Apopro

Tryksår

Hvad er et tryksår?

Tryksår kaldes også liggesår eller decubitus. Det opstår efter langvarigt tryk mod huden over et knoglefremspring. 

Hvem kan få tryksår?

Det kan være en god ide at være særligt opmærksom på tryksår hos denne gruppe af personer. 

Hvad er symptomerne på et tryksår?

Første symptomer:

Huden bliver rød og væskefyldt.

Efterfølgende symptomer:

Med tiden mærkes huden under det øverste lag hud forandret. Den bliver som regel misfarvet og sort.

Senere opstår såret.

Såret:

Kan sammenlignes med et isbjerg – et mindre rødt og irriteret område på huden. Hvor der vil være en større vævsskade længere nede i huden.

Tryksår inddeles i Stadieinddeling.

Der findes fire stadier:

Kategori 1

Intakt hud med nogen rødme og blodkar, der er intakte.

Kategori 2

Blære eller overfladisk sår med rød rosa sårbund.

Kategori 3

Sår gennem hele hudens tykkelse. Synligt fedt fra underhud ses.

Kategori 4

Sår gennem hele hudens tykkelse og med påvirkning på muskler og evt. knogle.

Hvor kan man få tryksår?

Man ser som regel tryksår opstå:

Hvordan kan man få tryksår?

Tryksår er et sår, der opstår efter vedvarende tryk, hvor blodcirkulationen i området klemmes af, og vævet dør. Fedtvæv og muskulatur i underhuden, er det, der er mest sårbart overfor vedvarende tryk. Hvorimod overfladen på huden er mere robust. Derfor kan man nogle gange i starten tage fejl, fordi skaden ikke umiddelbart altid ser så slem ud. Efter nogle dage kan det blive værre og mere tydeligt, hvor omfattende en skade, der er sket under huden.

Tryksår kan opstå på grund af flere forskellige årsager. Det kan være, hvis man ikke kan mærke smerte og tryk. Men det kan også være fordi, man har minimal fedt- og muskel polstring eller nedsat blodcirkulation. Ligesom at man ikke kan skifte stilling i seng, eller kørestol og det kan medføre at kroppen udsættes for vedvarende tryk. Et tryksår kan opstå ved mindre end 3 timers vedvarende tryk. Der skal altså ikke lang tid til. Derfor bør man være meget opmærksom på tryksår hos disponerede personer.

Hvad kan der ske ved tryksår?

Når et tryksår dannes, er vævet i området dødt, og det kan ikke bare erstattes af nyt væv. Der kan ske ødelæggelser helt ind på muskler og knogler ved større sår. Derfor kan man ikke bare sådan rette op på skaden fra et tryksår.

Hvordan behandler man tryksår?

Når man skal behandle tryksår, kræver det en omfattende og langvarig behandling med hjælp fra sundhedsfaglige personer. Kontakt derfor altid din læge, hvis du mistænker at have fået et tryksår. Er der opstået et tryksår, er der øget chance for, at der nemt dannes nye sår af samme type. Derfor er det vigtigt, der tages korrekt hånd om såret både i forhold til forebyggelse og behandling.

Forebyggelse

En vigtig opgave i forhold til tryksår er forebyggelse. Forebyggelse er et vigtigt led i, at sår af denne type ikke opstår. Men forebyggelse er også vigtigt at igangsætte, når man har opdaget, at der er opstået et tryksår. Milde til moderate store sår kan nemlig hele, hvis trykket fjernes tidligt nok og området er lille. Det er vigtigt at både sundhedspersonale, og familien hjælper til med at forebygge tryksår.

Du kan forebygge tryksår ved:

Du kan finde et stort udvalg af kosmetiske badeprodukter, fugtighedscreme og fedtcreme til den intensive hudpleje her på Apopro.

Ligesom vi også har Medicinsk ernæring, som du kan anvende til, supplere eller erstatte kosten med. Du finder mange forskellige typer og smagsvarianter i vores store udvalg af ernæring lige her.

Apotekets gode råd:

Tal med din læge om Medicinsk ernæring. De kan i nogle tilfælde ordinere en recept med tilskud med ernæring, samt hjælpe dig med, hvad du bør indtage.

Ved du ikke hvilken type ernæring, som du skal vælge? Du kan altid kontakte os via chatten, pr. mail eller telefon. Vores dygtige farmakonomer og farmaceuter sidder klar til at hjælpe dig!

Heling af sår

Man behandler et tryksår ud fra om det er milde, moderate eller af større størrelse. Ved alle størrelser sår bruges som led i behandlingen alt, hvad man kan gøre i forhold til forebyggelse. Det gør man, for at begrænse omfanget af skaden. Sundhedsfagligt personale behandler denne type sår. Det kan fx være en sygeplejerske.

Milde sår

Området aflastes, så det forhindres at tilstanden bliver værre. Det gør man gennem alle forebyggende tiltag, der kan gøres. - Det er særligt vigtigt i starten af udviklingen af et sår. Da milde til moderat store sår kan hele, hvis trykket fjernes tidligt, og området er lille.

Moderate sår

Rengøres. Dødt væv og puds fjernes. Er såret opstået på en sengeliggende, bør såret ligge åbent, fri for tryk og tørt.

Større sår

Der kan opstå infektion i et tryksår, der kan kræve behandling med receptpligtig medicin. Derfor er det også vigtigt at holde øje med infektion i såret. Så der kan sættes gang i den rette behandling.

Der findes flere typer af bandager, som er et medicinsk udstyr, der kan bruges ved tryksår. Du finder vores udvalg af produkter lige her.

Du kan også finde produkter til at rense sår med lige her.

Husk! Det er vigtigt, at en sundhedsfaglig person hjælper dig med dit tryksår.

Kan man dø af tryksår?

Som udgangspunkt er det svært syge og dødelige, der udvikler denne type sår. Derudover ser man 2-4 gange øget dødelighed ved ældre i intensiv behandling, der har tryksår. 

Tryksår i stadie 4 kan medføre udvikling af blodforgiftning. Der kan blive alvorligt. 

Man ved også at tryksår ofte er tegn på en anden alvorlig underliggende sygdom.

Hvad kan man selv gøre ved tryksår?

Hvornår bør du søge hjælp hos læge?

Det er altid vigtigt at få hurtigt hjælp fra en læge, sygeplejerske, og andre sundhedsfaglige ved et sår af denne type. Det er særligt vigtigt, at der i starten af udvikling af såret, sættes alle forebyggende tiltag i værk. For at begrænse omfanget af skaden. Derfor søg altid hjælp hos en læge, hvis der skulle opstå et sår af denne type.

Har du brug for hjælp?