Apopro

Flyvetur: Gode tips - Få en behagelig flyvetur

En flyvetur kan for nogle føre en del ubehag med sig. Læs med her og få blandt andet gode råd til at mindske smerter i ørerne og undgå hævede ben.

Gode råd fra apoteket

Forbered dig godt til din flyvetur, med blandt andet kompressionsstrømper, ørepropper og cremer.

Eksempler på kompressionsstrømper

Eksempler på ørepropper

Eksempler på rejseprodukter

Flyveture kan være behagelige og afslappende. De kan være en god mulighed for at få begyndt ferielæsningen eller se en film. Det kan dog samtidig være ubehageligt, at skulle sidde stille i den samme position i lang tid, og nogle oplever hovedpine og tryk i ørerne under take off og landing.

Vores farmaceut Thi Lisa Le, giver her nogle råd til, hvordan du mindsker smerter i ørerne, undgår hævede ben og i det hele taget får en behagelig flyvetur.

Sådan undgår du propper i ørerne

Nogle får hovedpine og smerter i ørene, når flyet er i gang med at lette og lande. Det skyldes, at lufttrykket ændrer sig hurtigere, end vi kan nå at udligne det. For at mindske smerten kan du gabe, tygge tyggegummi og drikke vand, da disse bevægelser kan “åbne op” og hjælpe med at udligne trykket i ørerne. Desuden findes der også ørepropper, som er specielt designet til at udligne tryk ved flyvning.

Ørepropper til trykudligning

Hvis du har anskaffet dig et par trykudlignende ørepropper, bør du tage dem i lige efter, du er boardet og bør først tage dem ud, når du er oppe i stabil højde. Herudover bør du tage dem på igen før nedstigning - hvilket som regel vil sige en time før landing.

Det er heller ikke helt ligegyldigt, hvordan du sætter disse ørepropper i ørerne. For at få dem til at sidde korrekt skal du først trække op i øverste del af øret for at åbne øregangen. Dernæst kan du rotere øreproppen ind. På den måde sikrer du, at de sidder behageligt, og at trommehinden ikke bliver beskadiget.

Hvis du har tendens til hævede ben

På lange flyveture sidder man typisk stille i mange timer. Derfor er der ikke så meget blodcirkulation i benene, og det kan hos nogle føre til, at benene hæver op. For at forebygge dette kan du sørge for at strække benene en gang i timen. Det bedste er at gå en lille tur op og ned ad gangen. Hvis ikke du har mulighed for det, kan du i stedet strække benene under sædet og lave cirkelbevægelser med anklerne samt vippe dem op og ned.

Hvis du på forhånd ved, at du har tendens til hævede ben, er det desuden en god idé at anskaffe dig et par kompressionsstrømper. De skaber tryk i benene, hvilket hjælper blodet til nemmere at løbe rundt.

Brug nakkestøtte

Det er en god idé at anskaffe sig en nakkestøtte, da den foruden at være behagelig, også minimerer risikoen for at få hold i nakken og ømme skuldre. Det er dog vigtigt, at anskaffe sig en i den rigtige størrelse så den støtter korrekt.

Pak cremer og læbepomade

Luften i en kabine kan være ret tør, og derfor er det en god idé altid at have pakket en læbepomade og en creme i håndtasken. Men husk de maks må være på 100 ml.

Undgå alkohol og kaffe

På længere flyveture bør du holde dig fra at drikke kaffe og alkohol, da begge dele kan påvirke din søvn, hvilket, foruden at være generende, kan forværre jetlag efterfølgende.

Gode råd fra apoteket

Overstående råd kan hjælpe dig til en mere behagelig flyvetur. Her kan du finde eksempler på de produkter du kan købe i forvejen, så du er godt forberedt før din flyvetur.

Find eksempler på kompressionsstrømper

Find eksempler på ørepropper

Find eksempler på produkter til rejsen

Har du brug for hjælp?