Halsbetændelse: Alt du bør vide
Hvad er halsbetændelse?
Halsbetændelse, også kendt på fagsprog som tonsillitis, er en infektion i mandlerne i svælget, kaldet tonsillerne. Denne tilstand manifesterer sig typisk som smerter eller ubehag i svælget, især når man synker, og ofte ledsages det af pludselig feber.
Årsager til halsbetændelse
Halsbetændelse kan forårsages af både virus og bakterier. I de fleste tilfælde er det en virus, som for eksempel forkølelsesvirus, der er årsagen. Dog kan sygdommen også i sjældne tilfælde skyldes kyssesygevirus (mononukleose). Bakteriel halsbetændelse skyldes oftest streptokokker, men andre bakterier kan også være involveret.
Symptomer på halsbetændelse
De mest almindelige symptomer på halsbetændelse inkluderer:
- Smerter i svælget, især ved synkning (synkesmerter)
- Pludselig feber.
- Følelse af at være "tyk" i halsen.
- Dårlig ånde.
- Grødet stemme.
- Hævede lymfeknuder på halsen.
- Røde og hævede halsmandler, nogle gange med hvide belægninger eller prikker.
Er halsbetændelse smitsom?
Ja, da halsbetændelse forårsages af enten virus eller bakterier, kan det overføres mellem mennesker via luftbårne dråber, som for et eksempel ved et nys.
Hvordan ved jeg om jeg har fået halsbetændelse?
Diagnosen stilles primært baseret på patientens symptomer og en undersøgelse af halsen. I nogle tilfælde kan en halspodning eller en strep-A-test udføres for at teste for streptokokker. Der kan også tages en CRP-prøve for at afgøre, om infektionen skyldes virus eller bakterier. Hvis der er mistanke om kyssesyge, kan en Monospot-test blive nødvendig.
Behandling af halsbetændelse
Antibiotika er ineffektivt mod virusinfektioner, så det anvendes ikke til virale halsbetændelser. Ved bakteriel halsbetændelse, specielt forårsaget af streptokokker, kan antibiotika dog være nødvendigt for at undgå komplikationer og forhindre spredning af smitte. En hurtig svælgpodningstest hos lægen kan bekræfte dette.
Halsbetændelse forårsaget af streptokokker behandles ofte med antibiotika for at lindre symptomer, bekæmpe bakterierne, forhindre smittespredning og undgå komplikationer. Hvis halsbetændelsen skyldes en virus, vil antibiotika ikke være effektivt. Generelt går halsbetændelse ofte over af sig selv inden for 3-7 dage.
Kan man forebygge halsbetændelse?
Halsbetændelse smitter gennem luftbårne dråber, så god håndhygiejne og at holde afstand til inficerede personer kan hjælpe med at forhindre smitte.
Hvis man allerede har halsbetændelse, er det vigtigt at hvile og undgå at overanstrenge sig og drikke rigeligt med væske, især kolde drikke, for at lindre ubehaget.
Du kan lindre smerterne enten med smertestillende medicin som paracetamol eller med halstabletter til lokal smertesmertelindring ved behov.
Hvornår skal jeg kontakte min læge?
Hvis du oplever symptomerne på halsbetændelse, og gerne vil bekræftes i dine symptomer, kan lægen ud fra din beskrivelse tyde om du lider af halsbetændelse eller ej. I visse tilfælde vil lægen gerne tjekke din hals for at afgøre om du er blevet smittet med en halsbetændelse, der skyldes bakterier og derfor måske skal behandles med antibiotika. Der kan være flere årsager til at du døjer med ondt i halsen, det kan skyldes bakterier eller virus f.eks. forkølelse.
Læs mere om hvad du kan gøre, hvis du er ramt af forkølelse
Hvad er forkølelse, og hvad kan du selv gøre?
Forkølelse er en virussygdom, der rammer de øvre luftveje, især næsen, bihulerne og svælget. Virussen sidder primært i næseslimhinden. Hvornår smitter forkølelse? Der går ca. 2-5 dage, fra du bliver smittet, til du får de første symptomer. Læs mere om forkølelse, smitte og gode råd her >>
Forkølelse og hoste hos babyer og børn
Når en baby eller børn er forkølet og hoster, kan barnet have symptomer som stoppet næse, løbende næse, ondt i halsen, feber, hoste med slim eller en tør hoste. Heldigvis findes der flere forskellige typer produkter og lægemidler, se hvilke på denne side -->