Driller maven?
Hvis din dagsrytme og kostvaner ændres, kan din mave reagere med diarré eller også det modsatte; at blive træg.
Hvis din dagsrytme og kostvaner ændres, kan din mave reagere med diarré eller også det modsatte; at blive træg. Du kan forsøge at forebygge træg mave ved at drikke godt med væske i form af vand og spise fornuftigt. Hvis du er på aktiv ferie eller på ferie i varmere himmelstrøg, mister du mere væske end normalt, da du sveder mere, og derfor er det ekstra vigtigt at drikke meget vand.
Diarré kan udløses af flere forskellige faktorer. Det kan fx skyldes den fede og ofte stærkt krydret mad, der serveres, når man er på ferie. Det kan også skyldes alkohol, kaffe eller stress m.m. Undgå gerne store og fede måltider. Når du spiser fedtrigt samt store mængder, kommer maven på overarbejde. Det kan derfor være en god idé at spise mindre og lettere måltider, oftere end du ellers ville gøre.
Lyt til din mave, når trangen til toiletbesøg melder sig. Det er ikke altid, man er i lige i nærheden af et toilet, og nogle har også sværere ved at bruge offentlige toiletter pga. hygiejnen. Når du undertrykker trangen til at gå på toilettet, nedsættes tarmenes aktivitet, og du kan derved få forstoppelse. Forstoppelse er ubehageligt og usundt for kroppen. Ved forstoppelse føler man sig ofte utilpas og oppustet, men du kan også opleve at have mavekneb, kvalme og manglende appetit.
Ved brug af offentlige toiletter kan det være en god idé at medbringe desinfektionsservietter til at rengøre overflader med. Man kan også forebygge feriemaven ved at tage et tilskud af mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er gode bakterier, vi i forvejen har naturligt i vores tarme. I vores tarme er der både gode og dårlige bakterier. Ved at indtage et tilskud af mælkesyrebakterier kommer der flere af de gode bakterier i tarmene og derved opretholdes en god balance i vores tarmflora.
Forstoppelse
Forstoppelse er et almindeligt maveproblem. Det forekommer både hos mænd og kvinder. Du kan gøre meget for at afhjælpe symptomerne på forstoppelse. Hvis du drikker vand til måltiderne og mellem måltiderne, spiser fiberrige madretter og ikke mindst dyrker motion på ugentlig basis, har du gode muligheder for at undgå forstoppelse. Der findes forskellige behandlingsformer til forstoppelse.
Kortvarig forstoppelse kan skyldes almindelig stress, ændring i kostvaner, ændring i hverdagens rutiner eller for lidt at drikke. Langvarig forstoppelse kan skyldes nogle andre livsstilsvaner, såsom hvordan du spiser og hvis du sidder for stille og ikke dyrker meget motion. Der er flere måder, du kan behandle forstoppelse på.
Forstoppelse kan have forskellige årsager
Kortvarig forstoppelse kan skyldes, at du har ændret noget i din livsstil, som fx påvirker dit stressniveau, eller som får dig til at drikke for lidt vand. Kortvarig forstoppelse kan dog vare ved over en længere periode, hvis ikke du går på toilettet, når du har brug for det eller spiser for lidt fibre eller dyrker for lidt motion.
Medicin kan også være årsag til forstoppelse eller hård mave. Særligt jerntabletter, smertestillende med morfin og lignende stoffer, kan give anledning til forstoppelse. Tag kontakt til din læge eller en af vores farmaceuter på Apopro.dk, hvis du mener, at medicin kan være årsag til din forstoppelse.
En følsom tarm kan ligeledes være årsag til forstoppelse. Mange mennesker har en følsom tarm og kan have skiftende med diarré og forstoppelse. Det kan også være almindeligt med større mængder luft i maven i denne sammenhæng. Det antages, at det skyldes ændringer i tarmens bevægelsesmønstre. Det kan i høj grad afhjælpes med, at man slapper af og undgår at stresse i hverdagen.
Volumenforøgende stoffer
Der findes også afføringsmidler, som indeholder makrogol, som er et vandbindende stof, der ikke absorberes fra tarmen. Volumenet af tarmindholdet øges og tarmmiljøet normaliseres. Effekten af dette kommer normalvis inden for 24 timer. Hvis symptomerne varer ved efter 14 dages behandling, bør du kontakte din læge.
Hvis du har let ved at få hård mave, som ikke ændrer sig ved at have en varieret diæt, kan du forsøge dig med volumenforøgende stoffer med fibre, såsom Husk. Fibrene modvirker forstoppelse ved at øge tarmindholdets volumen og giver afføringen normal struktur. De fungerer først efter et par dage og kan derfor ikke bruges ved akut forstoppelse. Ikke desto mindre er det en god måde at øge mængden af fibre i kosten. En anden type er volumenforøgende medicin, som indeholder en speciel type af sukker, som ikke absorberes i kroppen. Denne type sukker binder væske til tarmindholdet. Effekten af dette kommer også efter et par dage.
