Apopro

Smertestillende medicin under graviditeten: det skal du vide når hovedpinen dulmer i graviditeten

En graviditet er en tid fyldt med glæde og forventning, men for mange kvinder bringer den også ubehag, hovedpine, smerter og feber med sig. Sundhedsstyrelsen anbefaler at brug af medicin under graviditeten generelt begrænses mest muligt, men der kan være visse situationer, hvor smertestillende medicin er nødvendigt at tage

Sundhedsstyrelsen anbefaler at brug af medicin under graviditeten generelt begrænses mest muligt, men der kan være situationer, hvor smertestillende medicin er nødvendigt at tage.

Det rejser et vigtigt spørgsmål: Hvordan kan gravide kvinder sikkert lindre og håndtere smerter med medicin?

Paracetamol er et lægemiddel.

Paracetamol er et af de mest undersøgte smertestillende midler til gravide. Panodil, Pamol og Pinex er alle smertestillende lægemidler med paracetamol, og bliver brugt til at lindre moderate smerter og febersymptomer. Paracetamol er det bedste valg, hvis det er nødvendigt at tage smertestillende under graviditeten.

 

Tal med lægen hvis du ønsker eller overvejer at bruge paracetamol som smertestillende medicin under graviditeten.

Forskning viser, at paracetamol, når det anvendes i terapeutiske doser, generelt er sikkert under graviditet, men det er vigtigt at bemærke, at det ikke er muligt at indtage lægemidlet på samme vis, som når du ikke er gravid. Under graviditeten skal du være yderst påpasselig, og ikke ty til medicin ved hver en lejlighed.

Gravide kvinder skal tage så lidt medicin som muligt, og i så kort tid som muligt, men forskerne kan ikke sige, hvor meget og hvor længe, man skal indtage paracetamol som gravid kvinde, for at der kan være risiko for skader på fostret.

Vigtigt at vide om NSAID og acetylsalicylsyre

Vær meget forsigtig med NSAID'er, som ibuprofen, og acetylsalicylsyre (aspirin) som kan være forbundet med en lille øget risiko for spontan abort. Dette gælder særligt ved brug i første trimester. Brug af disse lægemidler bør undgås og hvis nødvendigt bør de altid tages i samråd med læge.

Kontakt din læge

Hvis du er i tvivl indtagelse af smertestillende medicin i din graviditet, skal du kontakte din læge.

 

Oplever du forstoppelse under graviditeten?

Læs om hvordan du bedst håndterer forstoppelse i graviditeten.

Har du brug for hjælp?