Gå til hovedindhold
microlax

Microlax

Microlax er et lægemiddel der anvendes mod forstoppelse og til tarmtømning før en tarmundersøgelse eller operation. Microlax anvendes lokalt i endetarmen.

Læs mere om Microlax under produkterne på denne side

Microlax, Natriumcitrat (dihydrat) 90 mg/ml + natriumlaurylsulfoacetat 9 mg/ml., rektalvæske, opløsning enkeltdosisbeholder.

Microlax er et lægemiddel der anvendes mod forstoppelse og til tarmtømning før en tarmundersøgelse eller operation. Microlax anvendes lokalt i endetarmen. Microlax kan købes i håndkøb. Microlax er et ikke-apoteksforbeholdt lægemiddel. Derfor er der ikke en fast pris på lægemidlet.

Microlax rektalvæske indeholder:

Natriumcitrat (dihydrat) 90 mg/ml + natriumlaurylsulfoacetat 9 mg/ml.

Hvordan virker Microlax rektalvæske?

Microlax rektalvæske virker ved at blødgøre afførringen i endetarmen, ved at øge mængden af væske til tarmen. Microlax rektalvæske virker udelukkende lokalt i endetarmen og man optager ikke indholdsstofferne i resten af kroppen.

Hvem kan bruge Microlax rektalvæske og hvordan man anvender dem:

Microlax rektalvæske kan anvendes af både voksne og børn, man skal dog være forsigtig ved anvendelse til børn og babyer under 3 år og man bør derfor kun anvende dem efter aftale med en læge.

Dosering: 1 rektal tube (5ml) indføres i endetarmen 15 minutter før virkning ønskes. Microlax er kun beregnet til behandling i kortere perioder.

Sådan bruger du Microlax rektalvæske:

  • lig ned på venstre side.
  • spidsen af tuben vrides af.
  • tubespidsen fugtes med en dråbe af indholdet
  • tubespidsen indføres helt til bund i endetarmen (hos børn under 3 år skal spidsen kun indføres halvt, se markering på spidsen)
  • tuben tømmes helt, gælder både til børn og voksne
  • tuben holdes sammenklemt mens spidsen trækkes ud igen.

Graviditet: Da Microlax rektalvæske virker lokalt i tarmen og optagelsen til resten af kroppen er begrænset kan man godt anvende Microlax rektalvæske til gravide om nødvendigt, men dette bør foregå efter aftale med lægen.

Amning: Det vides ikke om Microlax rektalvæske udskilles i modermælken, men da Microlax rektalvæske virker lokalt i tarmen, kan man ligesom under amning godt anvende Microlax rektalvæske om nødvendigt efter forudgående aftale med sin læge.

Bivirkninger ved brug af Microlax rektalvæske:

Microlax rektalvæske kan ligesom al anden medicin give bivirkninger.

Hyppigheden for bivirkninger ved anvendelsen af Microlax rektalvæske er ikke kendt. Derfor kan der ikke angives hvor mange der oplever bivirkningerne.

Alvorlige bivirkninger:
Alvorlig allergiske reaktioner med påvirkning af blodtryk og åndedræt. (kontakt læge, skadestue eller ring 112 hvis du oplever denne bivirkning)

Ikke alvorlige bivirkninger:
Diarre, mavesmerter, ubehag og svien ved endetarmen.

Hvornår må man ikke anvende Microlax rektalvæske:

Hvis du er allergisk overfor et af indholdsstofferne, skal du ikke anvende Microlax rektalvæske.

Du bør ikke anvende Microlax rektalvæske, hvis du har blødende eller smertende hæmorider, eller hvis du har betændelse i tarmen eller andre akutte mave-tarm-problemer.

Man bør ikke anvende Microlax rektalvæske daglig. Hvis du har behov for at tage afførringsmidler dagligt, bør du tale med lægen og få undersøgt hvad årsagen kan være.

Hvis du bruger Microlax rektalvæske i ofte og i store doser, kan du risikere at få diarre og væsketab. Og anvender du Microlax rektalvæske i mere end en uge i træk, er der risiko for at man kan blive afhængig.

Kontakt lægen hvis der er blødning fra endetarmen, eller der slet ikke kommer afføring efter anvendelse af Microlax rektalvæske. Hvis man ingen effekt har af Microlax rektalvæske, kan det være et tegn på alvorlig forstoppelse.