Apopro
Skoldkopper – hvad er skoldkopper – ApoPro.dk

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom.

Den viser sig typisk i epidemier med et par års mellemrum og kan ramme både spædbørn, babyer, børn og voksne. I langt de fleste tilfælde ses smitten dog allerede før 10-års-alderen.

Starten med skoldkopper

Hvis du eller dit barn bliver smittet, går der omkring to uger, inden I får let feber og hovedpine (inkubationstiden). Herefter opstår der rødt udslæt på overkroppen, og det spredes hurtigt som kløende, væskefyldte blærer til ansigt, hovedbund, arme og ben hos de fleste. Nogle får også blærer i munden, i øjnene og på kønsorganerne. Antallet af blærer varierer dog stærkt fra person til person, og nogle får også skoldkopper helt uden at få blærer eller feber.

Skoldkopper er normalt hverken farligt eller livstruende, og i de fleste tilfælde forsvinder de af sig selv i løbet af et par uger.

Sådan lindrer du kløen

 

Hvordan smitter skoldkopper?

Det er nemt at smitte andre. Meget nemt, faktisk.

Skoldkopper smitter ved, at virusset varicella-zoster (VZV) overføres i dråbeform fra en smittet til en rask person. Det kan ske ved spyt, host og nys eller ved kontakt med væsken fra en af hudens blærer.

Det betyder, at virusset nemt kan spredes, når mennesker er tæt sammen, og derfor ses mange udbrud i børnehaver, skoler og andre steder, hvor børn leger tæt sammen og nemt kan overføre dråber mellem hinanden. Sygdommen smitter ikke længere, når der er skorpe på alle blærerne.

Kan min baby få skoldkopper to gange?

Ja, men risikoen er meget, meget lille.

Hvis din baby tidligere har været smittet, er han eller hun nemlig så godt som 100% immun overfor virusset resten af livet, ligesom du og de fleste andre tidligere-smittede også er. Det er derfor sjældent, at en person smittes flere gange.

Kan mit barn have skoldkopper uden feber eller blærer?

Ja. De fleste får udslæt og væskefyldte blærer, men det er ikke alle.

Du kan derfor godt opleve, at dit barn (eller du selv) får skoldkopper uden, at blærerne eller feberen viser sig. Nogle får hundredvis af blærer og bliver meget syge, mens andre ikke bliver påvirket af sygdommen. Det er meget forskelligt og bør ikke vække bekymring.

Er skoldkopper farlige?

Normalt ikke, medmindre dit immunforsvar er svækket.

De fleste raske børn og voksne vil opleve et mildt og ufarligt sygdomsforløb med let feber, hovedpine og irriterende kløe. Derimod kan skoldkopper være en farlig sygdom for personer med svækket immunforsvar, såsom:

  • Kræftsyge
  • Nyfødte, hvis mor endnu ikke har haft skoldkopper
  • Gravide i slutningen af graviditeten, hvis de endnu ikke selv har haft skoldkopper

Hvis du eller dit barn har svækket immunforsvar, bør du kontakte din egen læge for at finde ud af, hvordan du skal forholde dig. Du bør også tage kontakt til din læge, hvis du selv eller dit barn er smittet og får høj feber, bliver meget træt, udmattet eller får svært ved at trække vejret. Er du gravid, kan din jordemoder også hjælpe dig.

Mit barn har skoldkopper. Må det komme i institution?

Nej, ikke mens der er smittefare.

Den gængse anbefaling er, at børn bør holdes væk fra vuggestuer, børnehaver, skoler og andre lignende steder, indtil alle blærer har tørre skorper, og barnet er feberfrit.

 

Kan voksne få skoldkopper?

Op mod 95% af befolkningen har haft skoldkopper, inden de er fyldt 20 år.

Desværre betyder det ikke, at du er sikker på at undgå skoldkopper som voksen, selvom du har været smittet før. Virus kan gemme sig i kroppens nerver, og i nogle tilfælde kan den blusse op på huden som "Helvedesild". Typisk giver det hovedpine, lokal kløe, smerte og svien i nogle dage. Hvis det sker, bør du kontakte din egen læge for at få råd og behandling, selvom sygdommen normalt hverken er farlig eller livstruende.

Hvordan behandler jeg skoldkopper?

Du kan ikke behandle skoldkopper, men du kan lindre kløen.

Skoldkopper går normalt over af sig selv hos raske børn og voksne uden, at der er behov for medicin. Når det er sagt, så kan du gøre flere ting for at mindske den irriterende kløe og gøre forløbet mere rart for den smittede:

  • Drik rigeligt væske, især hvis feberen er høj
  • Tag tøjet af, hvis temperaturen er høj
  • Klip neglene, så du undgår at kradse i blærerne og skabe infektion
  • Brug creme til skoldkopper - Benyt zinkcreme eller zink-spray (zink-liniment) til at dæmpe kløen
  • Anvend en lindrende skum eller beroligende spray på irriteret hud

 

Du kan også prøve de receptfrie antihistaminer mod svær kløe, men vær opmærksom på aldersgrænsen for det respektive lægemiddel. Kontakt lægen hvis det er et barn under 2 år, som skal have antihistaminer.

 

Sygdomme der ligner skoldkopper

Der er flere sygdomme, der kan forårsage udslæt, der minder om skoldkopper. Her er nogle af de mest almindelige:

  • Helvedesild (Herpes zoster) forårsages af reaktivering af varicella-zoster-virus (VZV), som også forårsager skoldkopper. Helvedesild resulterer i udslæt, der normalt er begrænset til en bestemt del af kroppen og følger et dermatom (område i huden, som har nerveforsyning fra rygmarven). Udslættet består af små, smertefulde blærer, der ligner skoldkopper, men det er normalt mere begrænset og, ofte er smerter eller brændende fornemmelser forbundet med sygdommen.
  • Enterovirusinfektioner kan forårsage udslæt, der minder om skoldkopper. Udslættet består af små, røde eller lyserøde pletter eller blærer, der kan være spredt over hele kroppen. Disse infektioner kan også ledsages af feber, ondt i halsen og maveproblemer.

Læs også:

Børnesygdomme som du skal være opmærksom på

 

Kontakt din læge

Hvis du har mistanke om, at du eller dit barn har en sygdom, der ligner skoldkopper, bør du kontakte egen læge. Det er vigtigt at huske, at kun en læge kan give en nøjagtig diagnose, baseret på undersøgelse og symptomer.

Har du brug for lindrende produkter?

Vi har mange produkter, der lindrer og plejer hud ved skoldkopper, og det kan gøre en verden til forskel. Du kan finde dem alle på ApoPro.dk. Hvis du har spørgsmål, sidder vores dygtige farmaceuter og farmakonomer klar til at hjælpe dig i chatten.

Se hele vores udvalg

Har du brug for hjælp?