Apopro

Graviditet: Gode tips til at blive gravid

Har din partner og dig besluttet jer for at få et barn? Eller måske I allerede har forsøgt i noget tid? I det følgende kan du læse mere om, hvad man bør være opmærksom på, når man prøver at blive gravid. Der er nogle ting, man bør holde sig fra og så er der nogle tiltag, man kan gøre for at optimere lidt på processen.

Gode råd fra apoteket

Find ud af hvornår du har ægløsning og om du er gravid med disse simple hjemmetests

Eksempel på ægløsningstest

Eksempel på graviditetstest

Hele udvalget findes her

Drømmer du om at få et barn? Vidste du, at der er flere ting, du kan gøre for at øge dine chancer for at blive gravid? Her får du nogle gode råd, der kan hjælpe dig og din partner lidt på vej.

Lær din cyklus at kende

At lære din menstruationscyklus at kende og at vide, hvornår på måneden, man har ægløsning, og dermed mulighed for at blive gravid, er den første ting, du kan gøre for at øge chancerne.

Kvinder er frugtbare fra fem dage før, til en en dag efter ægløsning. Ægløsning finder sted 12-16 dage før den første menstruationsdag. En gennemsnitlig menstruationscyklus har 28 dage, men der er stor variation fra 20 dage for nogle, mens andre kan have op til 40 dages cyklus. Så det er ikke sådan, at alle kan tælle antallet af dage efter den første menstruationsdag.

Du skal vide, hvornår der er 12-16 dage tilbage, indtil din næste menstruation. Noter længden på din cyklus ved at kontrollere dagen for den første menstruationsdag i hver måned i en kalender og se, om du ser et mønster.

Hvis du netop har afsluttet prævention eller af andre grunde ikke har fuld kontrol over din cyklus, kan du få hjælp fra en ægløsningstest eller bruge en fertilitetsmonitor til at finde tidspunktet for ægløsning. Bemærk, at ikke alle kvinder har ægløsning hver måned. Hvis det gælder for dig, fungerer sådanne tests ikke.

I tilfælde af ægløsning stiger temperaturen også med 0,5 grader og forbliver på dette niveau op til din menstruation. Ved at måle morgentemperaturen dagligt i mindst to måneder, kan du vide, hvornår din ægløsning mest sandsynligt forekommer. Andre tegn på ægløsning er fortyndet udflåd, der bliver mere gennemsigtig og slimet. Dette kan dog være vanskeligt at bedømme.

Vent ikke for længe

Hvis du først har besluttet at få børn sammen med din partner, er der ingen grund til at vente. Hos kvinder reduceres fertiliteten fra de er ca. 30 år gammel. Fertiliteten reduceres derefter gradvist med alderen indtil overgangsalderen, hvor ægproduktionen ophører. Da kvinder i vore dage venter længere med at få børn end før, forventes andelen af ​​par, der har svært ved at blive gravide, at stige.

Vær opmærksom på smertestillende. Også de recept-pligtige

Kvinder, der prøver at blive gravide, bør undgå at bruge visse typer smertestillende midler, der også kan købes uden recept. Dette gælder især for ikke-steroide antiinflammatorisk medicin.

Sådanne lægemidler har vist sig at forsinke eller forhindre ægløsning. Eksempler på ikke-receptpligtig medicin inkluderer medicin, der indeholder f.eks. ibuprofen og diclofenac. Hvis der er behov for smertestillende midler, kan produkter der indeholder paracetamol være et alternativ. Spørg din farmaceut her på Apopro.dk, hvilke smertestillende midler, der er bedst for dig.

Der er også andet medicin, især visse typer, der bruges til behandling af gigt, der kan reducere chancen for at blive gravid. Hvis du har en sygdom, hvor du har brug for antiinflammatoriske eller anden medicin for gigt, skal du fortælle din læge, at du prøver at blive gravid.

Pas på vægten

Det viser sig, at både undervægt og overvægt kan gøre det vanskeligere at blive gravid. Du bør derfor fokusere på at have en sund vægt, der passer til din krop - ikke for meget og ikke for lidt.

