Apopro

Hvad er pigmentforandringer og hvad kan du gøre ved dem? 

 

  • Pigmentforandringer - hvad er det og hvorfor opstår det?
  • Det kan du selv gøre ved problemet
  • Produkter, som lysner og reducerer pigmentforandringer

 

Hvad er pigmentforandringer?

Hvis du har mørke plamager og skjolder i ansigtet, eller hvis der er områder, som bliver mere brune, når du opholder dig i solen, så er det højst sandsynligt pigmentforandringer. Når solens lys rammer din hud, producerer huden melanin, som er dens naturlige forsvar mod de stærke UV-stråler. Det er melaninen, der giver den solbrune farve. Dyrker du solen for meget, producerer huden for meget melanin, og du ender (måske) op med pigmentpletter. 

Pigmentforandringer og graviditet - hvordan hænger det sammen?

Det er meget almindeligt, at der opstår pigmentforandringer under graviditeten. Faktisk så almindeligt at fænomenet har fået navnet ''graviditetsmasken'', fordi man ofte ser den mørkere hud i panden, på kinderne og i tindingerne. Det er heller ikke unormalt, at man får et ''pigmentoverskæg'', altså at pigmentpletterne samler sig over overlæben. Man ved ikke, hvorfor det opstår under graviditeten, men huden bliver ofte normal og ensartet igen efter fødslen. I mellemtiden kan man beskytte sig ekstra mod solens stråler, da de gør problemet værre. 

Pigmentforandringer og overgangsalder 

Ligesom i graviditeten kan du i overgangsalderen opleve, at hormonforandringerne påvirker huden, og det kan bl.a. resultere i Melasma (pigmentforandringer grundet hormonændringer). Hvis du gennem livet har dyrket solen meget, vil du have øget risiko for pigmentforandringer. Der er desværre ikke noget, du kan gøre, for at undgå de hormonelle forandringer, men du kan beskytte din hud mod solens stråler hver dag for at mindske risikoen for nye pigmentpletter.

Læs mere om overgangsalder 

Hvordan undgår du pigmentforandringer?

Svaret er enkelt: Beskyt dig mod solens stråler. Med det mener vi ikke, at du ikke må opholde dig i solen, men hvis du har tendens til pigmentforandringer, er det en god idé at holde igen med solbadning. Det er også en god idé at beskytte huden med solcreme hver dag, også når solen ikke skinner. Det skal være en type, der både beskytter mod UVA- og UVB-stråler. 

DUCRAY mod pigmentforandringer

Du kan godt selv gøre noget ved problemet. DUCRAY har udviklet en serie, som reducerer pigmentforandringer og lysner de ramte områder. 

  • Ducray Melascreen Depigmenting: Ansigtscreme, som reducerer synligheden af pigmentforandringer i ansigtet. Brug den som dag- og natcreme for bedste effekt. 
  • Ducray Melascreen Hand Care: Håndcreme, som reducerer synligheden af pigmentpletter på hænderne. Indeholder solfaktor for forebyggelse af nye pigmentforandringer. 
  • Ducray Melascreen UV Rich: Solcreme, som reducerer synligheden af pigmentforandringer og samtidig forebygger nye. Bruges hver dag for bedste effekt. 

Andre ting, du kan gøre ved pigmentpletter: 

  1. Solcreme: Når du bruger solcreme, forebygger du nye pigmentforandringer, og samtidig kan du over tid reducere synligheden af de forandringer, der allerede er opstået. Solcremen skal beskytte mod UVA og UVB for at virke mod pigmentforandringer. Vælg en med høj SPF, og brug den hver dag.
  1. Retinol (A-vitamin): Retinol er blevet en populær ingrediens i hudplejeprodukter. Retinol, eller A-vitamin, som kan være med til at lysne huden. 
  1. C-vitamin: C-vitamin er en antioxidant, som lysner huden. Samtidig fremmer C-vitamin dannelsen af kollagen, så du får en anti-age effekt med i købet. 

 

Læs om alt du skal vide om kollagen

Har du brug for hjælp?