Apopro
Ovestin

Ovestin

15 g Vaginalcreme
Mærke: Ovestin
Læs produktbeskrivelsen Læs produktbeskrivelsen Læs produktbeskrivelsen

Uddrag af produktresumé

Produktinformation:

Ovestin (Aspen Nordic), vaginalcreme (estriol 1 mg/g).

Virkning og anvendelse:

Anvendes til behandling af symptomer på vaginal tørhed, der skyldes østrogenmangel hos kvinder i overgangsalderen. Østrogenmanglen i overgangsalderen kan føre til, at slimhinderne i skeden bliver tynde og tørre. Samleje kan derfor blive smertefuldt, og der kan forekomme kløe og infektioner i skeden. Østrogenmangel kan også medføre symptomer som besvær med at holde på vandet og tilbagevendende blærebetændelser. Ovestin lindrer disse symptomer i overgangsalderen.

Den anbefalede dosis er:

Ovestin er et produkt med østrogen alene og kan også bruges efter operation, hvor livmoder er fjernet. Din læge vil sørge for at ordinere den laveste dosis i det kortest mulige tidsrum, der skal til, for at behandle dine symptomer så hurtigt som muligt. Tal med din læge, hvis du har indtryk af, at virkningen af Ovestin er for kraftig eller for svag. Hvis du har brugt anden hormonbehandling til lindring af symptomer, efter overgangsalderen skal du tale med lægen om du kan begynde straks med Ovestin, eller om du skal vente en uge efter afslutning af forrige hormonbehandling.

Dosering:

1 dosis dagligt i de første uger (maksimalt 4 uger) efterfulgt af gradvis reduktion baseret på symptomlindring, indtil en vedligeholdelsesdosis (fx 1 dosis to gange ugentligt) nås. Hvis du glemmer at tage en dosis, skal den tages så hurtigt som muligt, med mindre dette først opdages, den dag den næste dosis skal tages. I dette tilfælde skal den glemte dosis ikke tages, og den næste dosis tages på det sædvanlige tidspunkt. Der må aldrig tages 2 doser på samme dag. Ovestin vaginalcreme indføres dybt i skeden umiddelbart inden sengetid. 1 dosis (applikatoren er fyldt til mærket) indeholder 0,5 g Ovestin vaginalcreme, hvilket svarer til 0,5 mg estriol. For Ovestin vaginalcreme og vagitorier forbliver den systemiske eksponering over for østrogenet tæt på det normale postmenopausale interval, når det anvendes to gange ugentligt. Det anbefales ikke at tilføje et progestagen. Hvis du har brugt anden hormonbehandling til lindring af symptomer, efter overgangsalderen skal du tale med lægen om du kan begynde straks med Ovestin, eller om du skal vente en uge efter afslutning af forrige hormonbehandling.

Nedsat leverfunktion: Hvis din leverfunktion ikke er helt normal, må du ikke bruge Ovestin. Tal med lægen.

Kontraindikationer:

Allergisk over for det virksomme stof eller et af de øvrige indholdsstoffer (eutanol G, cetylpalmitat, glycerol, cetylalkohol, stearylalkohol, polysorbat 60, sorbitan monostearat, mælkesyre, chlorhexidinhydrochlorid, natriumhydroxid, vand, renset), hvis du har eller har haft brystkræft, eller har mistanke herom, hvis du har kræft, der er østrogen-følsomt såsom kræft i livmoderen, eller har mistanke herom, hvis du har blødning fra skeden uden kendt årsag, hvis du har fortykkelse af livmoder-slimhinden, og det ikke bliver behandlet, hvis du har eller har haft blodpropper i en vene, f.eks. i benene eller blodprop i lungerne, hvis du har en blodprop-lidelse (såsom protein C, protein S eller antitrombin lidelse), hvis du har eller har haft en sygdom, der blev forårsaget af blodpropper i arterier, såsom hjertekrampe, slagtilfælde eller hjerteanfald, hvis du har eller har haft en leversygdom, og din leverfunktion stadig ikke er blevet normal, hvis du har en sjælden stofskiftesygdom kaldet porfyri, der er arvelig.

