Apopro

Udflåd fra underlivet

At det bliver lidt vådt og klæbrigt i trusserne en gang imellem, skyldes udflåd fra underlivet og er helt normalt. Udflåd er nemlig kroppens måde at holde skeden ren og sund på. Udflåddets udseende og konsistens kan variere ret meget, afhængigt af hvor du befinder dig i din menstruationscyklus og i livet.

Det kan for eksempel være hvidt, mælkeagtigt, vandigt, tyktflydende, gennemsigtigt, mørkt, sort, grynet eller slimet. Undertiden kan udflåd også være tegn på en infektion såsom svamp eller bakteriel vaginose. Hvis du lærer dit udflåd at kende, får du lettere ved at skelne normalt udflåd fra et, der er forårsaget af en infektion.

Tilbage til intimunivers

Er mit udflåd normalt?

Udflåd kan være tyndt eller tyktflydende og se ud på mange forskellige måder. En tommelfingerregel er, at udflåddet ofte er hvidligt, lidt grumset og har en let syrlig duft, nogenlunde som yoghurt. Når udflåddet kommer i kontakt med luften, kan det blive let gulligt. Lige efter menstruationen kan udflåddet blive brunligt, rosa eller rødt, fordi det blandes med blod.

Under ægløsningen bliver udflåddet ofte gennemsigtigt og lidt slimet, nogenlunde som æggehvide. Udflåddet tilpasser sig nemlig hele tiden efter, hvad skeden har brug for, og under ægløsningen gør den glatte konsistens det lettere for sædcellerne at klare sig og nå frem til ægget.

Unormalt udflåd

Sygdomme og infektioner kan påvirke udflåddet, så det ændrer farve og konsistens, bliver fyldigere eller begynder at lugte anderledes. De mest almindelige årsager til unormalt udflåd er bakteriel vaginose, svamp og atrofisk kolpit (tørhed i underlivet).

Bakteriel vaginose skyldes ubalance i skedens bakterieflora og kan føre til tyndt, gråligt udflåd, som har en fiskeagtig lugt. Ildelugtende udflåd kan også skyldes atrofisk kolpit, hvilket skyldes østrogenmangel og især rammer kvinder, der har passeret overgangsalderen eller ammer.

Hvis udflåddet i stedet er hvidt, tykt og grynet som hytteost, så er det formentlig en svampeinfektion, der ligger bag. Svamp kan undertiden give mere udflåd end normalt, men det er for det meste uden lugt. Unormalt udflåd kan også skyldes forskellige kønssygdomme, selvom det er ret usædvanligt.

En god tommelfingerregel er at kontakte din læge, hvis du er i tvivl, om dit udflåd er normalt eller ej, især hvis du er gravid.

Hvorfor får jeg udflåd?

Hvert døgn danner kirtler i skeden knap en teskefuld sekret. Sekretet er det, vi plejer at kalde for udflåd, og dets funktion er at holde skedens slimhinde fugtig og beskytte den mod infektioner. Det fungerer også som naturlig glidecreme under sex, hvor der automatisk dannes mere udflåd under seksuel ophidselse.

Udflåddet plejer at komme i puberteten, ofte lige inden den allerførste menstruation, og fortsætter derefter gennem hele livet, selvom det plejer at aftage, når man bliver ældre. Mængden af udflåd varierer fra kvinde til kvinde. Stress, kostvaner, lægemidler, graviditet, amning, hormonbaserede præventionsmidler, og hvor du befinder dig i din menstruationscyklus, kan påvirke, hvor meget udflåd du får, og hvordan det ser ud

Generelle råd og info om underlivshygiejne

Kontakt egen læge hvis:

Tilbage til intimunivers

Multi-gyn

FloraPlus

5 x 5ml enkeltdosis

Medicinsk udstyr

Behandler symptomer på svampeinfektioner i skeden

Har du kløe og smuldrende, hvidt udflåd? Så har du måske svamp i skeden. Multi-Gyn FloraPlus behandler symptomer på svamp i skeden som kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd.

Køb Multi-Gyn FloraPlus

Multi-Gyn

ActiGel

50ml + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler bakteriel vaginose

Lugt af fisk og vandigt udflåd? Så har du sandsynligvis bakteriel vaginose. Multi-Gyn ActiGel behandler bakteriel vaginose og de relaterede symptomer såsom uønsket udflåd og lugt. 

Køb Multi-Gyn ActiGel

Multi-Gyn

LiquiGel

30 ml gel + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler og lindrer tørhed i skeden

Er din skede øm og irriteret? Føler du smerte under sex? Så lider du måske af tørhed i skeden. Multi-Gyn LiquiGel behandler og lindrer irritation og ubehag i forbindelse med tørhed i skeden.

Køb Multi-Gyn LiquiGel

Multi-Gyn

FemiWash

100 ml

Daglige intimpleje

Mild, sæbefri intim hygiejne wash

Vil du bruge en meget mild, ikke-irriterende vask? Multi-Gyn FemiWash renser og opfrisker intimområdet. Den er sæbefri blid og ikke-irriterende, selv for den mest følsomme, sarte hud.

Køb Multi-Gyn FemiWash

Har du brug for hjælp?