Apopro
Skael i hovedbunden – Skael-shampoo og behandling – ApoPro.dk guider dig

Hvorfor får du skæl i hovedbunden?

Skæl er et almindeligt problem. Du kender det måske som små, hvide og tørre flager, der drysser ned på dine skuldre, når du bevæger hovedet. Eller også kender du det som fedtede og gullige belægninger, der sidder fast i hovedbunden. Det, du kan se, er afskallede døde hudceller.

Alle kan få skæl, og de fleste oplever at få skæl eller såkaldt skæleksem på et tidspunkt i livet. Hos nogle viser det sig i håret, mens andre får det på områder med mange talgkirtler som øjenbryn, næse og den øvre ryg. Skæl er hverken farligt eller smitsomt, men det kan klø og være yderst generende at have i hverdagen.

En væsentlig årsag til skæl er hudsvampen pityrosporum ovale. Den lever i hovedbunden hos voksne, og dens vækst er afgørende for mængden af skæl. Hvis svampen er i vækst hos dig, vil du typisk opleve meget skæl.

 

Mistanke om svampen pityrosporum ovale

Hvis du har mistanke om, at din skæl skyldes svampen pityrosporum ovale, så skal det behandles med en medicinsk shampoo, der indeholder middel mod svamp som f.eks. Nizoral shampoo, der indeholder 1% Ketoconazol, og som kan købes i håndkøb (se produktresumé).

Skæl, der skyldes svampen pityrosporum ovale, er let fedtede og sidder fast i både hovedbund og på hårene. Som regel er der spredt skældannelse i hele hovedbunden. Skæl kan drysse ned på skuldre og tøj, specielt når du reder dit hår. Der kan også opstå kløe og eksem. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din skæl skyldes svamp, skal du kontakte din læge.

Nogle hudsygdomme hænger sammen med skæl, og derfor er det vigtigt, at du opsøger læge, hvis 1) problemet varer ved trods skælshampoo, 2) du pludselig får tendens til skæl eller 3) det er meget generende i hverdagen.

Din læge vil kunne vurdere, om du har behov for yderligere behandling – eventuelt hos en hudlæge.

 

Har jeg skæl eller tør hovedbund?

Symptomerne minder om hinanden:

Tør hovedbund kan også gøre hovedbunden rød og give en stram, irriteret og kløende fornemmelse. De kan også begge få de døde hudceller til at drysse frit fra hovedbunden og ned på dine skuldre. Af den årsag er det nemt at forveksle skæl og tør hovedbund. Men i modsætning til skæl, skyldes tør hovedbund, at din hud er tørret ud. Det kan f.eks. være på grund af ændringer i vejret, hudsygdomme som eksem og psoriasis, forkerte hårprodukter eller for hyppig/sjælden hårvask. Behandlingen til tør hovedbund er derfor en anden end den er til skæl.

Hvis du er i tvivl, kan du ofte se forskel på hudflagerne. Tør hovedbund giver ofte små hvide hudflager, mens hudflagerne der ses ved svampeinfektion typisk er mere gullige og fedtede. Du kan også spørge din frisør til råds. 

 

Døjer du med tør hovedbund?

 

Er dine skæl tørre? I så fald kan denne skælshampoo være for dig. Den har en klinisk bevist effekt og fjerner synlige skæl efter 1. vask: Vichy Dercos Skælshampoo Tør Hovedbund

 

4 bud på special shampoo til fedtet hovedbund med tendens til skæl

Hvis du har øget sekretion af talg har du øget risiko for at få skæl. Øget sekretion af talg giver fedtet hovedbund og det kan skabe et lag af fedtede, gullige skæl lignende skorper i hårbunden som skyldes afstødte døde hudceller og evt. rester af hårprodukter. Fænomenet kaldes ofte fedtede skæl.

Du kan bruge special shampoo, for at forebygge og modvirke de hovedbunds gener, der kan opstå ved øget talgproduktion og fedtet hovedbund.

 

1. Purely Professional Shampoo 4

En skælshampoo, som både kan bruges mod tørre og fedtede skæl og irriteret hårbund – og den er så mild, at du kan bruge den hver dag 

 

2. Apotekets Skælshampoo

En parfumefri og allergideklareret skælshampoo, som forebygger og fjerner skæl, samtidigt med, at den tilfører fugt til hår og hovedbund

 

3. idHAIR Solutions No 1.

Døjer du med fedtede skæl? Denne parfumefri skælshampoo er effektiv mod fedtede skæl og overproduktion af talg i hovedbunden 

 

4. Ducray Kelulal DS Shampoo

En effektiv skælshampoo til svære/vanskelige tilbagevendende skældannelser med rød, kløende og irriteret hårbund.

 

Her på hjemmesiden kan du også chatte med vores dygtige farmaceuter og få hjælp til, hvilken skælshampoo, der er den rette til dine behov. De sidder klar til at hjælpe dig på alle hverdage og lørdag.

 

Se udvalget mod skæl og få hjælp her

 

Sådan bruger du din special shampoo 

Når du har valgt din special shampoo, er det vigtigt, at du følger produktets anvisninger nøje. Se eksempelvis efter, hvor ofte den skal bruges, hvor længe den skal sidde i håret og om du bør supplere med anden shampoo. Det er afgørende for, hvilket resultat du får. Hvis du bruger styling-produkter i dit hår, kan det være en god idé at vaske håret med en almindelig shampoo, inden du bruger din special shampoo. Det gør, at special shampooen kan trænge bedre ind og virke i dybden.

Hvis du vil give dit hår og din hovedbund endnu bedre betingelser, kan du med fordel bruge en plejende og genopbyggende shampoo. Det kunne være denne fra Purely Professional eller denne fra Australian Bodycare.

 

Du kan se vores udvalg af genopbyggende shampoo her -->

 

Hvad kan jeg ellers gøre ved skæl?

Det kan også være værd at overveje disse råd:

  • Undgå at bruge hue, kasket o.lign. – særligt om vinteren. Den slags hovedbeklædninger kan skabe et lunt miljø, som fremmer betingelserne for skældannelse i hovedbunden.
  • Tør dit hår, inden du går udenfor eller sætter det op. På samme vis som din hovedbeklædning kan vådt, opsat hår have en uheldig virkning på skældannelsen.

  • Undgå at klø dig i hovedbunden. Det kan være fristende at klø i hovedbunden, men det irriterer huden unødigt.

  • Red håret igennem med en hårbørste. Det fjerner løse skæl og mindsker mængden af skæl, der kan drysse af.
Har du brug for hjælp?