Vær forsigtig:

Fortæl det til din læge, hvis du har eller har oplevet nogle af følgende problemer, før du begynder behandlingen: Godartede knuder i livmoderen, vækst af livmoderslimhinden uden for livmoderen eller fortykkelse af livmoderslimhinden, øget risiko for at få blodpropper, øget risiko for at få østrogenfølsom kræft (f.eks. hvis din mor, søster eller bedstemor har haft brystkræft), forhøjet blodtryk, en leversygdom såsom en godartet leversvulst, sukkersyge, galdesten, migræne eller kraftig hovedpine, en sygdom i immunsystemet som påvirker mange af kroppens organer (systemisk lupus erythematosus, SLE), epilepsi, astma, en sygdom som påvirker trommehinden og hørelsen, et meget højt niveau af fedt i dit blod, væskeophobning pga. hjerte- eller nyreproblemer. Fortæl det til lægen, hvis du har hepatitis C, og du får kombinationsbehandling med ombitasvir/paritaprevir/ritonavir med eller uden dasabuvir. Brug af denne kombination af lægemidler sammen med visse østrogenholdige præparater kan forårsage stigninger i blodprøveresultater ved måling af leverfunktionen. Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvilken risiko der er for, at dette sker med Ovestin.

Stop med at bruge Ovestin og tag straks til lægen hvis du oplever noget af følgende, mens du bruger HRT: gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene (gulsot). Dette kan være tegn på leversygdom, kraftig stigning i blodtrykket (symptomerne kan være hovedpine, træthed eller svimmelhed), migrænelignende hovedpine, der opstår for første gang, hvis du bliver gravid, hvis du oplever tegn på blodpropper. Bemærk: Ovestin er ikke et præventionsmiddel. Hvis det er mindre end 12 måneder, siden din sidste menstruation eller hvis du er under 50 år, kan det stadig være nødvendigt for dig at bruge prævention, for at forhindre graviditet. Spørg din læge til råds.

Brug af anden medicin sammen med Ovestin:

Noget medicin kan have indflydelse på virkningen af Ovestin. Dette kan medføre uregelmæssig blødning. Dette gælder for følgende medicin: phenobarbital, phenytoin og carbamazepin, rifampicin, rifabutin, nevirapin, efavirenz, ritonavir og nelfinavir, hypericum perforatum, levothyroxin. Fortæl det til lægen, hvis du har hepatitis C, og du får kombinationsbehandling med ombitasvir/paritaprevir/ritonavir med eller uden dasabuvir. Brug af denne kombination af lægemidler sammen med visse østrogenholdige præparater kan forårsage stigninger i blodprøveresultater.

Overdosering:

Overdosering med Ovestin vaginalcreme er usandsynlig. I tilfælde af indtagelse af store mængder kan der forekomme kvalme, opkastning og vaginal blødning hos kvinder.

Graviditet og amning:

Ovestin bør ikke anvendes til gravide. Hvis graviditet opstår under behandling med Ovestin, skal behandlingen straks stoppes. Ovestin bør ikke anvendes i ammeperioden.

Trafik- og arbejdssikkerhed:

Ingen forholdsregler.

Almindelige bivirkninger:

(forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 100 patienter): Brystspænding eller -smerte, lokal irritation (varmefølelse og/eller kløe) af slimhinden i skeden.

Ikke almindelige bivirkninger:

(forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 patienter): Kvalme, pletblødning, udflåd.

Sjældne bivirkninger:

(forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 patienter): væskeophobning i vævene, der oftest ses som hævede ankler eller fødder.

Bivirkninger, hvor hyppigheden ikke er kendt:

(hyppigheden kan ikke estimeres ud fra tilgængelig data): Influenzalignende symptomer. Hos de fleste patienter vil disse bivirkninger forsvinde efter de første ugers behandling. Følgende bivirkninger er rapporteret i forbindelse med systemisk østrogen/progesteron: galdeblæresygdomme, diverse hudlidelser, misfarvning af huden, særligt i ansigtet eller på halsen kendt som "graviditetspletter" (chloasma), smertefulde, rødlige hudknuder (knuderosen), udslæt med målformet rødmen eller sår (mangeformet erytem), Mulig demens hos kvinder over 65 år.

Pakningsstr.:

Ovestin findes i en pakningsstørrelse med 15 g. Læs indlægssedlen og evt. oplysningerne på emballagen grundigt inden du bruger dette lægemiddel. Dette er uddrag fra produktresume, komplet produktresume findes på www.produktresume.dk - dagsaktuel pris: www.apopro.dk

Sidst opdateret d. 23/04-2024

Læs mere

Leveringspris: fra 29,00 kr Gratis

{{ '102.00' | customcurrency}}
Læg i kurv

Køb for {{freeShipping | customcurrency}} mere, og få fri fragt Recept-og apoteksforbeholdte lægemidler undtaget

Tillykke du har opnået fri fragt

4.8 på Trustpilot

Dag-til-dag levering

Bevilling fra Lægemiddelstyrelsen

Produktbeskrivelse

Ovestin anvendes til behandling af symptomer på vaginal tørhed, der skyldes østrogenmangel hos kvinder i overgangsalderen. Ovestin er et produkt med østrogen alene og kan også bruges efter operation hvor livmoder er fjernet.

