Apopro

Svamp i underlivet

Hvis du har svamp i underlivet, er du ikke alene. Det skønnes at 75% af alle kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv får svamp i underlivet – eller Candida vaginitis, som det kaldes på fagsprog, og hos 5% er det en tilbagevendende infektion. Dette svarer til, at infektionen rammer ca. 28.000 danske kvinder hvert år, og at hos knap 2.000 er det en livskvalitetsforringende tilbagevendende infektion.

En svampeinfektion i skeden er ikke farlig, men kan give ubehagelige symptomer såsom kløe, svie, udflåd der ligner hytteost, og smerter ved samleje . En svampeinfektion kan gå i sig selv i løbet af nogle dage, men kan også behandles med håndkøbsmedicin i form af intimgel/creme og/eller stikpiller for hurtig lindring. Sværere tilfælde behandles med et receptpligtigt svampemiddel.

Læs mere i vores intimunivers

Hvordan ved jeg, om jeg har svamp?

Symptomerne på svamp kan variere fra milde til svære. En svampeinfektion mærkes som regel i form af kløe og svie omkring skedeindgangen og kønslæberne, især når du tisser. Udover kløe og svie er det også almindeligt at få tykt, hvidt klumpet udflåd, der ligner hytteost. Udflådet lugter normalt ikke.

Hvordan behandler jeg svamp i underlivet?
Selvbehandling. Hvis du ikke har problemer med svampeinfektionen, behøver du ikke behandle den.
Håndkøbsmedicin. Hvis svampeinfektionen ikke går over af sig selv i løbet af nogle dage, kan du behandle den med håndkøbsmedicin. Behandling mod svamp findes både i form af intimgel/creme, som påføres inde i skeden, og tabletter eller stikpiller/vagitorier, som føres ind i skeden med en finger eller en skubber.

Søg behandling. Behandling med håndkøbsmedicin er i de allerfleste tilfælde tilstrækkeligt i forhold til at blive symptomfri, men hvis du ikke får det bedre, er det vigtigt, at du kontakter lægen.

Du skal også kontakte lægen, hvis du får mere end to svampeinfektioner på et halvt år, eller hvis du er i tvivl, om dine symptomer skyldes en svampeinfektion eller noget andet.

Se vores midler mod svamp i underlivet

Hvad forårsager svamp?

Svamp opstår, når der sker en ubalance i skedens bakterieflora. Mange kvinder bærer svampen i skeden, uden at det giver gener. Faktorer, der ændrer skedens bakterieflora og surhedsgrad, kan føre til, at svampen vokser:
• Den hyppigste årsag til svampeinfektion i skeden er behandling med antibiotika. Antibiotika hæmmer de bakterier, som normalt lever sammen med små mængder svamp i skeden. Når bakterierne bliver dræbt, får svampen overtaget og kan formere sig frit
• Behandling med kortison eller immundæmpende medicin kan også give svampeinfektion i skeden
• Andre forhold, der kan give svamp i skeden, er graviditet og sukkersyge

Diagnose

Symptomerne på svamp forveksles undertiden med bakteriel vaginose, en anden lidelse, som også skyldes en ubalance i skedens bakterieflora. Forskellen er, at bakteriel vaginose normalt ikke forårsager kløe, og at udflåddet i så fald har en karakteristisk fiskelugt.

Ved en gynækologisk undersøgelse kan lægen se om man har en svampeinfektion i skeden, ved at kigge på slimhinden på skedevægge og se at livmoderhalsen er rød og irriteret med hvide klumpede belægninger.
Man kan også se svampen, hvis man undersøger en prøve af udflådet under mikroskop.

Hvad er svamp?

Svamp er egentlig en fællesbetegnelse for flere forskellige svampe, som tilhører slægten Candida, og som forekommer i vores naturlige bakterieflora på huden, i munden og svælget, tarmene og genitalierne. Den svamp, som oftest forårsager infektion i underlivet, kaldes Candida albicans og ligner en gærsvamp.

Nogle kvinder har svamp i underlivet uden at få symptomer, men hvis miljøet i skeden af forskellige årsager ændres, kan svampen begynde at formere sig og forårsage inflammation. Selvom svamp giver problemer i underlivet og i sjældne tilfælde kan overføres ved sex, anses det ikke for en kønssygdom og er sjældent farligt.

Kan man forebygge svamp?

Det er usikkert, om svamp kan forebygges eller ej, men der er flere enkle ting, du kan gøre for at sikre et sundt underliv. Det er fx godt ikke at vaske underlivet med sæbe, da det udtørrer slimhinderne. Du bør også undgå at bruge parfumerede intimprodukter såsom bind og tamponer.

Sov gerne uden undertøj om natten, og vælg trusser, der er fremstillet i bomuld og ikke sidder for stramt. Det er dog tvivlsomt, om dette spiller nogen rolle.

Multi-Gyn

LiquiGel

30 ml gel + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler og lindrer tørhed i skeden

Er din skede øm og irriteret? Føler du smerte under sex? Så lider du måske af tørhed i skeden. Multi-Gyn LiquiGel behandler og lindrer irritation og ubehag i forbindelse med tørhed i skeden.

Køb Multi-Gyn LiquiGel

Multi-Gyn

FloraPlus

5 x 5ml enkeltdosis

Medicinsk udstyr

Behandler symptomer på svampeinfektioner i skeden

Har du kløe og smuldrende, hvidt udflåd? Så har du måske svamp i skeden. Multi-Gyn FloraPlus behandler symptomer på svamp i skeden som kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd.

Køb Multi-Gyn FloraPlus

Multi-Gyn

ActiGel

50ml + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler bakteriel vaginose

Lugt af fisk og vandigt udflåd? Så har du sandsynligvis bakteriel vaginose. Multi-Gyn ActiGel behandler bakteriel vaginose og de relaterede symptomer såsom uønsket udflåd og lugt. 

Køb Multi-Gyn ActiGel

Multi-Gyn

FemiWash

100 ml

Daglige intimpleje

Mild, sæbefri intim hygiejne wash

Vil du bruge en meget mild, ikke-irriterende vask? Multi-Gyn FemiWash renser og opfrisker intimområdet. Den er sæbefri blid og ikke-irriterende, selv for den mest følsomme, sarte hud.

Køb Multi-Gyn FemiWash

Har du brug for hjælp?