Apopro

Allergi og høfeber

Allergi og høfeber er et almindeligt problem, som mange danskere lider af. Pollenallergi og høfeber er allergi overfor pollen. De mest belastede perioder er i foråret og om sommeren. De typiske symptomer er stoppet næse, løbende næse, nysen, røde øjne og kløende øjne. Symptomerne på pollenallergi og høfeber kan behandles med håndkøbsmedicin som næsespray, øjendråber og allergipiller.

Køb allergimedicin her

Hvad er allergi?

Allergi er en overreaktion i kroppen. Hver dag indånder vi små partikler, f.eks. pollen, husstøvmider og dyrepels, som normalt ikke er skadelige for os og som vores kroppe ikke reagerer på. Men kroppen kan i nogle tilfælde overreagere på disse partikler og forårsage en allergisk reaktion, da kroppen går til kamp mod disse ellers harmløse partikler. Immunsystemet sætter ind overfor de fremmede partikler, som den ser som skadelige, ved f.eks. at nyse, så partiklerne kan komme ud af kroppen, producere mere slim i næsen, igen så partiklerne kan komme ud, eller ved rindende øjne. 


Pollenallergi kan forveksles med en forkølelse, da mange af symptomerne er de samme. Men du behandler allergi og forkølelse på helt forskellige måder. Derfor er det vigtigt at prøve at finde ud af, om dine symptomer eventuelt kan skyldes allergi.

Når foråret nærmere sig, bliver de fleste glade og i godt humør. Hvis du er en af de personer, der lider af pollenallergi, kan følelsen dog være mere afdæmpet, da de blomstrende træer også kommer med gener for dig. Det kan være svært at kende forskel på allergi og almindelig forkølelse. Oplever du gentagne eller længerevarende symptomer på forkølelse, bør du kontakte lægen og blive undersøgt for allergi. Hvor forkølelse kun giver gener fra næse, som stoppet næse, løbende næse og nysen, så giver allergi oftest også symptomer fra andre områder som f.eks. øjnene, hvor der kan opleves løbende øjne, kløende øjne og røde øjne. Du kan også opleve kløe i halsen, ganen, munden eller ørerne.

Pollenallergi er almindeligt

Pollenallergi er meget almindeligt. Pollenallergi kaldes også høfeber, og det dækker over allergi overfor pollen fra blomster og træer. Pollen er bittesmå støvpartikler fra planter, der findes i luften, når de blomstrer om foråret og sommeren. Mange lider derfor af allergi om foråret og sommeren, hvor pollen sidder fast i slimhinderne i næse og øjne. Det er ikke sikkert, at man er allergisk overfor alle pollen. Hvor belastet du føler dig af pollenallergi, afhænger af hvor følsom du er, og hvor meget pollenkorn der er i luften af den slags pollen, du er allergisk overfor. Symptomerne kan derfor svinge meget fra uge til uge og også fra dag til dag. Pollensæsonen varer fra det tidlige forår til det sene efterår. Pollensæsonen er forskellig fra sted til sted i landet og fra år til år, da det afhænger af vejr, luftfugtighed og temperatur. 

Pollenallergi optræder hyppigst i pollensæsonen, men nogle oplever symptomer hele året på grund af krydsallergi overfor visse fødevarer. Krydsallergi kan give symptomer på høfeber hele året, hvis man spiser bestemte fødevarer. F.eks. kan allergi overfor græspollen give krydsallergi med appelsin. Krydsallergi er dog forholdsvist sjældent.

Allergi kan også skyldes andre ting end pollen, f.eks. husdyr, støvmider og parfume. Her opleves de samme symptomer som ved pollenallergi, men symptomerne opleves, når man kommer i kontakt med det man ikke kan tåle. Allergi overfor husdyr kan også opleves på steder, hvor der er hår fra de dyr, man er allergisk overfor.

Symptomer på pollenallergi

Omkring hver 4. dansker med allergi og høfeber har også astma eller udvikler det. Nogle oplever astma hele året, andre oplever det kun i pollensæsonen. Symptomerne på astma er anfald af åndenød, hoste, hvæsende vejrtrækning og trykken for brystet. Hvis du oplever det, så skal du kontakte lægen. Der findes effektiv behandling på recept, der kan forebygge og behandle astma. 

Allergi giver normalt ikke feber. Har du feber, kan det skyldes, at du har en infektion, og du bør derfor kontakte lægen.  

