Apopro

Forkølelsessår: Sådan forebygger og behandler du

Hvorfor får man forkølelsessår og kan man gøre noget for at undgå dem? Få svarene her.

Gode råd fra apoteket

Forkølelsessår er sår på læberne med væskende blærer og rød, hævet hud. De skyldes herpes-virus, som bliver i kroppen mellem udbruddene. Man kan få udbrud, hvis immunforsvaret svækkes, så det ikke længere kan holde virusset i skak. Desuden kan kraftig sol føre til et udbrud.

Se vores udvalg af produkter mod forkølelsessår

Sådan forebygger du forkølelsessår

Hjælp dit immunforsvar

Herpes-virus kan komme i udbrud, når immunforsvaret svækkes. Søvn, motion, sund kost og at undgå stress er de mest effektive måder til at bevare et godt immunforsvar og dermed hjælpe immunforsvaret til at holde forkølelsessår nede.

Husk solbeskyttelse

Kraftig sol kan sætte gang i et forkølelsessår. Husk derfor altid solbeskyttelsen - også i vinterkulden. Specielt på skiferie tilbringer man mange timer udendørs og det er derfor ekstra vigtigt her.

Sådan behandler du forkølelsessår

Brug salve eller plaster

Der findes forskellige cremer med midler, som stopper væksten af viruset. Desuden findes der plastre, som giver smertelindring, mindre skorpedannelse og hurtigere heling.
Hvis du har prikken, kløe eller rødme i læben og du tror at der er et forkølelsessår på vej, kan du med fordel starte behandlingen med det samme. Det kan nemlig gøre forløbet kortere.

Undgå at røre forkølelsessåret

Rør du dit forkølelsessår, kan du både risikere at sprede smitten til andre og faktisk også til dig selv andre steder på kroppen. Det kan desuden give ar, hvis du piller i såret. Er du nødt til at røre såret, for eksempel for at smøre creme på, så husk at vaske hænder bagefter.

Gode råd fra apoteket

Hvis du har mistanke om, at der er et forkølelsessår på vej, kan du med fordel starte behandlingen med det samme for at gøre forløbet kortere.

Eksempel på creme til behandling af forkølelsessår
Eksempel på plaster til behandling af forkølelsessår

Har du brug for hjælp?