Apopro

Maskne – en hudirritation ved anvendelse af mundbind

Vi slipper ikke uden om dem: Mundbind. De er blevet noget, som vi i perioder bare må vænne os til. Og for flere kan brugen af mundbind medføre hudproblemer i form af hudirritation og tendens til uren hud – såkaldt "Maskne".

Hvad er maskne?

Maskne er en sammensætning af ordene "maske" og hudsygdommen "akne". Brug af mundbind behøver dog langt fra at føre til hudsygdommen akne, som ofte kræver medicinsk behandling. For langt de fleste vil huden blot blive irriteret og eventuelt fedtet med tendens til urenheder.

I daglig tale bruger man ordet maskne om alle hudirritationer, der er opstået ved brug af mundbind. I resten af denne tekst vil maskne derfor ikke henvise til hudsygdommen akne, men udelukkende til den irritation, rødme og eventuelle urenheder, der kan forekomme ved brug af mundbind.

Hvorfor får du maskne?

Maskne opstår, fordi mundbindet gnider sig mod huden, og der samtidig skabes et fugtigt miljø under masken, når vores vejrtrækning bliver lukket inde. Det fugtige miljø øger mængden af sved og fedtstoffer, og det kan give irritation, rødme og for nogen også kløe i huden, hvilket man kan forebygge ved at rense huden og bruge en fugtgivende og plejende creme.

Hvad kan du gøre ved maskne?

  • Vask ansigtet med lunkent vand og et mildt rensemiddel som eksempelvis Bioderma Sensibio H2O rensevand eller Avéne Cleanance micellar water.

  • Brug en god fugtighedscreme, som gennemfugter huden og kan fungere som en barriere mellem mundbind og den sarte ansigtshud.

  • Brug altid et rent mundbind. Éngangsmundbind er ikke lavet til genbrug, og anvender du stofmundbind, er det vigtigt, at du vasker det dagligt. Hvis du genanvender dine mundbind vil snavs og olier fra huden og udånding give grobund for bakterier. Derudover vil mundbindet heller ikke give den beskyttelse, som er årsag til brugen.

Maskne med beskadiget og irriteret hud

Til dig, der oplever at din hud bliver beskadiget og/eller irriteret og eventuelt klør ved brug af mundbind anbefaler Avéne følgende hudplejerutine:

Hvis du oplever, at huden klør, kan Avène Xeracalm A.D Concentrate med fordel anvendes. Den hjælper ved at berolige områder med tendens til intens kløe og smøres på området i et tyndt lag.

Maskne med urenheder

Til dig, der oplever, at din hud danner urenheder efter brug af mundbind, anbefaler Ducray følgende hudplejerutine:

  • Trin 1: Ducray Keracnyl Foaming Gel er en mild talgregulerende vaskegel til fedtet og uren hud. Den renser skånsomt og reducerer antallet af urenheder.
  • Trin 2: Ducray Keracnyl PP+ Cream er en beroligende creme til hud med betændte urenheder. Den reducerer ardannelse, betændte urenheder og virker beroligende. Den har dokumenteret virkning på urenheder efter 7 dage.

Hvis du fortsat oplever, at din hud bliver irriteret af brugen af mundbind, kan du overveje at anvende et visir i stedet.

Har du brug for hjælp?