Alle slags volumenforøgende medicin er ufarlige for tarmen og kan anvendes i en længere periode.
Hvordan undgår du forstoppelse uden medicin?
Du kan gøre en hel del for at løse forstoppelsesproblemerne:
- Drik en masse vand. Især hvis du er ældre og ikke føler dig så tørstig som før, er der øget risiko for at få for lidt væske.
- Spis fiberrige fødevarer, så afføringen får en glattere struktur.
- Forsøg ikke at stresse så meget i hverdagen - især når du spiser. Forsøg også at spise regelmæssigt.
- Motioner så regelmæssigt som muligt. Det gør, at tarmen holdes igang. Og gå ligeledes regelmæssigt på toilet og undgå at udskyde toiletbesøg.
5 hurtige om forstoppelse
En almindelig definition på forstoppelse er, at tarmen tømmes mindre end tre gange om ugen, og at afføringen er hård og vanskelig.
- Hård mave og forstoppelse skyldes ofte, at man drikker for lidt og spiser mad med lavt fiberindhold.
- Det er almindeligt at få forstoppelse, hvis man ændrer spisevaner, er bekymret eller stresset.
- Nogle former for medicin forårsager forstoppelse.
- Forstoppelse kan med tiden forårsage andre problemer, såsom mavesmerter, kvalme og hæmorider.
- Hvis du er gravid eller ved afslutningen af menstruationscyklussen, er det almindeligt at blive midlertidig forstoppet.
Hvis du har nogle spørgsmål om forstoppelse eller har mistanke om forstoppelse, kan du altid søge råd og vejledning på vores chat, via email eller telefon.
Døjer du med forstoppelse
Her på siden finder du produkter, der hjælper mod forstoppelse:
biprodukt producerer de også en masse luft inde i vores tarmsystem. Hos Apopro kan du finde et stort udvalg af produkter til at afhjælpe luft i maven og oppustethed.
Oppustethed og luft i maven kan du opleve ved, at din mave bliver mere og mere udspilet i løbet af dagen og at du eventuelt må løsne bæltet eller bukserne som dagen skrider frem.
Årsagen til luft i maven kan vi typisk finde i vores kost. Sund mad med mange fibre som frugt, grøntsager og grove kornprodukter er rigtig gode for vores tarmsystem, men som biprodukt producerer de også en masse luft inde i vores tarmsystem. Øl, sodavand og danskvand giver helt naturligt også luft i maven pga. kulsyren. Hvis du vil holde fast i din nuværende sunde, grove kost, så kan du nedsætte generne ved at tygge din mad grundigt, spise langsomt og mindre til måltiderne. Du bør også undgå at tygge tyggegummi, da du her får slugt mere luft. Når du drikker af sugerør får du også mere luft ind.
Hvis du synes at dine gener med luft i maven virker til at ligge udover det normale, så bør du tage kontakt til din praktiserende læge. Han/hun vil undersøge din mave og mærke efter om der er noget som virker unormalt. Hvis dette skulle være tilfældet vil du blive henvist videre til andre undersøgelser. Dette kunne f.eks. være skanninger eller kikkertundersøgelse. Typisk vil tilbagevendende smerter i maven, som har længere varighed, være unormale. Feber, kvalme, blødning og et pludselig vægttab bør du også kontakte lægen over.
Døjer du med luft i maven?
Her på siden finder du produkter, der hjælper mod luft i maven:
Halsbrand & sure opstød
Halsbrand og sure opstød skyldes, at mavesyre kommer op i spiserøret. Der er forskellige årsager til det. Bl.a. er halsbrand almindelig, når man er gravid, og visse typer tabletter kan give halsbrand. Overvægt kan også give halsbrand.
Der findes mange præparater, der kan hjælpe mod halsbrand. Se vores udvalg her.
Svier og brænder det somme tider i brystet? Det er i så fald et problem, som du deler med mange andre. Halsbrand er for det meste helt ufarligt, på trods af at det er ubehageligt og irriterende. Afhængigt af, hvor store problemer du har, er der forskellige metoder, du kan prøve, både tabletter, anden medicin og vaner i dagligdagen.
Halsbrand er et symptom på noget andet, ikke en sygdom i sig selv.
Har du regelmæssigt halsbrand, bør du se det som en advarselsklokke. Du bør kontakte din læge, hvis du har brug for at bruge medicinen hver dag, men alligevel ikke er kommet af med halsbranden efter to uger.
