Gå til hovedindhold

Hvad er bakteriel vaginose?

Hvis du har ildelugtende udflåd fra underlivet, skyldes det sandsynligvis bakteriel vaginose.

Underliv

Hvis du har ildelugtende udflåd fra underlivet, skyldes det sandsynligvis bakteriel vaginose. Bakteriel vaginose rammer i første omgang kvinder i den fertile alder og er sammen med svamp den hyppigste årsag til inflammation i de ydre kønsorganer og skeden.

Bakterial vaginose anses ikke som nogen kønssygdom, men skyldes ubalance i underlivets bakterieflora.

Hvordan ved jeg, om jeg har bakteriel vaginose?

Det sikreste symptom på bakteriel vaginose er ofte usædvanligt udflåd, som lugter af rådden fisk. Udflåddet er som regel tyndt, gråligt og let skummende.

Symptomerne kan komme og gå, men er normalt tydeligst efter ubeskyttet sex eller menstruation, fordi pH-værdien i skeden i så fald er højere. Helt op til halvdelen af alle kvinder med bakteriel vaginose oplever ingen symptomer.

Diagnose

Diagnosen stilles ved, at en læge eller jordemoder foretager en gynækologisk undersøgelse af skeden, hvor de undersøger udflåddets udseende og lugt. Der tages også ofte en prøve af udflåddet med en træ- eller vatpind. Prøven anvendes til en mikroskopisk undersøgelse og en såkaldt snif-test.

Lægen kan også teste pH-værdien. Hvis pH-værdien er over 4,5, kan det tyde på bakteriel vaginose eller i visse tilfælde atropisk kolpit, som skyldes østrogenmangel og rammer kvinder efter overgangsalderen. Hvis pH-værdien er under 4,5, skyldes problemet sandsynligvis andet end bakteriel vaginose.

Er bakteriel vaginose farlig?

Bakteriel vaginose er ikke farlig, men en infektion kan øge risikoen for kønssygdomme. Det kan skyldes, at infektionen gør miljøet i skeden mere basisk og dermed forringer kroppens naturlige forsvar mod sygdomme.

Hvis du er gravid, kan en infektion i sjældne tilfælde føre til abort eller for tidlig fødsel. Det er derfor vigtigt, at du fortæller din læge eller jordemoder, hvis du har mistanke om, at du har bakteriel vaginose og er gravid, skal have en abort eller opsat en spiral.

Hvordan behandler jeg bakteriel vaginose?


Hvis du ikke har gener, behøver du ikke behandle bakteriel vaginose. Symptomerne forsvinder ofte helt uden behandling. Hvis du oplever gener, behandler læger ofte bakterial vaginose med antibiotika dvs. lægemidler, som enten hæmmer eller dræber bakterierne i skeden. De kan gives som creme eller vagitorier, tabletter, der indføres i skeden.

Hvis symptomerne vender tilbage

Hvis symptomerne vender tilbage umiddelbart efter behandlingen, skal du undersøges igen, især hvis din partner også har gener. Det kan nemlig være tegn på, at infektionen skyldes noget andet. Det er værd at være opmærksom på, at når man anvender antibiotika kan det også have en negativ effekt på det naturlige mikromiljø i skeden. Skedens naturlige forsvar reduceres, og man vil lettere få en ny infektion efterfølgende.

Styrk det naturlige miljø i skeden

Det er derfor vigtigt at tænke på at styrke det gunstige miljø i skeden. Det kan f.eks. gøres ved at anvende en kur med mælkesyrebakterier, af de typer, som lever i skeden – efter en endt antibiotika kur.

Man kan med fordel anvende Multigyn Actigel, en vaginal intimgel (medicinsk udstyr) (multigyn actigel), så snart man oplever begyndende symptomer på bakteriel vaginose. Behandlingen kan stå alene eller som et supplement til den behandling man allerede får. Gelen neutraliserer de dårlige bakterier samtidig med, at den sænker pH-værdien. Den lægger sig som et naturligt lag på slimhinden, således at man undgår de negatives bakterier påvirkning. Mælkesyrebakterierne som findes her, kan således lettere formere sig og danne det miljø skeden har behov for at kunne fungere normalt.

Hvad skyldes bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose opstår, når der sker en ubalance blandt de bakterier, der normalt lever i skeden. I skeden findes der bl.a. mælkesyrebakterier (lactobaciller), som gør miljøet surt for at beskytte mod infektioner. Bakteriel vaginose opstår, når der sker ændring i skedens økosystem, hvor mælkesyrebakterierne erstattes af en blanding af forskellige bakterier. Forskerne ved ikke rigtigt, hvorfor nogle kvinder får bakteriel vaginose og andre ikke, men risikoen er højere umiddelbart efter menstruation og ubeskyttet sex, fordi miljøet i skeden på det tidspunkt er mere basisk. Bakteriel vaginose forekommer også hyppigere hos kvinder med spiral.

Kan man forebygge bakteriel vaginose?

Eftersom bakteriel vaginose skyldes ubalance i bakteriefloraen, og årsagen er uklar, kan det være svært at forebygge. Derimod ved man, at risikoen for bakteriel vaginose øges, hvis du ofte skifter sexpartner, så brug kondom, hvis du har en ny sexpartner, eller hvis du ofte får problemer efter sex. Det er vigtigt at holde pH-værdien i skeden lavt for at undgå bakteriel vaginose. Dette kan f.eks. gøres ved at bruge en intim gel, der sænker pH-værdien eller ved at indtage produkter med mælkesyre eller mælkesyrebakterier. Hvis du bruger spiral og bliver ved med at få tilbagefald, kan man prøve at fjerne spiralen, hvilket hjælper for nogen.