Apopro

Alt du bør vide om fnat: Symptomer, årsager og behandlinger

Fnat kan være ubehageligt, og føles helt ulideligt, da fnat som oftest giver kløe.

Vi vil her prøve at gøre dig klogere på symptomer, årsager og behandling hvis du eller dit barn har mistanke om fnat.

 

Hvad er fnat?

Fnat er en hudsygdom, der skyldes en lille mide kaldet Scabies.

Miden graver sig ind i hudens øverste lag og lægger sine æg der. Æggene forårsager hudkløe, rødme og udslæt.

Hvad er symptomerne på fnat?

Fnat er en hudsygdom, der skyldes en infektion med fnatmiden. Symptomerne på fnat indebærer:

 • intens kløe, især om natten.
 • udslæt.

Udslættet ser ofte ud som små røde knopper og kan forekomme på forskellige dele af kroppen, herunder mellem fingrene, på håndleddene, på fødderne, på albuerne og på kønsorganerne.

Nogle vil opleve udslæt på andre områder af kroppen som følge af spredning af fnatmiderne. Andre symptomer på fnat kan omfatte små, hvide, buede linjer på huden, som er forårsaget af mider, der graver sig ind i huden for at lægge æg.

Behandling af fnat med lægemiddel

Det er vigtigt at få behandling med lægemiddel, hvis man har fået påvist fnat.

Fnat behandles med succes ved hjælp af medicin og god hygiejne, og kan behandles på flere måder, og det er din læge som diagnosticerer og bestemmer hvilken slags behandling du skal igennem.

Cremen som kan bruges til behandling af fnat, findes i håndkøb.

Fnat hos baby

Hudsygdommen kan også ramme babyer, lige så vel som den kan ramme børn og voksne. Miden er ikke altid lige let at få øje på, men scabiesgangene kan godt ses. Midegangene er nemmest at få øje på;

 • mellem fingrene.
 • på albuer omkring.
 • håndleddet omkring brystvorter.
 • på penis.
 • i fodsålerne hos de mindre børn.

Det er derfor vigtigt at gennemse dit barn godt og grundigt, og kontakte læge hvis du har mistanke om at dit barn har fået fnat. Det er i det hele taget en god idé at tjekke barnet igennem, hvis der er smitte i institutionen, eller der opstår pludselig kløen.

Vær yderst opmærksom på, at håndkøbslægemidler ikke må bruges til børn under 2 år andet end efter aftale med læge.

Hvordan smitter fnat?

Fnat spreder sig typisk via direkte hudkontakt, men kan også overføres gennem fælles genstande såsom: Sengetøj Håndklæder Tøj Det er også vigtigt at vaske alt sengetøj og tøj ved mindst 60 grader, der kan have været i kontakt med miderne, for at forhindre yderligere spredning.

Er der særlige forholdsregler, man bør følge, hvis man lider af fnat?

Ja, der er nogle særlige forholdsregler, man bør følge, hvis man lider af fnat. Først og fremmest er det vigtigt at følge alle instruktioner fra din læge, da fnat kan være meget smitsomt.

For at undgå at sprede fnat:

 • Det anbefales at undgå tæt hudkontakt med personer, der er smittede.
 • Vaske sengetøj, håndklæder og tøj ved mindst 60 grader, da dette kan hjælpe med at dræbe de fnatmider, der kan være til stede
 • Kan tøjet ikke tåle vask ved 60 grader, bør det stå urørt, i en lukket plasticpose i 3 døgn ved min. 25 grader, og lav luftfugtighed, eller i en uge ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed.
 • Støvsug tæpper og alt med betræk/polstring, og gør rent på almindeligvis derefter, for at fjerne eventuelle fnatmider.
 • Ydermere, kan du bruge insektgift, for at behandle indbo og hus. Insektgiften er med til at slå miderne ihjel.

Hvor hurtigt fnatmider dør i almindelige frysere, ved man ikke med sikkerhed, og derfor anbefales det ikke længere at fryse genstande.

Er du selv blevet smittet med fnat, skal du undgå:

 • Fysisk kontakt med andre personer, indtil din infektion er blevet behandlet og helbredt.
 • Det er også vigtigt at undgå at dele sengetøj, håndklæder og tøj med andre personer, indtil din behandling er afsluttet.
 • Endeligt bør du undgå at klø på de inficerede områder, da dette kan forværre infektionen og forårsage yderligere irritation og betændelse.

Er det farligt at have fnat?

Fnat er en infektion forårsaget af fnatmiden, og det er ikke farligt, men det kan være meget irriterende og ubehageligt. Hvis det ikke behandles, kan det føre til mere alvorlige hudinfektioner.

Det er vigtigt at huske på, at fnat kan sprede sig hurtigt fra person til person, så hvis du tror, du har fnat, bør du søge behandling så hurtigt som muligt for at undgå at sprede infektionen til andre.

Kontakt din læge

Hvis du oplever symptomer på fnat, er det vigtigt at søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og behandling så hurtigt som muligt. Tal med din læge hvis du har spørgsmål omkring fnat. Hos lægen kan du få den rette behandling og rådgivning om, hvordan man undgår spredning af infektionen.

Har du brug for hjælp?