Apopro

Rygsmerter: Gode råd hvis man døjer med ondt i ryggen

Næsten alle voksne mennesker vil i løbet af deres liv opleve at have ondt i ryggen i en periode. Kun 20 % af os går fri.

Gode råd fra apoteket

Eksempler på håndkøb mod smerter i ryggen

Eksempel på Gel

Eksempel på tabletter

Eksempel på brusetablet

I langt de fleste tilfælde er det kun i en kortere periode, at man oplever at have ondt i ryggen og af fredelige årsager som f.eks. overbelastning. I sjældnere tilfælde er det decideret problemer i ryggen som f.eks. en diskusprolaps eller sygdomme i ryggen.

I de fredelige tilfælde med akut ondt i ryggen er det typisk overbelastning af ryggen. Det kan være i forbindelse med havearbejde, forkerte og tunge løft enten i hjemmet eller på jobbet eller f.eks. en seng som er for hård eller for blød til en.

At man er inaktiv eller i dårlig form kan også lede til smerter i ryggen. Derfor er det meget vigtigt, når man oplever rygsmerter, at man ikke dropper fysisk aktivitet. Det er meget vigtigt at man forbliver aktiv og lave øvelser, som styrker ryggens muskler. Udover fysisk aktivitet kan man behandle akutte rygsmerter med smertestillende.
Enten ordineret af ens læge eller i håndkøb. Rygøvelser kan man enten få hjælp til via sin læge eller hos en fysioterapeut.

Det er meget sjældent at ens rygsmerter skyldes alvorligere sygdomme i ryggen. Omkring 10 % af rygsmerter stammer fra en diskusprolaps eller problemer med nerveenderne og under 5 % skyldes alvorligere sygdomme som cancer, gigt eller et decideret brud. Hvis du dog føler dig bekymret om dine rygsmerter og hvad de skyldes, så skal du selvfølgelig tage kontakt til din praktiserende læge.

Har du brug for hjælp?