Gå til hovedindhold

Blodtryksmåling: passer du på dit blodtryk?

Ved du, hvor højt dit blodtryk er? Mange danskere lider af forhøjet blodtryk, men da det ikke altid er en mærkbar tilstand, er det langt fra alle, der er klar over problemet.

Blodtryk

Et blodtryk på over 140/90 mmHg

Et blodtryk på over 140/90 mmHg målt hos lægen og 130/90 mmHg målt hjemme betegnes som et for højt blodtryk. Hvis lægen efter flere målinger konstaterer at dit blodtryk er 140/90 mmHg eller mere, så har du forhøjet blodtryk. Hvis du måler derhjemme, skal du være opmærksom på, at lægen kan vurdere, at dit blodtryk er for højt, hvis du ved gentagne målinger har målt 135/85 mmHg. Det er vigtigt, at du snakker med din læge om resultatet af dine blodtryksmålinger og får lægens vurdering af, hvor dit blodtryk bør ligge.

Mål dit blodtryk selv: Du kan nemt måle dit blodtryk hjemme i din egen stue. Med en digital blodtryksmåler som Omron Evolv kan du samtidig gemme de sidste 100 målinger og overføre tallene til din telefon via en app, så du kan tage dem med til lægen, hvis det skulle være nødvendigt. 

Lavt blodtryk

4 veje til et lavere blodtryk

  1. Skru ned for alkoholindtag: For meget alkohol er ikke godt for dit helbred og kan resultere i forhøjet blodtryk. 
  2. Dyrk motion: Det behøver ikke være hård motion, men hvis du får pulsen op 30 min. hver dag (f.eks. ved en rask tur), kan du forebygge blodtryksproblemer.
  3. Husk at koble fra: Stress er et stort problem, når det kommer til forhøjet blodtryk. Desværre kan vi ikke altid selv styre vores stressniveau, men du kan være opmærksom på at få koblet af, når det er muligt.
  4. Spar på salt og fedt: Spiser du for meget salt, eller er du overvægtig, er risikoen for et forhøjet blodtryk større. Du kan overveje at ændre dine kostvaner, hvis du vil øge din sundhed.

Se vores udvalg af blodtryksmålere (medicinsk udstyr)