Apopro

Hvad er vitaminer og hvilken betydning har de for din krop?

Vitaminer kan indtages af alle, uanset alder, køn og aktivitetsniveau. Du bør se kosttilskud med vitaminer som et tilskud til kosten, og på emballagen kan du se hvornår du skal tage produkterne og det er som oftest på daglig basis.

Flere forskellige former for vitamin- og mineralpræparater

Helt grundlæggende er vitaminer essentielle for kroppen, hvis den skal fungere optimalt. Lige præcis derfor er det også meget vigtigt, at du husker at tage tilskud, hvis du ikke er dækket igennem kosten. Se derfor dine daglige vitaminpiller som et kosttilskud, som du kan tage i kombination med en sund og varieret kost. Husk, at det er helt individuelt fra person til person, hvad kroppen har brug for, når behovet skal dækkes.

 

Se vores udvalg af kosttilskud og vitaminer

 

A, B og D-vitamin forklaret

 • A-vitamin
  Du får blandt andet dit A-vitamin fra lever, fisk og æg. Derudover er mejeriprodukter og i særdeleshed orange og mørkegrønne frugter og grøntsager en glimrende kilde. Du kan derfor med fordel spise løs af gulerødder og grønkål, hvis du har brug for A-vitamin.
 • B-vitamin
  B-vitamin findes i seks forskellige former, og kroppen har brug for dem alle. Du finder dem blandt andet i grove fødevarer dvs. alt med fuldkorn, brune ris, havregryn og lignende. Derudover er grønne grøntsager som bønner og tang også en udmærket kilde, ligesom kød og fisk er det.
 • D-vitamin
  Lige præcis D-vitamin er noget, de fleste mennesker i Danmark har brug for et tilskud af. Simpelthen fordi man primært får det fra solen, og den kan vi ikke regne med året rundt. Fødevarestyrelsen anbefaler faktisk, at alle voksne og børn fra 4 år tager et kosttilskud med 5-10 μg vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april). Derudover findes D-vitamin også i fede fisk såsom laks, makrel og sild.

Sådan spiser du vitaminerne på den mest optimale måde

Dine vitaminer skal ikke bare skylles ned med en kop kaffe. Hvis du har fundet ud af, at du er i vitaminmangel, og derfor skal til at tage dem som kosttilskud, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du skal indtage dem. Ligesom med mange andre ting, er der nemlig også her retningslinjer, som er gode at følge.

Vandopløselige og fedtopløselige vitaminer

De fedtopløselige vitaminer består af A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin og K-vitamin. Hvis dine fedtopløselige vitaminpiller skal optages bedst muligt, skal du helst spise dem med et måltid, der inkluderer noget af det gode fedt. De fedtholdige madvarer kan være et par skiver laks, lidt god olie eller fed ost. 


De vandopløselige vitaminer er B-vitamin og C-vitamin. Disse vitaminer kan du tage når som helst på dagen, men gerne i forbindelse med et måltid, da det gør, at de bliver i kroppen i længere tid.
Følger du disse råd, vil du få mest ud af dine vitaminer.

Vitaminer og mineraler

Vinterhalvåret: De fleste får hvad de har brug for ved at spise sundt og varieret. I vinterhalvåret kan man have brug for ekstra D-vitamin, da man på vores breddegrader ikke får så meget sol og derved D-vitamin om vinteren.

Graviditet og vitaminer: Under graviditet kan kroppen også have behov for at få et højere indtag af specifikke vitaminer f.eks. folsyre og jern.

I hvilke fødevarer kan jeg finde de forskellige vitaminer?

 • C-vitamin finder man især i bær og citrusfrugter, men også peberfrugt og kartofler.
 • A- og E-vitamin, niacin og folsyre kan du få fra vegetabilske olier, nødder, frø og kerner.
 • B-vitaminer kan du finde i fuldkornsprodukter, mejeriprodukter, kød og fjerkræ.
 • D-vitamin kan du finde i mejeriprodukter og fede fisk.
 • D- og E-vitamin får du fra æg.
 • K-vitamin fås i mørkegrønne grøntsager og lever.

Det er vigtigt at vitaminer ikke skal være et alternativ til sund mad. De skal ses som et tilskud, hvis du af en eller anden grund ikke får dem gennem kosten.

 

Se vores udvalg af kosttilskud og vitaminer

 

 

Har du brug for hjælp?