Apopro

Vitaminpiller - Hvilke vitaminpiller skal jeg tage?

Vitaminpiller er en fællesbetegnelse for kosttilskud, som indeholder enten et enkelt vitamin eller en blanding af vitaminer og mineraler, også kendt som en multivitaminpiller.

Mange mennesker tager til daglig en vitaminpille, for at være sikre på, at de får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. 

 

 

 

Du har sikkert mange spørgsmål omkring vitaminpiller.

Vi vil forsøge at svare på 4 af de mest hyppige spørgsmål her:

 

1. Hvornår skal jeg tage vitaminpiller?

Indeholder dine vitaminpiller nogle af de fedtopløselige vitaminer, som er a,-d,-e- og k vitamin, så skal du sørge for at tage dine vitaminer til et måltid.

Fedtopløselige vitaminer har nemlig brug for fedt for at blive nedbrudt til mindre dele, så det kan optages og komme ind i kroppen. Modsat de vandopløselige vitaminer, b-vitaminerne og c-vitamin, som blot har brug for vand for at blive opløst tilstrækkeligt.  


Hvornår på dagen du tager dine vitaminpiller er underordnet, bare du husker at få det gjort og tager højde for de fedtopløselige vitaminer og måltiderne.  

 

Se vores udvalg af kosttilskud og vitaminer

 

2. Hvilke vitaminer skal jeg tage?

Der findes vitaminpiller til voksne og vitaminpiller til børn, og generelt er der stor forskel på hvilke vitaminer du skal tage. F.eks. har den gravide krop brug for nogle andre vitaminer, i forhold til den almindelige voksenkrop.

Hvis du er en normal, voksen person som spiser en varieret kost, så har du som sådan ikke brug for at tage vitaminer. Dog anbefaler fødevarestyrelsen at voksne indtager et d-vitamin tilskud i vinterhalvåret på 5-10 mikrogram.

 

Får du dækket dit vitaminbehov? Læs mere om D-vitamin

3. Hvilke vitaminpiller anbefaler man?

Det anbefales det at få alle nødvendige vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost.

Hvis du af én eller flere grunde ikke er i stand til at indtage tilstrækkelige mængder af visse vitaminer og mineraler gennem din kost, kan du overveje om kosttilskud er vejen frem for dig, men kosttilskud kan ikke erstatte varieret kost.

 

4. Hvor hurtigt virker vitaminpiller?

Det er et rigtig svært spørgsmål at besvare. For her skal der igen tages udgangspunkt i den enkelte person. Har du en decideret mangeltilstand og skal have oparbejdet et vist vitaminniveau for at ramme normalen? Og hvor slem er din mangeltilstand? For det er selvfølgelig nemmere og hurtigere at ramme et normalniveau f.eks. ved et lavt d-vitaminindhold i blodet, hvis man bare ligger en smule lavt i d-vitamin, end hvis man ligger meget lavt i d-vitaminindhold.

Lige præcis med d-vitaminmangel, så vil ens læge ofte følge op med en blodprøve efter nogle måneder, for at se om man har ramt et normalniveau.

 

Rådgivning omkring vitaminpiller

Hvis du er i tvivl om hvilke vitaminpiller du skal tage til din unikke livssituation, så er du velkommen til at kontakte vores dygtige farmakonomer og farmaceuter på vores chat, på telefon og på mail.

Vores fagpersonale vil være med til at vejlede dig, så du kan blive klogere på hvad det rette valg kan være for dig.

Har du brug for hjælp?