.a. bidrage til at vedligeholde normalt syn, hud og slimhinder. Derudover spiller A-vitamin en rolle i celledelingsprocessen.
B-vitaminer
B-vitaminer har mange funktioner i kroppen. Eksempelvis bidrager Vitamin B1 (thiamin), B5 (pantothensyre) og B3 (niacin) til et normalt energistofskifte. Vitamin B2 (riboflavin) og B7 (biotin) bidrager til normal hud, og biotin bidrager også til et normalt hår.
C-vitamin
C-vitamin bidrager bl.a. til et normalt fungerende immunsystem og energistofskifte. Derudover bidrager C-vitamin til mindsket træthed og udmattelse, et normalt fungerende nervesystem og en normal dannelse af kollagen.
E-vitamin
E-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativ stress.
K-vitamin
K-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler og til normal blodkoagulation, som betyder blodets evne til at størkne. K-vitamin bidrager desuden til at vedligeholde normale knogler
D-vitamin
Hvis man af forskellige årsager ikke får tilstrækkeligt med dagslys, f.eks. om vinteren, kan et tilskud af D-vitamin være nødvendigt. Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år. D-vitamin bidrager bl.a. til vedligeholdelse af normale knogler og tænder, normalt fungerende immunsystem og normal celledeling. Desuden er D-vitamin nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling
Populære kosttilskud
Produkter
Hos ApoPro kan vi hjælpe dig med dine spørgsmål om kosttilskud. Herunder svarer vi på nogle af de hyppigste:
Hvad betyder vand- og fedtopløselige vitaminer?
Der findes to overordnede typer af vitaminer: vandopløselige og fedtopløselige.
Vandopløselige vitaminer
Vandopløselige vitaminer er den type vitaminer, som kroppen nemmest optager. Kroppen skiller sig selv af med de overskydende vitaminer via urinen, hvilket betyder, at vandopløselige vitaminer ikke lagres i kroppen. Eksempelvis B- og C-vitaminer vandopløselige.
Fedtopløselige vitaminer
I modsætning til de vandopløselige vitaminer lagres fedtopløselige vitaminer i kroppen. For at kunne bruge vitaminerne efter behov, lagres vitaminerne i kroppens fedtdepoter. Vitaminerne optages i kroppen vha. mavens fordøjelsesvæsker, som er nødvendige for at absorbere fedt. Fedtopløselige vitaminer optages derved lettest i forbindelse med et måltid. De fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E- og K-vitaminer.
Hvad er RI?
På etiketten af kosttilskud kan du se, hvor mange procent af RI, der er af de enkelte vitaminer og mineraler. RI angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag. RI er ikke et mål for en hvis mængde af vitaminer eller mineraler, du skal indtage per dag via kosttilskud, da du også får dækket en del af dit behov fra kosten.
Hvorfor findes der så mange forskellige kosttilskud?
I de senere år er der dukket flere og flere kosttilskud op på markedet. Et bud er på denne udvikling er selvfølgelig, at der er kommet større og større efterspørgsel efter kosttilskud. Et andet bud kan være, at indholdet i nogle kosttilskud minder om indholdet i naturlægemidler. Forud for markedsføring stilles der ikke de samme krav til kosttilskud som til naturlægemidler. Kosttilskud er et tilskud til kosten og hører til under fødevarelovgivningen. Naturlægemidler er som ordet siger et lægemiddel og hører under lægemiddellovgivningen. Naturlægemidler har et såkaldt markedsføringsnummer (MT-nummer), dette nummer er Lægemiddelstyrelsens godkendelse af, at krav til produktets sikkerhed, kvalitet og virkning er overholdt.Modsat naturlægemidler skal kosttilskud ikke godkendes forud for markedsføringen, men alene registreres hos Fødevarestyrelsen . Det betyder, at processen ikke er lige så langsommelig og ressourcekrævende, som den kan være ved godkendelse af naturlægemidler. Virksomhederne kan altså få produktet hurtigere på markedet, og det kan være en af årsagerne til, at nogle producenter vælger at registrere produkterne som kosttilskud fremfor at søge om godkendelse som naturlægemiddel
Skal jeg bruge kosttilskud?
Det er et rigtig godt spørgsmål, og svaret er, at det er individuelt. Der er nogle råd fra sundhedsstyrelsen, man kan følge - bl.a. vedrørende indtag af D-vitamin hos både børn og voksne samt indtag af kalk hos ældre og folsyre til gravide. Men derudover er man nødt til at kigge på, om den kost man indtager, er varieret nok. Hvis du er i tvivl, bør du snakke med din læge.
Jeg har brug for noget til at styrke mit immunforsvar, kan jeg tage et kosttilskud?
Som udgangspunkt kan man sagtens forsøge sig med et kosttilskud til immunforsvaret, man skal bare være klar over, at der ikke er dokumentation for, at det styrker dit immunforsvar. Kosttilskud kan være mærket med det, der hedder sundhedsanprisninger. Det er små tekster, der fungerer som en guide til, hvordan bestemte vitaminer eller mineraler kan bidrage. Sundhedsanprisninger er godkendt af fødevaremyndighederne på baggrund af videnskabelig dokumentation.
Der er nogle vitaminer og mineraler, som kan bidrage til et normalt fungerende immunforsvar, det drejer sig bl.a. om C-vitamin, D-vitamin, jern og zink. Derfor kan man godt forsøge sig med et kosttilskud, der eksempelvis indeholder et eller flere af disse næringsstoffer. Men der er dog ingen dokumentation for, at et indtag af store mængder af et enkeltstående vitamin eller mineral styrker dit immunforsvaret, men det kan bidrage til et normalt fungerende immunforsvar.
Jeg har hørt at mælkesyrebakterier er godt for immunforsvaret, hvilke skal jeg vælge?
Generelt set har der de sidste år været stort fokus på mælkesyrebakterier, og der findes efterhånden også rigtig mange produkter på markedet. De fleste produkter, der indeholder mælkesyrebakterier, er kosttilskud og fødevaremyndighederne har foreløbig ikke fundet videnskabelig dokumentation på mælkesyrebakteriernes positive virkning. Der er derfor ingen godkendte sundhedsanprisninger på mælkesyrebakterier. Så hvis du køber et kosttilskud med mælkesyrebakterier til immunforsvaret, er der formentligt tilsat noget andet også - f.eks. C-vitamin. Grunden til dette kan være, at når der eksempelvis er tilsat C-vitamin til produktet, må der gerne stå, at det bidrager til et normalt fungerende immunforsvar.
Ovenstående betyder dog ikke, at man ikke kan føle gavn af at indtage produkter med mælkesyrebakterier. Så derfor kan du sagtens vælge at prøve f.eks. Duolac Normal + Immunforsvar.
Jeg har har været syg, nu er jeg rask, men jeg føler mig stadig meget træt, kan jeg tage et kosttilskud der kan give mere energi?
Det er helt normalt, at man kan føle sig træt og energiforladt efter en omgang med sygdom. Du kan godt forsøge at tage et kosttilskud med f.eks. rosenrod. Vælg f.eks. Solaray Rosenrod. Desuden bidrager vitamin C, B6 og B12, samt jern og magnesium også til at mindske træthed og udmattelse