Apopro

Tør hoste: Alt hvad du skal vide

En tør hoste er noget, mange af os kender til, og en vedvarende tør hoste, kan let holde os vågne om natten. Men hvad er det egentlig, der forårsager kriller i halsen og tør hoste?

Det vil vi forsøge at dykke ned i, i denne guide om tør hoste.

Hvad er tør hoste?

Tør hoste er en refleks, der opstår, når noget "krilrer" i luftvejene. Mærkbart ved denne type hoste er, at der ikke er slimproduktion. Så selvom du føler behovet for at hoste, giver det ikke noget "resultat". Oftest er denne type hoste resultatet af en simpel forkølelse, men det kan også være et symptom på en øvre luftvejsinfektion. Mange er overraskede over at opleve tør hoste uden andre sygdomssymptomer som feber. Men det er faktisk ret normalt, især ved mildere infektioner.

Hvor længe skal jeg gå med tør hoste?

Det kan virke som en evighed, når du ligger vågen om natten med vedvarende hoste. Men selvom tør hoste kan vare ved i flere uger, er det vigtigt at kende tegnene på, hvornår det er tid til at opsøge en læge.

Tegn som vejrtrækningsbesvær, brystsmerter, eller en hoste, der har varet mere end to uger uden tegn på forbedring, kan være alarmerende. Og for de små i familien bør ethvert hostetilfælde hos børn under 2 år tjekkes af en læge.

Forskellen mellem tør hoste og hoste med slim

Tør hoste: betyder, at man hoster uden slim.

Hoste med slim: hvis der er slimproduktion, er det ikke tør hoste, og denne sondring er vigtig, især når man overvejer behandlingsmuligheder.

Lindring af hoste med slim:

Se vores udvalg af håndkøbslægemidler

 

Få vores gode råd til hvordan du bedst håndterer tør hoste

Hvad kan hjælpe mod tør hoste?

Der findes forskellige behandlingsmuligheder for tør hoste. Det er vigtigt at vælge den rigtige hostestillende medicin, så lindringen bliver så effektiv og behagelig som muligt.

Et produkt som Blå Benylan 2,8 mg (1 ml indeholder 2,8 mg diphenhydraminhydrochlorid- læs uddrag af produktresume) er et lægemiddel, der indeholder antihistamin, som kan være særligt effektive, da de både dæmper hosterefleksen og hjælper med at sikre en god nattesøvn. For børn anbefales Rød Benylan 1,4 mg (1 ml indeholder 1,4 mg diphenhydraminhydrochlorid - læs uddrag af produktresume), der er børnevenligt takket være sin hindbærsmag. 

Oplever du kriller i halsen?

For mere naturlige løsninger kan produkter som ColdyHoney Hostesaft, der er et medicinsk udstyr, og kun må bruges fra 1-års alderen og op efter, eller A. Vogel Hoste Spray, som også er et medicinsk udstyr, der kan lindre, tør hoste og kriller hoste, og må bruges af børn fra 4-års alderen. 

 

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på, når jeg døjer med tør hoste?

I de fleste tilfælde er tør hoste helt uskadelig. Men det er værd at være opmærksom på varigheden af hosten og eventuelle ledsagende symptomer. Hvis du eller et familiemedlem oplever vedvarende tør hoste, er det altid en god idé at konsultere en sundhedsekspert for at få den bedste vejledning og behandling.

Du skal også være opmærksom på, at tør hoste kan også være bivirkning til nogle typer medicin.

Tør hoste kan være et irriterende problem, der forstyrrer vores nattesøvn og dagligdag. Men med den rette viden og behandling kan du finde den nødvendige lindring og sikre, at både du og din familie får den hvile, I har brug for.

Kan tør hoste være lungebetændelse? Læs mere tør hoste og lungebetændelse.

Kontakt din læge

Kontakt din læge med det samme, hvis du oplever vejrtrækningsbesvær i forbindelse med din hoste. Sørg også for at konsultere med din læge, hvis du er ramt af en langvarig hoste i flere uger.

 

Har du brug for hjælp?