Apopro

Lugt fra underlivet

Alle lugter forskelligt fra underlivet, og lidt lugt er for det meste helt normalt. Når skeden er sund og rask, plejer udflåddet at lugte svagt og lidt syrligt, nogenlunde som yoghurt. Hvis udflåddet pludselig ændrer sig og begynder at lugte grimt, kan det være et tegn på forandringer. En stærk, fiskelignende lugt kan f.eks. betyde, at du har fået bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose er en infektion, der skyldes ubalance mellem de bakterier, der er i skeden. Mange får hjælp mod lugt i underlivet med produkter, som sælges på apoteket, men i visse tilfælde kan du have brug for antibiotika. Antibiotika er receptpligtigt og kan kun fås gennem lægen. Bakteriel vaginose er i langt de fleste tilfælde ufarlig, men hvis du er gravid, er det vigtigt, at du bliver undersøgt for ildelugtende udflåd. I værste fald kan bakteriel vaginose nemlig medføre, at barnet fødes for tidligt.

Hvad er bakteriel vaginose? Bliv klogere på, hvordan du ved om du døjer med bakteriel vaginose.

Hvorfor lugter det fra underlivet?

Der lever massevis af mælkesyrebakterier i skeden, som sammen med fugt fra skedevæggene skaber et surt miljø i skeden, så skadelige bakterier og svampe ikke trives. Skedens pH-værdi ligger normalt på 4,5, men undertiden kan pH-værdien stige og gøre skeden mere basisk. Således ændres skedens økosystem, hvor mælkesyrebakterierne erstattes af en blanding af forskellige bakterier. En ændring i skedens økosystem kaldes ofte bakteriel vaginose og er et af de mest almindelige underlivsproblemer.

Hvis du oplever kløe, som er et symptomerne på skedesvamp, kan du læse mere om svamp i underlivet.

Ubalance i bakteriefloraen kan f.eks. skyldes, at du har indtaget antibiotika, bruger spiral eller vasker underlivet for ofte. Risikoen for ildelugtende udflåd øges også umiddelbart efter menstruation. Ligeledes kan samleje uden kondom også forårsage lugt. Det skyldes, at når det basiske sekret fra manden blandes med kvindes sure sekret, frigøres der lugtstoffer. Ud over bakteriel vaginose kan tørhed i underlivet medføre dårlig lugt.

Det kaldes atrofisk kolpit og er ret almindeligt blandt ældre. Lugten kan undertiden også skyldes trichomonas, en kønssygdom der er forårsaget af en parasit, men det er ret usædvanligt.

Hvad kan jeg gøre ved lugten fra underlivet?

Lugt fra underlivet behandles forskelligt, afhængigt af hvad der forårsager det. Hvis du har bakteriel vaginose, kan du prøve at behandle det med håndkøbsmedicin. Hvis håndkøbsprodukterne ikke hjælper, kan du få antibiotika udskrevet på recept hos din læge.

Lugt, som skyldes tørhed i underlivet, plejer at skyldes østrogenmangel og behandles med præparater, som indeholder hormoner, mens trikomonas behandles med antibiotika.

Generelle råd om underlivshygiejne

Der er flere ting, du kan gøre for at beskytte det sure miljø i skeden og reducere risikoen for ildelugtende udflåd

  • Skeden er selvrensende.
  • De ydre kønsorganer vaskes én gang dagligt helst med en sæbe der er beregnet til brug i underlivet.
  • Vaskeklude bør kun anvendes én gang.
  • Kvinder med hyppige svampeinfektioner rådes til ikke at bruge tætsiddende tøj eller undertøj lavet af syntetiske materialer. Der anbefales bomuldsundertøj, som kan vaskes ved høj temperatur.
  • Partnerbehandling er ved flere af infektionerne er vigtig for at forhindre ny infektion.

 

Se mere i vores intimunivers

Multi-Gyn

FloraPlus

5 x 5ml enkeltdosis

Medicinsk udstyr

Behandler symptomer på svampeinfektioner i skeden

Har du kløe og smuldrende, hvidt udflåd? Så har du måske svamp i skeden. Multi-Gyn FloraPlus behandler symptomer på svamp i skeden som kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd.

Køb Multi-Gyn FloraPlus

Multi-Gyn

ActiGel

50ml + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler bakteriel vaginose

Lugt af fisk og vandigt udflåd? Så har du sandsynligvis bakteriel vaginose. Multi-Gyn ActiGel behandler bakteriel vaginose og de relaterede symptomer såsom uønsket udflåd og lugt. 

Køb Multi-Gyn ActiGel

Multi-Gyn

LiquiGel

30 ml gel + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler og lindrer tørhed i skeden

Er din skede øm og irriteret? Føler du smerte under sex? Så lider du måske af tørhed i skeden. Multi-Gyn LiquiGel behandler og lindrer irritation og ubehag i forbindelse med tørhed i skeden.

Køb Multi-Gyn LiquiGel

Multi-Gyn

FemiWash

100 ml

Daglige intimpleje

Mild, sæbefri intim hygiejne wash

Vil du bruge en meget mild, ikke-irriterende vask? Multi-Gyn FemiWash renser og opfrisker intimområdet. Den er sæbefri blid og ikke-irriterende, selv for den mest følsomme, sarte hud.

Køb Multi-Gyn FemiWash

Har du brug for hjælp?