Apopro
Ondt i skulderen – skuldersmerter – ApoPro.dk hjælper dig

Ondt i skulderen? Her er de mest effektive behandlingsmetoder

De fleste har på et tidspunkt oplevet en eller anden form for skuldersmerter. For nogen går smerterne i sig selv, helt af sig selv, og for andre skal der skulderøvelser, eller andre midler i brug.

Der kan være flere årsager til at man får smerter i skulderen, og smerterne er ret almindelige. Det er heller ikke unormalt at du som sportsudøver og aldrende, døjer med ondt i skulderen. Vi vil forsøge at beskrive de forskellige årsager ved skuldersmerter, og komme med forslag til øvelser som kan være med at mindske smerterne.

 

 

Årsager og symptomer i forbindelse med ondt i skulderen

Aldrende med ondt i skulderen

Det er ikke ualmindeligt at ældre mennesker oplever at få smerter i skulderen. Det skyldes slitage i skulderens sener, som øger risikoen for irritation og skader af senerne, og det får man ondt i skulderen af.

Slidgigt i skulderen

Slidgigt, også kendt som artrose, kan påvirke skulderleddet og forårsage smerte. Det er en degenerativ tilstand, der gradvist nedbryder brusken i leddet.

Slidgigt i leddet mellem skulderbladet og skulderleddet kan altså give skuldersmerter.

Læs mere om slidgigt, hvis du har mistanke om at dine gener kan være relateret til noget gigt.

Pludselig ondt i skulderen

Skulderen kan blive skadet som følge af en pludselig bevægelse, fald eller overbelastning. Dette kan medføre smerter, forstuvninger, forstrækninger eller endda brud.

En frossen skulder

En frossen skulder opstår, når selve skulder leddets kapsel er skrumpet, hvilket fører til indskrænket bevægelighed i skulderen. Denne tilstand kan forekomme efter en skade i området eller hos mennesker med sukkersyge, der har en øget risiko for at udvikle det.

Betændt slimsæk

Bursitis er betændelse i en bursa, som er en væskefyldt pude, der hjælper med at mindske friktionen mellem senerne og knoglerne i skulderen. Betændelsen kan medføre smerter og hævelse.

En akut betændelse i skulderens slimsække kaldes bursit på lægefagsprog. Slimsækkene hæver op, fyldes med væske, og det giver smerter. Smerterne forværres i løbet af kort tid og sidder i skulderen og på forsiden af armen. Smerterne vil være stærke, også når armen er i hvile og om natten.

Sene betændelse: Også kaldt tendinitis. Sene betændelse opstår, når senerne omkring skulderen bliver betændte eller irriterede. Det kan skyldes gentagne bevægelser eller overanstrengelse af skulderen.

Gravid og skuldersmerter

Som gravid kan du også opleve smerter i kroppen, og nogen lider af bækkenløsning eller bækkensmerter, men det er heller ikke unormalt at opleve jag i omkring skulderpartiet. En fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med at udføre de helt rigtige øvelser, så du i mindre grad skal opleve gener i skulderen i forbindelse med graviditet.

Læs også:

Gode råd til dig der døjer med rygsmerter

 

Skulder øvelser

Til dig som har problemer med skuldersmerter, kan træning være med til at afhjælpe smerterne. Står du med en skulderskade, skal du bruge skræddersyede øvelser, så genoptræningen af skulderen bliver udført helt optimalt.

Hvis du er stiv, svækket eller øm i skuldrene, kan du forsøge med denne øvelse:

  • Lad armene hænge ned langs siden af kroppen.
  • Løft skulderne op mod ørerne og træk derefter skulderbladene sammen på ryggen.
  • Lad skulderbladene glide ned.
  • Skift retning.
  • Gentag øvelsen 8-12 gange i hver retning.

Til denne øvelse skal du bruge håndvægte, én i hver hånd:

  • Stå med en håndvægt i hver hånd med armene ned langs siden.
  • Løft armene ud fra kroppen, indtil hænderne er ud for skuldrene, eller så højt du kan.
  • Sænk langsomt armene igen.
  • Gentag øvelsen 8-12 gange.

Kontakt egen læge

Det er vigtigt at konsultere en læge eller en kvalificeret sundhedsperson for en nøjagtig diagnose og passende behandling, hvis du oplever vedvarende smerter i skulderen. De kan udføre en fysisk undersøgelse, stille spørgsmål om dine symptomer og muligvis anbefale yderligere test eller henvise dig til en specialist. Kilde: gigtforeningen.dk

Har du brug for hjælp?