Halsbetændelse hos børn: Årsager, symptomer og behandling
Det er ikke ualmindeligt at døje med halsbetændelse, uanset om du er barn eller voksen. Halsbetændelse er en almindelig sygdom, især blandt børn. Men hvad er det præcist, og hvordan kan du hjælpe dit barn, hvis det bliver ramt? I denne artikel vil vi dykke ned i, hvad halsbetændelse er, og hvordan du bedst kan støtte dit barn gennem sygdomsforløbet.
Hvad er halsbetændelse hos børn?
Halsbetændelse er en betændelse i mandlerne i halsen. De mest almindelige symptomer er ondt i halsen, synkesmerter og feber. Nogle børn kan også have en dårlig ånde, og man kan ofte mærke forstørrede lymfeknuder på halsen. Ved at lyse ind i munden kan man også ofte se hvide pletter på mandlerne.
Antibiotika har ingen effekt på virusinfektioner, og derfor bruges det ikke til behandling af virale halsbetændelser. Hvis halsbetændelse skyldes bakterier, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med antibiotika, især hvis det er forårsaget af bakterien streptokokker for at forhindre komplikationer og smittespredning. Lægen kan afgøre dette ved en podningstest i svælget.
Symptomer og årsager til halsbetændelse hos børn
De fleste halsbetændelser skyldes virus. Symptomerne inkluderer:
- Ondt i halsen
- Forkølelse
- Hoste
- Muskel- og ledsmerter
- Nogle børn kan også have løbenæse.
Hvis barnet har betændte mandler og forstørrede lymfeknuder på halsen, og høj feber uden andre forkølelsessymptomer, kan det være forårsaget af en infektion med streptokok A-bakterier. Kontakt altid barnets læge, hvis I oplever disse symptomer.
Skarlagensfeber som en komplikation
I nogle tilfælde kan børn med halsbetændelse udvikle skarlagensfeber, som er kendetegnet ved et rødt udslæt på kinderne og overkroppen samt en hindbærtunge.
Dette skyldes en infektion med streptokokker gruppe-A. Er der tilfælde med disse symptomer, skal I også kontakte lægen.
Læs mere om børnesygdomme du skal kende til som forælder med småbørn.
Behandlingsformer når dit barn lider af halsbetændelse
Selvom halsbetændelse ofte går over af sig selv, kan antibiotika være nødvendigt i tilfælde af en bakteriel infektion. Antibiotika er ikke smertestillende, men nedkæmper bakterierne og forkorter typisk sygdomsvarigheden med 12-24, hvis sygdommen skyldes bakterier. Lægen bestemmer behandlingsformen.
Hvornår skal du søge læge til dit barn?
Det er vigtigt at kontakte lægen, hvis barnet virker meget medtaget, har høj feber, har svært ved at spise og drikke, eller udvikler symptomer på skarlagensfeber. Døjer du selv med ondt i halsen, kan du læse mere om halsbetændelse hos voksne.