10 gode råd

  1. Følg pollenprognosen for bedst at forhindre og lindre pollenallergi og høfeber.
  2. Undgå at hænge tøj ud at tørre, da pollenkorn kan sidde fast i tøjet.
  3. Sørg for at have lukkede vinduer på de dage, hvor pollenniveauet er højt ifølge pollenprognosen.
  4. Luft ud tidligt om morgenen, sent om aftenen eller om natten, hvor pollentallet ofte er lavest.
  5. Skyl næsen med saltvand inden du går i seng, brug evt. et næsehorn. Det skyller pollen ud af næsen.
  6. Skyl pollen ud af dit hår i et brusebad, inden du går i seng.
  7. Få skiftet eller installeret pollenfilter i bilen.
  8. Undgå cigaretrøg og røgfyldte miljøer, der kan forværre pollenallergi og høfeber.
  9. Undgå kontakt med pelsdyr, hvis du er overfølsom overfor dem. Pelsdyr kan også have pollenkorn i deres pels
  10. Undgå visse fødevarer, hvis du reagerer på dem. For eksempel hvis du får høfeber fra birkepollen, kan du også være overfølsom overfor æbler gennem krydsallergi. 

Behandling af pollenallergi og høfeber

Symptomerne på allergi varierer fra person til person. En vigtig detalje er, at man ikke begynder at behandle for sent. Det kan nemlig være en fordel at behandle med forebyggende medicin, før symptomerne på pollenallergi er kommet. På den måde er kroppen nemlig forberedt på allergien, og pollen kan ikke få lov til at iværksætte en reaktion i kroppen, da man allerede er påbegyndt sin forebyggende behandling. Hvis du har pollenallergi, er det derfor en god idé at følge med i dagens pollental for netop dit område. Så ved du, hvornår det er tid til at opstarte behandling forebyggende.

I de fleste tilfælde er pollenallergi og høfeber nemt at behandle på egen hånd. Med håndkøbsmedicin som antihistaminer, der findes både som tabletter, næsespray og øjendråber, er man nemlig godt på vej. Hvis du ved, at du har allergi, så kan du behandle den på egen hånd og ofte blive symptomfri. Ved behov for længerevarende behandling anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Ud over at det er en god ide at undgå pollen så meget som muligt, er den bedste måde at behandle pollenallergi på at starte på medicin i tide. Du kan vælge mellem tabletter, øjendråber og næsespray og nogle gange kan det være en fordel at bruge forskellig medicin på samme tid. 

Hvilken medicin skal du vælge? 

Behandling med tabletter virker i hele kroppen, mens behandling med øjendråber og næsespray virker lokalt. Tabletterne kan kombineres med øjendråber og næsespray, hvis du oplever mange gener fra enten øjne eller næse eller begge dele. 

Der findes to forskellige slags tabletter. Nogle, som tages 1 gang dagligt og virker i 24 timer. De tages oftest fast hver dag. Der findes også tabletter, der virker i cirka 8 timer og kan tages op til 3 gange dagligt. De virker lidt hurtigere og er derfor gode at bruge ved behov, f.eks. hvis du er allergisk over for kat eller hund og skal på besøg hos nogen, som har kæledyr. Nogle kan opleve at blive sløve af tabletterne. Hvis du oplever det, kan det være en god idé at prøve med øjendråber og næsespray i stedet for tabletter. Der findes også næsespray i håndkøb, der virker forebyggende på allergisymptomer. De sløver ikke.  

Spørg din læge til råds om behandling eller kontakt ApoPros uddannede fagpersonale. Vores farmaceuter og farmakonomer sidder klar til at hjælpe dig på vores chat.

Se blandt andet vores allergitabletter, -næsespray og -øjendråber her.

For nogle typer af allergi er der vaccination, som du kan tale med din læge om. 

Andre tips til at undgå pollenallergi og høfeber

Begynd behandlingen til tiden. Det er helt klart bedst at behandle før kroppen har reageret fuldstændig på pollen. Det er vanskeligere at få god effekt og dermed blive symptomfri, hvis næsen allerede er opsvulmet. Der findes næsespray i håndkøb, der virker forebyggende mod høfeber. Kontakt ApoPros uddannede fagpersonale. Vores farmaceuter og farmakonomer sidder klar til at hjælpe dig på vores chat.

Kontakt din læge, hvis du opfylder nogle af følgende punkter:

Har du brug for hjælp?