Apopro

Pollenallergi: sådan håndterer du den

Pollenallergi er en af de mest almindelige former for allergi.

Du kender det måske selv; solen er endelig fremme, foråret er her, og sommeren venter lige om hjørnet. Men samtidig ved du også at med det gode vejr, så kommer symptomerne på din pollenallergi også. Den løbende næse, de rendende øjne og nysen i et væk. Når træerne blomstrer, bliver der nemlig sendt pollen ud i luften. Og er du så uheldig at have udviklet allergi overfor en eller flere typer pollen, så er forår og sommer ofte en bittersød tid på året.

Symptomer på pollenallergi:

 • Løbende øjne og næse
 • Stoppet næse
 • Nysen
 • Kløe i næse, øjne og svælg/mund
 • Træthed
 • Hovedpine, tungheds fornemmelse i hovedet

Hvad er pollenallergi?

Allergi er en hypersensitivitet, også kendt som overfølsomhed, som betyder at kroppen reagerer uhensigtsmæssigt på stoffer, som oftest er ufarlige.

Pollenallergi er så en overfølsomhed overfor træernes pollen. Man kan være allergisk overfor pollen fra en eller flere typer af træer og planter f.eks. birk, græs, hassel, elm, el og bynke. Immunforsvaret overreagerer på det man er allergisk overfor, det kan være pollen, dyrehår eller mad. Alle sammen ting som egentlig er helt ufarlige i sig selv.

Immunforsvaret i kroppen reagerer som det ville have gjort på f.eks. en virus eller bakterie, som er skadelige mikroorganismer, men gør det så på ufarlige stoffer i stedet. Kroppen danner så antistoffer mod det fremmede (pollen, dyrehår, mad). Så når man så er i kontakt med det stof man har udviklet allergi mod, så sætter kroppen ind med en stærk reaktion.

Ved pollenallergi, så kommer pollen ind i øjne og næse. Kroppen reagerer på dette og gør et stort arbejde for at udstøde pollenet. Løbende næse til at skylle det væk fra næsen, rendende øjne for at skulle øjnene rene osv. Alt sammen en smart kropslig funktion, hvis ikke det var fordi pollen i sig selv er ufarligt og alt dette er en kæmpe overreaktion fra kroppens side, som giver personen stor gene.

Hvad hjælper på pollenallergi?

Det der virker bedst, er at holde sig fra det der udløser ens allergi. Det kan være rigtig svært ved pollenallergi, for så kan man spærre sig inde hele forår og sommer. Det kan være nemmere ved dyreallergi eller ved fødevareallergi. Hvis du ikke har i sinde at spærre dig inde hele foråret og sommeren, så er der selvfølgelig andre ting du kan gøre for at komme igennem pollensæsonen.

 1. Tag din allergimedicin inden sæsonen begynder og husk at bruge den hver dag

  Det virker bedst at sætte ind mod allergien inden sæsonen går i gang. Det er sværere at dæmpe allergien, når først kroppen har nået at reagere. Så start op på din medicin i god tid og husk at tage medicin dagligt. Tjek i en pollenkalender, hvornår netop den type pollen du er allergisk overfor typisk starter.

 2. Skyl næse og øjne

  Prøv at skylle næse og øjne fri for pollen f.eks. om aftenen, med saltvand. Du kan bruge saltvandspipetter til næse og øjne, men til næsen kan du også bruge et næsehorn, som får skyllet næse og bihuler godt igennem.

 3. Gå i bad inden sengetid

  Når du går i bad om aftenen, så får du skyllet hår og krop fri for pollen, så du ikke ligger og får pollen rundt i ansigtet og med ind i sengen.

 4. Undgå at tørre tøj udenfor

  Selvom det er klimavenligt at tørre tøj udendørs i haven, så risikerer du også at der sætter sig pollen i tøjet som du så trækker over hovedet.

 5. Luft ikke ud midt på dagen

  Prøv at holde dig til at lufte ud tidlig morgen og sen aften. Der er pollentallet ikke helt så højt, især hvis du får luften ud tidlig morgen inden duggen letter.

 6. Få hjælp til græsslåning af din partner hvis det er græs du er allergisk overfor, det kan være en ven eller et familiemedlem som ikke døjer med pollenallergi

  Det er ikke særlig smart selv at slå græsplænen, når man har græsallergi. Så se om ikke der er en ven eller et familiemedlem, som kan lokkes til at hjælpe med græsslåningen.

 7. Husk solbriller

  Når du cykler eller går tur, så hav solbrillerne på. Der kan du undgå at få helt så meget pollen i øjnene.

Allergimedicin

Folks allergi er meget forskellig og helt deres egen, og derfor er det ikke sikkert at du reagerer lige så godt på den medicin din nabo ellers har så god effekt af.

Mange allergikere har brug for at prøve lidt forskelligt medicin af, nogle gange kombinationer af allergipiller, øjendråber og næsespray, før de finder det der lindrer deres allergi bedst. Er du i tvivl om hvor du skal starte, så kontakt vores farmakonomer og farmaceuter, de er klar til at rådgive og vejlede dig, så du kan komme godt igennem pollensæsonen.

Find håndkøbsmedicin til lindring af pollenallergi symptomer

Pollenmedicin

Har du allergi og vil vide hvordan den påvirker kroppen, kan du læse vores guide om årsager til allergi og høfeber

Astma er som oftest forbundet med allergier - Læs mere om symptomer og behandlingsmuligheder om den kroniske lungesygdom astma

Kilde: www.sundhed.dk
Har du brug for hjælp?