Lider du af hård mave? Læs om hård mave og hvad du selv kan gøre
Hård mave kan opstå i alle aldre. Ældre, babyer, børn og gravide kan opleve at få træg eller hård mave. Få gode råd til hvad du kan gøre ved det.
Symptomer
Hård mave er kendetegnet ved mavesmerter, hård afføring eller næsten ingen afføring. Det vil også være svært at komme af med afføringen, så man må presse meget, når man sidder på toilettet. Ofte går der dage mellem afføringerne. Man vil også kunne opleve at der er friskt blod, oftest på afføringen, fordi den hårde afføring laver små rifter i endetarmen på vej ud. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvis det kendte afføringsmønster ændrer sig, eller man har gener.
Årsager
Der kan være mange årsager til hård mave, alt efter alder, ernæring og aktivitetsniveau. Generelt kan man sige at jo længere tid, der går mellem afføringerne, jo større er risikoen for, at der opstår træg mave. En af de funktioner, som tyktarmen har, er at absorbere væske tilbage til kroppen, så afføringen får den kendte konsistens. Det er individuelt, hvor ofte man går på toilettet. Men jo længere der er imellem, jo mere væske absorberes, og dermed kan afføringen blive hård. Det har selvfølgelig også betydning, hvad man spiser, drikker og hvor meget man bevæger sig. Det kan være individuelt, hvad der giver hård mave. Hvis man mistænker at man får hård mave af en bestemt slags mad, kan man udelukke den fra sin mad i ca 14 dage og man vil herefter kunne se om det er den der skaber problemer. Nogle former for medicin kan have hård mave som bivirkning.
Babyer kan få hård afføring, hvis de hovedsageligt får modermælkserstatning. Det sker fordi modermælkserstatninger er lidt sværere for barnet at fordøje, end modermælk er. Det er derfor at foretrække, hvis babyer, der udelukkende får modermælkserstatning, har afføring ca 1 gang i døgnet. Det kan have effekt at skifte til et andet mærke, som barnets mave måske fungere bedre på. Spørg evt. din sundhedsplejerske. Babyer kan også få hård mave i den periode hvor de starter op med at spise rigtig mad, f.eks. grød, simpelthen fordi tarmen ikke er helt klar til den nye slags mad. Det vil som regel være en kort overgang, indtil maven har vænnet sig til den nye mad. For babyer, som har lidt af hård mave, mens de fik modermælkserstatning, kan det nogle gange hjælpe, når der startes op på de grovere grødtyper og på grøntsagsmos. Bananmos kan give hård mave, for nogle spædbørn, mens specielt sveskemos kan have den modsatte effekt.
Større børn kan få hård mave, hvis de ikke spiser fibre nok, fx hvis de mest spiser lyst brød, få grøntsager og drikker for lidt. Samtidig kan det være et problem hvis de spiser meget ensidigt og ikke bevæger sig nok. Børn skal gerne bevæge sig minimum en time om dagen. Hård mave hos større børn kan også opstå, hvis man undertrykker trangen til at gå på toilettet. Nogle børn kan i perioder have “for travlt” til at gå på toilettet eller ikke have tid til at sidde længe nok. Det kan medvirke til, at afføringen er i tarmen længere tid og derfor bliver hårdere.
Gravide kan også blive ramt af hård afføring. Der er flere grunde til dette, f.eks. udløser graviditeten et hormon, som mindsker tarmens bevægelser. Alle gravide anbefales at tage jerntilskud og jern har tendens til at give hård mave. En tredje grund til at gravide er mere udsatte for at få hård mave er, at efterhånden som barnet og livmoderen vokser, kan det trykke på tarmene og hindre de naturlige bevægelser.
Ældre mennesker kan være i risiko for at få træg mave eller hård afføring, hvis de ændrer deres aktivitetsniveau, samt deres indtag af mad og drikke. Når man bliver mere inaktiv, stimulerer man ikke tarmene til at bevæge sig. Nogle ældre kan også være småtspisende i perioder, det får også tarmene til at arbejde langsommere, hvis der ikke er så meget at arbejde med og dermed stiger risikoen for hård mave.
Hvad hjælper mod hård mave?
Der findes flere forskellige midler mod hård mave. Medicin mod hård mave hjælper med at sætte gang i maven igen. Midler mod hård mave har forskellig virkningsmåde.
Der findes midler, som trækker væske tilbage til tarmen, så afføringen bliver blødere.
Der findes også midler, som stimulerer tarmen til at bevæge sig. Der findes ligeledes midler, som virker lokalt i endetarmen. Så det kan afhænge af problematikken, hvilket middel mod hård mave, der virker for den enkelte. En anden faktor, som man skal medtænke, når man kigger på medicin mod hård mave, er alder. Er det en baby med hård afføring, større børn, voksne, en gravid eller en ældre person.
Det er muligt at kontakte Apopros farmaceuter eller farmakonomer, som sidder klar ved chat og kan vejlede om håndkøbsmedicin til hård mave.
Gode råd fra apoteket
Vi har et udvalg af produkter imod hård mave, som også kaldes forstoppelse eller træg mave.
Hvordan kan du forebygge at det sker igen?
- Generelt kan man sige at det er vigtigt at lytte til kroppen og gå på toilettet, når trangen opstår.
- Spise fiberrig mad f.eks. rugbrød, fuldkornsbrød, havregrød. Rå grøntsager og frugt.
- Særligt svesker er kendt for at modvirke hård mave. Man kan spise 5-10 udblødte svesker dagligt, drikke sveskejuice eller spise sveske grød.
- Det er også vigtigt at drikke rigeligt med væske i gennemsnit 2 L pr døgn for en voksen. Det er for det meste godt at få mere væske, hvis man lider af hård mave, uanset hvilken aldersgruppe, der er tale om.
- Nogen oplever at kaffe kan hjælpe mod hård mave, ved at man simpelthen får trang til at komme på toilettet kort tid efter at have drukket kaffe.
- Det er ligeledes vigtigt at bevæge sig hver dag. Det gælder om at få mest mulig hverdagsbevægelse ind i dagligdagen. Hverdagsbevægelse er at gå, cykle, støvsugning, rengøring, havearbejde osv.
- Massage af maven, kan især for spædbørn have en god effekt. Man masserer i urets retning rundt om navlen. Cykelbevægelser med benene er en effektiv måde at hjælpe de små med at få naturlig bevægelse af tarmen.
- Det er også vigtigt, at man sidder godt på toilettet. Det er vigtigt med en skammel under fødderne, hvis man ikke kan nå gulvet, når man sidder på toilettet. Børn kan også have brug for et ekstra toiletsæde, så de ikke skal holde sig oppe i armene. Når man kan sidde afslappet med fødderne på gulvet eller på en skammel, kan man bruge mavemusklerne optimalt og samtidig få naturlig hjælp af tyngdekraften.
Hvornår skal du søge læge?
Hvis der ikke er effekt af ovenstående råd og/eller brug af afføringsmidler, skal du tage kontakt til din egen læge. Du skal også altid kontakte din egen læge, hvis der er blod i afføringen, samt hvis der er afføringsstop og mavesmerter.
Hvis børn klager over mavesmerter, græder i forbindelse med afføring og har hård, knoldet afføring, kan man ligeledes søge læge.
- Revideret april 2020 af Trine Lund, sundhedsplejerske