Apopro

Oppustet mave

Hvad er oppustet mave?

Oppustet mave er et symptom på, at vi har ekstra meget luft i mave- og tarmsystemet. En del af luften kommer af, at vi sluger luft, men det kan også skyldes de gasser, der dannes i tarmen.

Oppustet mave udvikler sig typisk i løbet af dagen, så maven begynder at føles udspilet, og man kan se næsten gravid ud om aftenen. Man kan også opleve mavesmerter og kvalme.

Oppustet mave – Sådan gør du

Se hvordan du kan komme af med din oppustede mave:

Hjælp til luft i maven

Hvorfor får vi oppustet mave?

Vi kan alle opleve at have oppustet mave indimellem. Der kan være flere årsager til, at du får oppustet mave. Herunder får du nogle kvalificerede bud på, hvad årsagen kan være.

Du sluger for meget luft:

Vi sluger helt naturligt luft, når vi spiser eller drikker, og mængden kan variere ift. hvad du spiser og hvordan du spiser. Nogle sluger mere luft end andre, og det kan være medvirkende til, at man bliver oppustet. Hvis du bruger sugerør, sluger du typisk også mere luft, og det gør du også, når du tygger tyggegummi eller spiser hårdt slik, som bolcher og lakridser.

Det er det, du spiser:

Derudover øger visse fødevarer dannelsen af gasser i tarmen, og det kan også være med til at give oppustet mave. Det drejer sig især om fødevarer, der indeholder mange fibre, som f.eks. frugt, grøntsager og især bønner. Samtidig kan en kost, der indeholder for få fibre også give problemer med luft i maven. Og så kan kulsyreholdige drikkevarer, som øl og sodavand, samt et stort indtag af fødevarer, der indeholder kunstige sødestoffer, også medvirke til oppustet mave.

Ved sygdom og brug af medicin:

Ved forstoppelse, diarré, fødevareallergier, som f.eks. laktoseintolerans, samt ved IBS (irritabel tyktarm) og de mere alvorlige tarmsygdomme, som Crohns sygdom og Colitis Ulcerosa, kan man opleve oppustet mave som et symptom.

Behandling med nogle lægemidler kan også give oppustet mave. Det er bl.a. afføringsmidler, der kan give dette som bivirkning, især ved længere tids anvendelse. Derudover er det også en typisk bivirkning ved antibiotika, og det ses også som bivirkning ved kemoterapi.

Andre grunde til oppustet mave:

Du kan også få oppustet mave, hvis du holder prutter og bøvser inde og ikke dyrker motion. Det kan samtidig give mavesmerter. Og så kan rygning også give luft i maven.

Desuden oplever nogle kvinder, at de bliver oppustet i maven, når de har menstruation eller er gravide. Det kan derfor tyde på, at der for nogle er en sammenhæng mellem hormonelle ændringer i kroppen og luft i maven og tarmene. 

 

 

Hvad hjælper mod oppustet mave?

For at undgå at sluge for meget luft er der nogle simple råd, du kan følge:

  • tyg din mad grundigt og med lukket mund
  • undlad at tale mens du spiser
  • undgå at bruge sugerør
  • undgå tyggegummi og hårdt slik
  • nedsæt dit forbrug eller stop helt med at ryge

Derudover kan du følge nedenstående råd også:

  • undgå fødevarer du ikke kan tåle
  • dyrk motion (motion fremmer tarmens bevægelser og nedsætter produktionen af gasser i tarmen)
  • slip gassen ud; dvs. prut og bøvs i løbet af dagen
  • få gode toiletvaner; dvs. undlad at holde dig for længe

Hvis du har mistanke om fødevareallergier eller tarmsygdom, bør du kontakte din læge. Det samme gør sig gældende, hvis du er i behandling med medicin, der giver luft i maven som bivirkning.

Hvad virker mod oppustet mave?

For at finde frem til det, der virker bedst for dig, er det en god idé at finde ud af, om der er en bagvedliggende årsag og eventuelt få behandlet den først, hvis det er noget, der kan behandles. Det kunne f.eks. være ved forstoppelse eller diarré. Derudover er det naturligvis vigtigt, at du får udelukket, at du fejler noget, der er skyld i oppustet mave. Og hvis du har mulighed for det, kan du i en periode prøve at undgå fødevarer, der giver oppustet mave.

Hvis du ellers ikke fejler noget og stadig oplever gener, kan du forsøge med et lægemiddel med Simeticon. Simeticon er et middel, der virker skumdæmpende, og som nedbryder den indespærrede luft i tarmen. Det findes som kapsler, og det bør kun anvendes i en kortere periode.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

Hvis symptomerne fortsætter ud over en uge, eller du oplever at symptomerne forværres, så bør du kontakte din læge.

Har du brug for hjælp?