Østrogenmanglen i overgangsalderen kan føre til, at slimhinderne i skeden bliver tynde og tørre. Samleje kan derfor blive smertefuldt, og der kan forekomme kløe og infektioner i skeden.

Østrogenmangel kan også medføre symptomer som besvær med at holde på vandet og tilbagevendende blærebetændelser. Ovestin lindrer disse symptomer i overgangsalderen.

I pakningerne med medicin findes en patientvejledning, som du altid bør læse grundigt, inden du tager medicinen. Hvis du er i tvivl, om du må bruge medicinen, bør du kontakte egen læge.

Anbefalet dosis
 • Dosering:
  • 1 dosis dagligt i de første uger (maksimalt 4 uger) efterfulgt af gradvis reduktion baseret på symptomlindring, indtil en vedligeholdelsesdosis (fx 1 dosis to gange ugentligt) nås.
  • Hvis du glemmer at tage en dosis, skal den tages så hurtigt som muligt, med mindre dette først opdages, den dag den næste dosis skal tages. I dette tilfælde skal den glemte dosis ikke tages, og den næste dosis tages på det sædvanlige tidspunkt. Der må aldrig tages 2 doser på samme dag.
  • Nedsat leverfunktion:
   • Hvis din leverfunktion ikke er helt normal, må du ikke bruge Ovestin. Tal med lægen.
 • Administration:
  • Ovestin vaginalcreme indføres dybt i skeden, ved hjælp af den medfølgende applikator, umiddelbart inden sengetid.
  • 1 dosis (applikatoren er fyldt til mærket) indeholder 0,5 g Ovestin vaginalcreme, hvilket svarer til 0,5 mg estriol.

Din læge vil sørge for at ordinere den laveste dosis i det kortest mulige tidsrum, der skal til, for at behandle dine symptomer så hurtigt som muligt. Tal med din læge, hvis du har indtryk af, at virkningen af Ovestin er for kraftig eller for svag.

For Ovestin vaginalcreme og vagitorier forbliver den systemiske eksponering over for østrogenet tæt på det normale postmenopausale interval, når det anvendes to gange ugentligt. Det anbefales ikke at tilføje et progestagen

Hvis du har brugt anden hormonbehandling til lindring af symptomer efter overgangsalderen, skal du tale med lægen om du kan begynde straks med Ovestin, eller om du skal vente en uge efter afslutning af forrige hormonbehandling.

Advarsler og forsigtighedsregler

De vigtigste advarsler og forholdsregler som du skal være opmærksom på er nævnt her. For yderligere information henvises til indlægssedlen som du finder i pakningen eller produktresumé nederst på denne side.

