Apopro

Allergisymptomer - Hvad hjælper mod allergi?

Oplever du allergisymptomer i pollensæsonen? Allergisymptomer kan føles ubehagelige, og kan variere fra milde til alvorlige, og kan have en betydelig indvirkning på ens livskvalitet, hvis de ikke behandles korrekt.

Forskellige allergisymptomer kan føles på forskellige måder, afhængigt af typen af allergi og den enkelte persons kropsreaktion. Nogle mennesker har løbende næse og nyser, og nogle oplever kløe og rødme i øjnene, mens andre kan opleve hævelser, åndenød, hoste og andre mere alvorlige symptomer. 

Pollenallergi symptomer

Få vores gode råd

Lider du eller dine børn af pollenallergi, frygter du måske foråret og sommeren. Du ved, at det betyder løbende næse, kløende øjne og uoplagthed, men ved du også, at der er nogle ting, du kan gøre, for at gøre det hele lidt mere udholdeligt?

3 gode råd, til dig med symptomer på pollenallergi:

  • Lad være med at lufte ud midt på dagen, hvor pollentallet er højest. Gør det i stedet om morgenen eller om aftenen
  • Brug briller eller solbriller, når du opholder dig udendørs, så du beskytter dine øjne
  • Tag et bad, inden du går i seng, så du får fjernet pollen, der sidder på huden eller i håret
Se vores udvalg af produkter til allergi

Vælg den rigtige medicin

Der findes forskellige typer medicin til lindring af de forskellige allergisymptomer, som du kan opleve ved pollenallergi.

Allergipiller

Allergipillerne kan bruges uanset om det er øjne eller næse, der er irriteret og fungerer også på symptomer i halsen. Dog er behandling med allergipiller ikke lige så effektiv som lokalbehandling med øjendråber eller næsespray. Allergipillerne kan anvendes som supplement til lokalbehandling, hvis ikke du oplever tilstrækkelig lindring. Se hele vores udvalg af allergipiller her

Til løbende næse

Der findes to typer næsespray til allergi. En forebyggende, der skal bruges fast hver dag, for at det virker, og en lindrende, som virker med det samme og kan bruges ved akut behov. Se vores udvalg af næsespray til allergi 

Til øjne, der løber og er røde

Udover allergipiller og næsespray findes der øjendråber, som kan lindre dine symptomer.

Hvis det er øjnene, der irriterer, kan du bruge øjendråber med antihistamin, som er specielt lavet til pollenallergi. Øjendråber indeholdende antihistaminer anvendes ved sæsonbetinget allergi. Se vores udvalg af øjendråber her

Lindring ved at skylle med saltvand

Saltvand er en opløsning af natriumchlorid i vand. Allergi og høfeber er tilstande, hvor kroppens immunsystem reagerer på stoffer, som normalt ikke ville forårsage en reaktion, såsom pollen eller støv. Symptomerne kan omfatte løbende næse, kløe i øjne og næse, og at nyse.

Saltvand kan hjælpe med at lindre disse symptomer ved at skylle allergener og irritanter ud af næsehulen og luftvejene. Når saltvand anvendes som en næsespray eller skylning, hjælper det med at fjerne overskydende slim og skylle allergener og irriterende stoffer ud af næsen og bihulerne. Dette kan reducere inflammation og forbedre vejrtrækningen, hvilket kan lindre symptomerne på allergi og høfeber.

Det er vigtigt at bemærke, at saltvand ikke er en erstatning for lægeordinerede behandlinger til allergi og høfeber. Hvis du vælger en saltvandspray eller saltvand næseskyl, der er godkendt som medicinsk udstyr til, så kan hjælpe at fjerne allergener og på den måde hjælpe med at lindre symptomer.

 

 

Allergiske reaktioner ved andre former for allergi

 

Mælkeallergi

Symptomer på mælkeallergi kan variere i sværhedsgrad fra milde til alvorlige. Nogle almindelige symptomer omfatter hududslæt, kløe, hævelse af læber, tunge og ansigt, nældefeber, opkastning og diarré. Alvorlige reaktioner kan også forekomme, herunder anafylaksi, en livstruende allergisk reaktion. Behandling af mælkeallergi indebærer normalt at undgå mælk og mælkeprodukter helt. Personer med mælkeallergi bør nøje læse ingredienslister på fødevarer og undgå enhver fødevare, der indeholder mælkeprodukter. Der er også alternativer til mælkeprodukter, såsom sojadrik, mandeldrik, risdrik eller havredrik, som kan bruges som erstatning.

Det er vigtigt at huske, at mælkeallergi ikke er det samme som laktoseintolerans. Laktoseintolerans er en tilstand, hvor kroppen ikke kan fordøje laktose, som er sukkeret i mælk. Laktoseintolerans kan forårsage symptomer som mavekramper, oppustethed og diarré, men det er ikke en allergisk reaktion.
Personer med mistanke om mælkeallergi bør kontakte egen læge eller speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, der kan hjælpe med at udrede allergi.

 

Kæledyrsallergi

Er det kæledyr, som hund og kat, du er allergisk overfor, har du ofte de samme symptomer som en med pollenallergi. Det betyder, at du kan bruge de samme produkter som ved pollenallergi. Den bedste måde at undgå kæledyrsallergi, er at fjerne dyret fra hjemmet. Det er sjældent tilstrækkeligt at behandle og forebygge symptomer.

 

Hudallergi

Kontakt med en række kemiske stoffer, herunder nikkel, parfume og hårfarve, kan forårsage hudallergi. Risikoen for at udvikle allergi mindskes, jo mindre kontakt man har med det allergifremkaldende stof. Symptomerne på hudallergi kan variere fra let rødme og kløe til mere alvorlige og smertefulde symptomer som hævelse og udslæt. Det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer, og søge lægehjælp, hvis du oplever dem.

Ved lettere former for eksem kan du bl.a. bruge Mildison Lipid, som er en binyrebarkhormon creme, der nedsætter den betændelsesagtige tilstand. Mildison Lipid (Hydrocortison 10 mg/g, se uddrag af produktresumé) er et lægemiddel. Binyrebarkhormon cremen kan virke udtørrende på huden, det kan derfor være en god idé at anvende en fugtighedscreme sammen med binyrebarkhormon cremen. 

 

Nikkelallergi

Nikkelallergi viser sig oftest som eksem, kløe og sommetider blæredannelse og sår. Symptomer viser sig der, hvor huden har været i kontakt med nikkel. Nikkel findes i mange af de ting, vi kommer i kontakt med til hverdag - f.eks. mønter og smykker. Hos os kan du få en nikkeltest, som kan fortælle dig, om der er nikkel i et produkt. 

 

Hvis symptomerne ikke forsvinder

Hvis dine allergisymptomer ikke forsvinder eller forbedres væsentligt, eller hvis du oplever helt nye symptomer, bør du kontakte din læge. Din læge kan hjælpe dig med at få den bedst mulige behandling. 

Har du brug for hjælp?