Apopro

Maveproblemer - Lider du af forstoppelse? 

Lider du af nogle af følgende symptomer?

 • Forstoppelse
 • Diarre
 • Vekslende afføring
 • Oppustet mave
 • Mavesmerter
 • Kvalme

Så er du ikke alene, for det er nogle af de symptomer som rigtig mange mennesker døjer med hver dag. Ovennævnte symptomer kan være et tegn på irritabel tyktarm, der også kaldes skjult forstoppelse.

Se vores udvalg af midler til forstoppelse

Se vores udvalg af midler til forstoppelse

Hvad er forstoppelse?

Forstoppelse er en betegnelse man anvender ved hård, tør og knoldet afføring og ved sjældne afføringer og hvis man har følelsen af at man ikke kan blive helt færdig ved toiletbesøg. Forstoppelse i kortere perioder er ikke farligt, men det kan være meget generende.

Ved normal tarmfunktion hos voksne forstås alt fra 1 afføring hver tredje dag og op til  3 afføringer daglig. 

Hvem får forstoppelse?

Alle mennesker kan i perioder opleve at have forstoppelse, det kan forekomme i forbindelse med ændringer i kosten, hvis man f.eks. er inaktiv i en periode i forbindelse med sygdom, ved rejser, pga. smertestillende medicin m.m. I sådanne situationer kan det give mening at anvende et afføringsmiddel, for at sætte gang i maven igen.

Hvad kan man gøre når man har forstoppelse?

Hvis man har maveproblemer og kan nikke genkendende til de tidligere nævnte symptomer, så kan man forsøge at gøre noget selv. Bl.a. kan et øget væskeindtag, flere fibre i kosten og motion være med til at forbedre tarmfunktionen. Desuden er det vigtigt med gode toiletvaner. Man bør derfor prioritere at gå på toilettet når man skal og derudover give sig selv god til på toilettet.

Og så kan det være en god ide at anvende afføringsmidler, der er milde ved maven men samtidig effektive. 

Afføringsmidler

Der findes forskellige typer af afføringsmidler man kan anvende når man lider af forstoppelse. De milde produkter, som kan være gode at anvende i forbindelse med maveproblemer er:

Moxalole er et lægemiddel, der anvendes mod forstoppelse - heriblandt både svær forstoppelse og kronisk forstoppelse (1 brev indeholder 46,6 mg kaliumchlorid, 13,125 g macrogol 3350, 350,7 mg natriumchlorid og 178,5 mg natriumhydrogencarbonat - læs uddrag af produktresume).

Man kan også anvende Magnesia, som er et lægemiddel, der kaldes "salinske laksantia" (1 tablet (filmovertrukken) indeholder 500 mg (delekærv) magnesiumoxid (som hydroxid) - læs uddrag af produktresume). Lægemidlet bruges til behandling af forstoppelse eller hård mave, hvor livsstilsændringer i form af kostændringer og øget motion ikke er nok. 

Som afføringsmiddel virker Magnesia tabletter ved at binde vand i tarmen gennem osmose. Det øger tarmens volumen og stimulerer derved tarmens naturlige bevægelser. Den afførende virkning indtræder 6-8 timer efter indtagelsen.

Hvornår skal man søge læge?

Maveproblemer kan skyldes mange ting, og det behøver ikke være noget alvorligt. Man bør dog være opmærksom og søge læge, hvis man oplever nogle af de følgende symptomer:

 • Blod i afføringen
 • Vedvarende opkastninger
 • Opkastninger med blod
 • Hvis man tisser mindre end normalt
 • Feber i forbindelse med ændrede afføringsmønster
 • Vægttab som er uforklarligt eller hvis man føler sig meget svag og svimmel
 • Hvis maveproblemerne er meget generende eller længerevarende

Ved længerevarende forstoppelse, hvor der i lange perioder ikke er afføringer kan man risikere at klumper af tør afføring blokerer tarmen og derved kan man risikere tarmstop eller tarmslyng, som det også kaldes. Tarmstop er livsfarligt og skal behandles akut, derfor skal man altid kontakte lægen, ved mistanke om tarmstop.

Har du brug for hjælp?