Årsager
Halsbrand er, når mavens sure indhold lækker op og irriterer spiserørets slimhinde. Ofte kan du endda mærke sure opstød i munden. Symptomer er en brændende følelse bag brystbenet, sure opstød og smerter midt i den øvre del af maven.
Halsbrand kommer, når ventilen mellem spiserøret og mavesækken, den såkaldte øvre mavemund, ikke slutter tæt. En årsag til, at du får halsbrand, kan være, at trykket i mavesækken stiger, fx pga. graviditet, overvægt eller tunge løft. En anden årsag til halsbrand kan være, at funktionen i den øvre mavemund er blevet svækket af brok i mellemgulvet.
Halsbrand er også ganske almindeligt, når du har spist tabletter med acetylsalicylsyre eller ibuprofen eller receptpligtig medicin mod inflammation og smerter.
Det er almindeligt med halsbrand, når man er gravid. Du kan enten tage et præparat, der neutraliserer mavesyren, fx Nuvalucol eller Rennie, eller et produkt, der lægger sig som et låg over maveindholdet, fx Gaviscon eller Galieve. Også når du ammer, kan du bruge disse produkter.
Behandling
Hurtigt-virkende lægemidler:
Hvis du får halsbrand indimellem, som når du spiser for meget, findes der flere receptfrie produkter, som giver midlertidig lindring.
Midler mod halsbrand, som neutraliserer mavesyren indenfor nogle minutter med effekt i 30 minutter til en time er: Novalucol, Novaluzid, Rennie og Samarin.
Andre produkter lægger låg på maveindholdet for at modvirke, at mavesyren kommer op i spiserøret. Effekten kommer hurtigt og varer i mere end to timer. Det er: Reduflux og Galieve.
Langtidsvirkende lægemidler:
Der findes to forskellige typer af langtidsvirkende receptfrie lægemidler, som du kan vælge imellem, hvis du ofte får halsbrand. Forskellene er, hvor hurtig effekt de har, og hvor længe effekten holder. De mindsker begge produktionen af mavesyre, men på forskellige måder.
Hvis du har problemer flere gange samme dag eller om natten og vil have effekt indenfor en halv time, kan du vælge et lægemiddel, som virker i 12 timer. Det kan være Inside, Stomacid, Pepcid eller Rani-Q.
Har du halsbrand flere dage i træk, kan du benytte et lægemiddel, som mindsker syresekretionen effektivt og standser syreproduktionen i op til et døgn ved gentagen behandling.
Du kan bruge de hurtigtvirkende præparater som et supplement, inden de langtidsvirkende lægemidler opnår fuld effekt.
Lignende tilstande
Halsbrand kan forveksles med hjertebesvær. Det er let at forveksle symptomer på halsbrand med ondt i hjertet. Hvis du får en brændende og sviende følelse bag brystbenet kommer smerten ofte fra, at mavesaft er trængt op i spiserøret. Hvis problemet virkelig kommer fra hjertet, vil smerten normalt øges, når du anstrenger dig fysisk, fx når du går på trapper.
Halsbrand kan komme af mavesår. Et typisk symptom på mavesår er, at det gør ondt i den øvre del af maven, lige ovenfor navlen, tit ved nattetid. Det kan også give halsbrand, sure opstød og kvalme.
Har du symptomer på mavesår, er det vigtigt, at du søger læge.
Lindring og forebyggelse
Du kan gøre meget for at forebygge eller lindre halsbrand.
- Undgå kaffe og fed mad.
- Hold op med at ryge.
- Hold igen med alkohol.
- Spis ikke sent om aftenen.
- Stress ikke.
- Undgå smertestillende medicin med acetylsalicylsyre, diklofenak, naproxen eller ibuprofen, som alle irriterer maveslimhinden. Har du fået medicinen på recept fra din læge, så fortæl din læge om dine problemer med halsbrand.
- Undgå tunge løft og kraftige fremadbøjninger.
- Er du overvægtig, så prøv at tabe dig.
- Hæv hovedenden på din seng 10-15 cm.
Kontakt din læge, hvis du:
- Har brystsmerter, som øges ved fysisk anstrengelse.
- Har svære bryst- eller mavesmerter.
- Har hoste om natten med astma-lignende vejrtrækningsbesvær.
- Har sort eller blodig afføring eller opkast, som ligner kaffegrums.
- Taber dig eller er meget træt uden nogen grund.
- Har halsbrand og mavebesvær for første gang og er over 45 år.
- Har halsbrand, som gentagne gange er kombineret med problemer med at synke.
- Tager receptpligtig medicin, som kan give halsbrand.
- Har haft halsbrand og sure opstød dagligt i mere end 3 uger.
- Er under 16 år og får besvær med halsbrand.