Apopro
RS-Virus – når det rammer din baby – ApoPro.dk

RS-Virus: Forkølet og snottet baby med slim i halsen

Hvad er RS-Virus?

RS-Virus er en forkølelsesvirus, der ikke er alvorlig hos raske voksne og større børn, men den kan blive et problem hos små babyer. RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialvirus. 

Rammes en baby af RS-Virus, kan der dannes så meget slim og snot, at babyens små luftveje ikke kan rumme det, og det kan give vejrtrækningsproblemer. Ofte kan symptomerne dog afhjælpes derhjemme med få midler. Det vigtigste er at holde næsen fri for snot og slim, så barnet kan trække vejret ordentligt.

RS-Virus og smitte

En forkølelse er ikke en alvorlig sygdom, men hvis man er en lille baby med små luftrør, kan det blive temmelig besværligt at klare. Mange forældre er også vældigt bange for RS-Virus, som giver en forkølelse med meget slim og snot, og det er en god idé at undgå smitte. Prøv derfor at undgå, at din baby kommer for tæt på forkølede voksne og større børn, så I helt kan undgå sygdommen.

Forebyg virussmitte

 

Sådan lindrer du symptomer på RS-Virus

Der er dog noget, du kan gøre derhjemme for at lindre barnets symptomer, hvis det skulle blive ramt alligevel – blandt andet at holde næsen ren. Jo mindre babyen er, jo mindre er luftrøret. Ved et lille luftrør skal der ikke så meget snot eller hævelse til, for at det bliver trangt og derfor besværligt for barnet at trække vejret. De allermindste babyer har desuden ikke en lige så kraftig hosterefleks som større børn og voksne. Det kan derfor være svært for dem at hoste slim ordentligt op, og det er derfor en forkølelse på grund af RS-Virus er mere alvorlig for små babyer end for større børn og voksne.

 

RS-Virus hos spædbarn og baby under 1 år

De allermindste babyer under 1 år kan undertiden ved en svær forkølelse blive så påvirkede, at de ikke orker at spise og drikke. Det hænder, at der er brug for at indlægge små børn for at hjælpe med at tage hånd om forkølelsen; altså hjælpe med at få slim op og holde næsen ren, så barnet har de bedste forudsætninger for at kunne spise, sove og komme sig.

Der er ingen kur mod RS-Virus, ligesom der ikke er nogen kur mod andre typer af forkølelse. Man kan kun behandle symptomerne. Du kan gøre meget af det derhjemme og dermed undgå, at barnet bliver så dårligt, at det skal på sygehuset. Det er vigtigt at holde øje med, om barnet kan trække vejret, og du kan gøre nogle ting for at hjælpe på det:

  • Hold næsen ren med saltvand og næsesuger.
  • Lad barnet sove med hovedet højt (sæt bøger under sengen i den ene ende).
  • Bevægelse kan hjælpe (læg barnet i forskellige stillinger).
  • Giv rigeligt med væske, men i mindre doser.

 

Se uddybning af punkter herunder:

1. Det primære, der kan gøre sygdommen lettere for babyen, er at holde næsen fri.

Saltvand kan hjælpe med at opløse snot og slim, så det nemmere kan komme ud. Det findes både som spray og dråber i pipette. Er der meget snot i næsen, kan det være nødvendigt at skylle grundigt for at få tømt næsen, så barnet kan trække vejret ordentligt. Det er ofte ubehageligt for barnet, men det er ikke farligt. Det er normalt besværet og ubehaget værd for både barn og forældre, da det letter både amning og søvn, at næsen er fri. Du kan gøre det flere gange om dagen, hvis barnet har meget snot og slim i næsen.

2. Til små babyer kan du også anvende en næsesuger.

Den suger snottet ud af næsen, så barnet kan ånde igennem den igen. Dryp først med lidt saltvand og vent nogle minutter, så slimet kan løsne sig. Sug så slimet ud af næsen, og så kan din baby meget nemmere trække vejret.

3. Det kan være en god idé at lade barnet sove med hovedet lidt højt.

Når man ligger fladt ned på ryggen, hæver slimhinderne. Derfor kan det hjælpe at løfte hovedet lidt, så hævelsen ikke lukker luftvejene til. Du kan lægge barnet på en voksenpude eller lægge bøger under hovedenden på sengen, så hele sengen hæves lidt.

4. Bevægelse kan få slimet til at flytte på sig i lungerne.

Så kan det lettere komme ud, end når man bare ligger stille. Tænk derfor på at flytte lidt på barnet, og læg det i forskellige stillinger, så slimet nemmere kommer ud.

5. Sørg for, at barnet ikke lider af væskemangel og dehydrerer.

Giv rigeligt med væske, men i små doser. Hvis du ammer, får barnet væske på den måde.

 

Forkølelse og hoste hos babyer og børn

 

Hvordan ved du, om det er RS-Virus?

Mange er urolige for RS-Virus, som har højsæson i vinterhalvåret og er meget smitsom. RS-Virus er en helt almindelig forkølelsesvirus, som er svær at skille fra andre vira, når den rammer raske voksne og større børn. Det besværlige ved virussen er, at den giver meget tykt og sejt slim, som små babyer under 1 år har svært ved at hoste op. Besværet med slim kan gøre det svært for babyer at spise og drikke og i værste fald også at trække vejret. Nogle hoster og raller ved vejrtrækningen, og i nogle tilfælde får barnet brug for at blive indlagt og få hjælp til at trække vejret og få opløst det seje slim.

Kontakt lægen, hvis...

Virussen giver også det lille barn feber, så barnet bliver sløvt og føler sig utilpas. En RS-forkølelse begynder som andre forkølelser med hoste og snot, men hvis det viser sig, at slimet er rigtig sejt og tykt, kan man mistænke RS-Virussen. Gør du det, så vær opmærksom på barnets almentilstand. Spiser og drikker barnet som normalt? Sover barnet mere, og virker det sløvt? Hvis barnet har meget svært ved at trække vejret eller trækker vejret hurtigere end normalt og ikke giver den samme opmærksomhed som normalt, så kontakt lægen hurtigst muligt.

 

 

Har du brug for hjælp?