Apopro
Klamydia – De 4 oftest stillede spørgsmål – ApoPro.dk

De 5 oftest stillede spørgsmål om Klamydia

Hvad er klamydia? Gør det altid ondt, er der langvarige følger, får man kun Klamydia gennem samleje og findes der en sikker Klamydia hjemmetest?

Få svarene her på siden.


Gode råd fra apoteket

Ubehandlet Klamydia kan give langvarige følger, siger Farmaceut hos ApoPro Online Apotek, Michala Nielsen. Har man mistanke om, at man kan være smittet, er det derfor vigtigt at lade sig teste:

Se vores udvalg af klamydiatests

Klamydiatest til kvinder

Klamydiatest til mænd

En udbredt kønssygdom

Klamydia er en af de mest udbredte kønssygdomme i Danmark. Men hvad er Klamydia? Klamydia er en infektion i kroppens slimhinder, som overføres ved seksuel kontakt med en anden, der er smittet med bakterien. Her får du svar på fem typiske spørgsmål om kønssygdommen.

1. Hvordan føles det at have klamydia for kvinder?

Symptomerne på kønssygdomme er forskellige, afhængig af hvilken kønssygdom du døjer med. Ved klamydia, oplever kvinder symptomer som

  • Udflåd
  • Svie
  • Kløe ved vandladning
  • Ingen symptomer

Da størstedelen ingen symptomer oplever, kan man derfor gå med sygdommen længe uden at vide det, hvis man har ubeskyttet sex og ikke tjekkes regelmæssigt.

2. Hvordan føles det at have klamydia for mænd?

Klamydia kan gøre ondt, men ikke altid. Når klamydia-symptomerne viser sig, er det typisk ved urinrørsbetændelse hos mænd. 

3. Hvordan smitter klamydia? Sådan får du klamydia

Klamydia smitter fra person til person, hvis der ikke bruges kondom ved samleje i skede eller endetarm. Men det kan også smitte ved tæt berøring af kønsorganer, for eksempel ved oralsex. Man kan derfor også få klamydia i halsen.

4. Kan Klamydia give langvarige følger?

Ja, hvis man går rundt med ubehandlet Klamydia, kan sygdommen hos mænd give bitestikelbetændelse, mens kvinder risikerer betændelse i æggelederen. I værste tilfælde kan kvinder blive sterile af sygdommen.

5. Findes der en klamydiatest?

Der findes forskellige Klamydia hjemmetest, hvor man selv kan sende en prøve ind til en analyse på et laboratorium. Efter man er smittet, vil der ofte gå 5-21 dage, før man vil opleve symptomer fra sygdommen, siger Farmaceut Michala Nielsen hos ApoPro Online Apotek.

Hvis man køber en hjemmetest, vil der medfølge en frankeret svarkuvert, som man sender afsted til laboratoriet. Der går 1-3 dage, før laboratoriet modtager testen, og så går der cirka 24 timer, før man får svar. Svaret kan man tjekke online med en kode, der følger med testen. Hvis man får et positivt svar, skal man til lægen, så man kan få udskrevet antibiotika-tabletter til behandling af Klamydia, siger Farmaceut Line Tran.

Vi står klar til at hjælpe dig

Hvis du stadig mangler rådgivning, og er i tvivl om hvordan du skal anvende klamydiatesten korrekt, kan du ringe til vores fagpersonale som kan guide dig på vej. Vi sidder klar på chat, telefon og e-mail, skriv til [email protected] eller ring på +45 89 88 15 95 inden for vores åbningstider.

Har du brug for hjælp?