 • Tag ikke dette lægemiddel, hvis du:
  • er overfølsom (allergisk) over for det virksomme stof eller et af de øvrige indholdsstoffer (se indlægssedlen for informationer).
  • har eller har haft brystkræft, eller har mistanke herom.
  • har kræft, der er østrogen-følsomt såsom kræft i livmoderen, eller har mistanke herom.
  • har blødning fra skeden uden kendt årsag.
  • har fortykkelse af livmoder-slimhinden, og det ikke bliver behandlet.
  • har eller har haft blodpropper i en vene, f.eks. i benene eller blodprop i lungerne.
  • har en blodprop-lidelse (såsom protein C, protein S eller antitrombin lidelse).
  • har eller har haft en sygdom, der blev forårsaget af blodpropper i arterier, såsom hjertekrampe, slagtilfælde eller hjerteanfald.
  • har eller har haft en leversygdom, og din leverfunktion stadig ikke er blevet normal.
  • har en sjælden stofskiftesygdom kaldet porfyri, der er arvelig.
 • Vær forsigtig:
  • Fortæl det til din læge, hvis du har eller har oplevet nogle af følgende problemer, før du begynder behandlingen:
   • Godartede knuder i livmoderen.
   • Vækst af livmoderslimhinden uden for livmoderen eller fortykkelse af livmoderslimhinden.
   • Øget risiko for at få blodpropper.
   • Øget risiko for at få østrogenfølsom kræft (f.eks. hvis din mor, søster eller bedstemor har haft brystkræft).
   • Forhøjet blodtryk.
   • En leversygdom såsom en godartet leversvulst.
   • Sukkersyge.
   • Galdesten.
   • Migræne eller kraftig hovedpine.
   • En sygdom i immunsystemet som påvirker mange af kroppens organer (systemisk lupus erythematosus, SLE).
   • Epilepsi.
   • Astma.
   • Sygdom som påvirker trommehinden og hørelsen.
   • Et meget højt niveau af fedt i dit blod.
   • Væskeophobning pga. hjerte- eller nyreproblemer.
   • Fortæl det til lægen, hvis du har hepatitis C, og du får kombinationsbehandling med ombitasvir/paritaprevir/ritonavir med eller uden dasabuvir. Brug af denne kombination af lægemidler sammen med visse østrogenholdige præparater kan forårsage stigninger i blodprøveresultater ved måling af leverfunktionen (stigning i leverenzymet ALAT). Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvilken risiko der er for, at dette sker med Ovestin.
  • Stop med at bruge Ovestin og tag straks til lægen hvis du oplever noget af følgende:
   • Gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene (gulsot). Dette kan være tegn på leversygdom.
   • Kraftig stigning i blodtrykket (symptomerne kan være hovedpine, træthed eller svimmelhed).
   • Migrænelignende hovedpine, der opstår for første gang.
   • Hvis du bliver gravid.
   • Hvis du oplever tegn på blodpropper såsom:
    • Smertefulde hævelser og rødmen på benene.
    • Pludselige smerter i brystet.
    • Problemer med at trække vejret.
 • Bemærk: Ovestin er ikke et præventionsmiddel. Hvis det er mindre end 12 måneder, siden din sidste menstruation eller hvis du er under 50 år, kan det stadig være nødvendigt for dig at bruge prævention, for at forhindre graviditet. Spørg din læge til råds.
 • Brug af anden medicin:
  • Noget medicin kan have indflydelse på virkningen af Ovestin. Dette kan medføre uregelmæssig blødning.
  • Dette gælder for følgende medicin:
   • mod epilepsi (såsom phenobarbital, phenytoin og carbamazepin).
   • mod infektioner (fx rifampicin, rifabutin, nevirapin, efavirenz).
   • mod hiv-infektion (såsom ritonavir og nelfinavir).
   • Naturlægemidler, der indeholder prikbladet perikum (Hypericum perforatum).
   • for sygdom i skjoldbruskkirtel (levothyroxin).
  • Fortæl altid lægen eller på apoteket, hvis du tager anden medicin eller har gjort det for nylig. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept, f.eks. naturlægemidler og vitaminer og mineraler.
  • Fortæl din læge eller laboratoriepersonalet, at du bruger Ovestin, hvis du skal have taget blodprøver, da denne medicin kan have indvirkning på visse prøver.
 • Graviditet og amning:
  • Ovestin bør ikke anvendes til gravide.
  • Hvis graviditet opstår under behandling med Ovestin, skal behandlingen straks stoppes.
  • Ovestin bør ikke anvendes i ammeperioden
 • Trafik- og arbejdssikkerhed:
  • Ingen forholdsregler.
 • Overdosering:
  • Overdosering med Ovestin vaginalcreme er usandsynlig. I tilfælde af indtagelse af store mængder kan der forekomme kvalme, opkastning og vaginal blødning hos kvinder.
Bivirkninger

Dette lægemiddel kan som al anden medicin give bivirkninger, men ikke alle får bivirkninger. For yderligere information om mulige bivirkninger henvises du til indlægssedlen i pakningen eller produktresumé nederst på denne side.

 • De mulige bivirkninger som du kan opleve er:
 • Almindelige bivirkninger (forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 100 patienter):
  • Brystspænding eller -smerte.
  • Lokal irritation (varmefølelse og/eller kløe) af slimhinden i skeden.
 • Ikke almindelige bivirkninger (forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 patienter):
  • Kvalme.
  • Pletblødning, udflåd.
 • Sjældne bivirkninger (forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 10.000 patienter):
  • Væskeophobning i vævene, der oftest ses som hævede ankler eller fødder.
 • Bivirkninger, hvor hyppigheden ikke er kendt (hyppigheden kan ikke estimeres ud fra tilgængelig data):
  • Influenzalignende symptomer.

Hos de fleste patienter vil disse bivirkninger forsvinde efter de første ugers behandling.

 • Følgende bivirkninger er rapporteret i forbindelse med systemsik østrogen/progesteron:
  • Galdeblæresygdomme.
  • Diverse hudlidelser:
   • Misfarvning af huden, særligt i ansigtet eller på halsen kendt som "graviditetspletter" (chloasma), smertefulde, rødlige hudknuder (knuderosen), udslæt med målformet rødmen eller sår (mangeformet erytem).
  • Mulig demens hos kvinder over 65 år.
Opbevaring og holdbarhed
 • Opbevares utilgængeligt for børn.
 • Må ikke fryses.
 • Brug ikke produktet efter den udløbsdato, der står på pakningen.
 • Spørg på apoteket, hvordan du skal bortskaffe medicinrester. Af hensyn til miljøet må du ikke smide medicinrester i afløbet, toilettet eller skraldespanden.

Sidst opdateret d. 23/04-2024.