Undervægt med en lav fedtprocent kan forårsage, at menstruationscyklussen bliver uregelmæssig eller slutter. Dette giver igen lejlighedsvis eller ingen ægløsning. Overdreven træning og usunde spisevaner med en stor variation i fødeindtagelse kan også gøre det vanskeligere at blive gravid. Undersøgelser har vist, at vægttab kan hjælpe overvægtige kvinder til lettere at få ægløsning.

Kvit cigaretterne og drop alkoholen

Når du prøver at blive gravid, anbefales det, at du holder op med at ryge. Ikke kun fordi det kan være usundt for barnet, når du er gravid, men også fordi, det påvirker fertiliteten. Tobaksrøg har vist sig at være i stand til at ændre slim i livmoderhalsen og gøre det vanskeligere for sæden at nå ægget. Risikoen for spontan abort øges også hos dem, der ryger. Derudover er det 50 procent mere sandsynligt for kvinder, der ryger, end ikke ryger at nå overgangsalderen inden 45-års alderen.

Man bør også reducere eller undgå at indtage alkohol. Selv beskedne mængder kan reducere fertiliteten, både hos kvinder og hos mænd, og hvis du bliver gravid, kan indtagelse af alkohol tidligt i graviditeten øge risikoen for fødselsdefekter og andre alvorlige skader på babyen.

Dyrk ofte sex

Man troede tidligere, at sædceller skulle gemmes til dagene omkring ægløsning, men i de senere år har det vist sig, at det ikke stemmer. Sæd produceres kontinuerligt, og der kommer ikke mere eller bedre kvalitet, hvis du venter længere mellem hver udløsning. Tværtimod gør regelmæssig sex, mindst 2-3 gange om ugen, dig næsten sikker på at ramme tidspunktet for ægløsning, selvom du ikke ved nøjagtigt, hvornår ægløsning er.

Giv dit barn den bedste start i livet

Ofte tager det noget tid fra undfangelsen, indtil du finder ud af, at du er blevet gravid. For at give babyen den bedste start, anbefales det, at kvinder, der planlægger at blive gravide, tager 0,4 mg folinsyre dagligt og fortsætter med det i 3 måneder ind i graviditeten. Mangel på folinsyre under graviditet kan føre til rygmarvsbrok og dårlig udvikling af hjernen. Derudover skal man i forsøgsfasen være forsigtig med alkohol og andre rusmidler samt fødevarer, der kan være skadelige for babyen i maven.

Sådan fungerer en ægløsningstest

De fleste ægløsningstests måler kun på LH (luteiniserende hormon), hvis koncentration øges 24-36 timer før ægløsning. Hvis testen er positiv, ved du, at de næste to dage, er de dage, du er mest frugtbar og har den største chance for at blive gravid.

Clearblue digital, dobbelt hormon-indikator, reagerer på to hormoner - LH og østrogen. Dette betyder, at testen normalt kan give dig oplysninger om dine fire mest frugtbare dage. Ud over de to dage efter ægløsning (maksimal fertilitet) vil denne ægløsningstest også indikere dagene før ægløsning, når fertiliteten er høj. Da mandens sæd kan overleve i flere dage, kan samleje i disse dage også føre til graviditet.

Hvornår du skal starte test afhænger af, hvor lang din cyklus er. Normalt bør det være nok at bruge en pakke teststrimler til at finde tidspunktet for ægløsning, men hvis man er usikker på cykluslængden, kan det være vanskeligere at identificere nøjagtigt. Nogle skal derefter bruge ekstra teststrimler for at finde den rigtige dag, mens andre måske begynder at teste sent i cyklussen. Nogle kvinder har ikke ægløsning i hver menstruationscyklus og i disse tilfælde vil testen ikke lykkes i sådanne cyklusser.

Testen kan udføres på ethvert tidspunkt af dagen, men det anbefales, at den udføres på omtrent det samme tidspunkt hver dag. Det er vigtigt, at du ikke har tisset i de sidste 4 timer før testen, og du bør også undgå at drikke store mængder væske i cirka 2 timer før testen.

Har du brug for hjælp?