Apopro

Det skal du gøre ved (sports)skader og muskelømhed 

  • Behandl dine akutte skader med kompression
  • Behandl smerter med smertestillende gel 

Du har nok mindst én gang i dit liv oplevet at få en forstrækning, en forstuvning eller ondt i ryggen. Du har måske trænet for hårdt, overbelastet en del af din krop gennem længere tid eller lavet en forkert bevægelse, f.eks. ved løft eller fald. En sådan skade kan altså opstå efter længere tids belastning eller være akut. Selvom tilstanden i sig selv ikke nødvendigvis er farlig, vil det typisk påvirke din dagligdag i en sådan grad, at det kan være svært at fokusere på alt det andet, du skal. 

Behandling af akutte skader 

Ved en akut skade skade er det vigtigt med hurtig behandling. Akutte skader omfatter bl.a. forstuvning, overrivning af ledbånd og forstrækning. Her kan du bruge RICE metoden. 

  • R står for hvile (rest)
  • I står for is (ice)
  • C står for kompression (compression)
  • E står for elevation (elevation)

Når du får en akut skade, sker der en blødning under huden. Hvis du skærer dig og bløder, vil du sandsynligvis lægge en kompression for at stoppe blødningen. Det er præcis det samme, der skal gøres ved en akut skade. Da blødningen sker under huden, er det umuligt at vide hvor stramt kompressionen skal lægges, derfor er det en god idé at lægge den strammere, end du egentlig ville. Der sker ikke noget ved at en kompression er for stram i ca. 30 min., men hvis området begynder at sove, dunke eller skifte farve, skal kompressionen skiftes til en løsere, når det er muligt. Til kompression kan du f.eks. bruge Tensoplast strækbind 

Behandling af kroniske skader og muskelømhed

Når der er tale om ømhed og kroniske skader på grund af belastning, kan det behandles med RICE metoden også, men der er flere ting, du kan gøre, for at lindre dine smerter og gøre hverdagen mere udholdelig. 

NSAID - Lokal smertestillende behandling

Du kan benytte dig af NSAID lægemidler, som har betændelsesdæmpende effekt og virker smertestillende. Når kroppen får et slag, sker der en reaktion, som kaldes inflammation. Vi bruger ofte ordet betændelse på dansk. Når du skal behandle en sådan skade eller ømhed med et NSAID lægemiddel, kan du vælge mellem tabletter eller gel. Gelen smøres direkte på det område, hvor det gør ondt. Når du smører gelen på, trænger de virksomme stoffer ind gennem huden og behandler kun der, hvor du har smurt. Eksempler på gel er Diclofenac "Orifarm" og Voltaren. Fordelen ved at bruge gel er, at bivirkningerne er færre. Når du spiser NSAID-medicin, føres det med blodet rundt, og dette kan påvirke andre funktioner på vejen. Det slipper du for, når du vælger gel fordi gel kun behandler lokalt og ikke påvirker hele systemet.  

 

Har du brug for hjælp?