Apopro

Festivalsæsonen

Vi er gået ind i sommermånederne og for mange unge og andre musikglade mennesker, betyder det tid til festival. Det betyder flere dage med høj musik, alkohol, sol, vind og vejr og måske en sommerflirt. Selvom alt dette kan være noget så dejligt, så kan det også være hårdt for kroppen.

Gode råd fra apoteket

Stay clean, Be green

Tømmermænd

Tømmermænd er de gener du kan mærke i timerne, og nogle gange dagene, efter et højt indtag af alkohol. Symptomerne er typisk kvalme, ondt i maven, hovedpine, svimmelhed, rysten, hjertebanken, træthed og alment ubehag. Disse symptomer bliver udløst pga. væskemangel, da alkohol øger udskillelsen af vand fra kroppen. Det vil sige, at du tisser mere væske, end du drikker. Tømmermændene kommer også fordi du faktisk oplever en form for forgiftning med bl.a. methanol (træsprit) som findes i næsten alle former for alkohol. Desuden bliver dit blodsukker også lavt, da dit stofskifte bliver forstyrret af alkoholen.

Typisk har du også sovet mindre og dårligere end du plejer og du har nok også spist anderledes, fået en pizza eller en burger på vejen hjem. Alt dette påvirker, hvordan du har det dagen derpå.

For at komme tømmermændene til livs kan du følge disse råd:

  • sørg for ikke at drikke på tom mave
  • drik vand(!) både mens du indtager alkohol og efter du har drukket
  • indtag salt og sukker
  • få rigelig søvn dagen derpå

Ubeskyttet sex

Sex kan være dejligt, men ubeskyttet sex kan være forbundet med flere forskellige risici såsom uønsket graviditet og kønssygdomme.

Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte sygdom i Danmark. De fleste opdager slet ikke at de er blevet smittede, da kun halvdelen af smittede mænd oplever symptomer og en fjerdedel af smittede kvinder. Symptomerne på sygdommen er svie ved vandladning og udflåd. Sygdommen kan desværre udvikle sig og give underlivsbetændelse hos kvinderne og bitestikelbetændelse hos mændene. Den kan desværre også give problemer med fertiliteten på den lange bane.

Derfor er det vigtigt, at man husker at beskytte sig mod uønsket graviditet og kønssygdomme. Dette gøres stadig bedst ved at anvende kondom, som beskytter både manden og kvinden.

Manglende solcreme/solskoldning

Solen varmer dejligt her om foråret, men solen kan også været hård ved vores vinterblege hud. Hvis man har opholdt sig for længe i solen uden passende solbeskyttelse kan man risikere at blive solskoldet. En solskoldning bliver endda klassificeret som en førstegrads forbrænding. Solskoldningen viser sig 4-6 timer efter at man har fået for meget sol. Huden bliver rød og begynder at svie. Risikoen for modermærkekræft og hudkræft øges også jo flere solskoldninger man har haft i løbet af sit liv.

For at undgå at blive skoldet er det vigtigt at du følger Kræftens Bekæmpelses solråd – skygge, solhat og solcreme. Det vil sige, husk at smøre dig ind i rigeligt solcreme. 1 krop skal bruge en håndfuld solcreme. Gå i skyggen mellem 12 og 15 hvor solen er skarpest. Og husk at anvende solhat, så du beskytter dit ansigt og hovedbund.

Hvis skaden er sket og du er blevet solskoldet kan du følge disse råd:

  • anvend afkølende cremer og læg kolde, våde klude på den solskoldede hud.
  • ved stærke smerter kan håndkøbsmedicin mod smerter anvendes.
  • undgå at få mere sol på den solskoldede hud

Høreskader

Høreskader kan snige sig ind på dig uden, at du lægger mærke til det lige med det samme. Du opdager det typisk først mange år efter skaden er sket. Hvis du hører et højt brag eller høj musik, så bøjer hårene i ørerne sig som træer i blæsevejr. Hvis du er så uheldig at der er hår, som knækker, så er skaden sket. Det afknækkede hår vokser ikke ud igen og man har fået en høreskade. Hyletoner i øret er det første advarselssignal inden man udvikler høretab. De fleste har nok oplevet at opholde sig til en koncert eller på diskotek og kommet hjem til et stille soveværelse og kunne høre en hyletone. Dette er et tegn på, at lyden har været for høj. I de fleste tilfælde går det over, men ved gentagen påvirkning kan man udvikle høretab og tinnitus.

Men du kan heldigvis forebygge det, hvis du ved, at du skal opholde dig et sted med larm eller høj musik. Der skal ikke mere til end et par ørepropper.

Dårlig mave

Hvor der er mange mennesker er der også mange bakterier og vira. Derfor er risikoen for at få dårlig mave større når man f.eks. er på festival. Desuden er hygiejnen typisk heller ikke særlig god, da man har langt til ordentlige toiletforhold og maden laves i campen eller købes i små boder.

For at undgå smitte er det vigtigt at have håndhygiejnen i orden. Vask hænder efter toiletbesøg og inden du skal spise. Har du ikke adgang til rindende vand er det et rigtig godt alternativ at anvende alcogel.

Skulle du være blevet ramt kan du anvende et stoppende lægemiddel i håndkøb. Desuden er det vigtigt, at du spiser almindelig mad - gerne indeholdende stivelse. Desuden bør du indtage rigeligt vand, så du ikke dehydrerer. Ved du allerede, at du skal et sted hen, hvor du kommer til at møde mange fremmede bakterier, kan du anvende et kosttilskud med mælkesyrebakterier for at styrke tarmens egen sunde bakterieflora.

Har du brug for hjælp?