Apopro

Knogleskørhed: Forbyggelse - Sådan mindsker du risikoen

Hver 3. kvinde og hver 8. mand får et brud, som skyldes knogleskørhed. Sygdommen er i høj grad afhængig af livsstil. Læs her, hvad du selv kan gøre for at forebygge knogleskørhed.

Gode råd fra apoteket

For at forebygge knogleskørhed er det vigtigt at undgå rygning, et stort alkoholforbrug, og undervægt. Desuden er det vigtigt at dyrke vægtbærende motion og få tilstrækkeligt med calcium (kalk) og D-vitamin.

 

Eksempel på kalktilskud

Knogleskørhed betyder, at man har skrøbelige knogler på grund af nedsat knoglemængde. Omtrent hver 3. kvinde og hver 8. mand vil få et knoglebrud, som skyldes knogleskørhed. Sygdommen kan også føre til sammenfald af ryghvirvlerne, som er en smertefuld tilstand.

Visse faktorer øger risikoen for knogleskørhed, blandt andet for lidt calcium (kalk) i kosten, for lidt D-vitamin, rygning, manglende motion, undervægt og en række kroniske sygdomme. Et stort alkoholforbrug øger ligeledes risikoen for knogleskørhed - et forbrug inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger øger ikke risikoen

Sådan forebygger du

For at forebygge knogleskørhed er det derfor vigtigt at undgå rygning og undervægt. Dyrk såkaldt vægtbærende motion. Det betyder motion, hvor man bærer sin egen kropsvægt, for eksempel løb, gang, dans og boldspil. Det hjælper nemlig til at styrke knoglerne. Desuden er det vigtigt at sikre, at man får tilstrækkeligt med calcium og D-vitamin.

 

 

 

Få nok calcium og D-vitamin

Får man ikke tilstrækkeligt med calcium, kan det påvirke knoglestyrken og føre til knogleskørhed. Det samme gælder for D-vitamin, da kroppen er afhængig af vitaminet for at kunne optage calcium, forklarer farmaceut, Thi Lisa Le. Hun uddyber:

Calcium

Hos raske voksne anbefales det, at man får 800 milligram calcium om dagen. Mange forskere i knogleskørhed anbefaler dog op til 1.200 mg om dagen til kvinder, der har passeret overgangsalderen og til mænd over 65 år. Fra kosten kan man få calcium fra eksempelvis mælkeprodukter.

D-vitamin

Det anbefalede daglige indtag er 10 µg D-vitamin om dagen for voksne. Man danner D-vitamin i huden, når man opholder sig i solen, men i vintermånederne er solen ikke stærk nok til, at man danner tilstrækkeligt. I denne periode er det vigtigt at sikre sig tilstrækkeligt med D-vitamin gennem kosten. Gode kilder til D-vitamin er for eksempel fede fisk.
Hvis du har svært ved at nå op på det anbefalede indtag af D-vitamin og calcium gennem kosten, kan du supplere med et tilskud.

Hvis du tager mere end 400 mg calcium, er det en god idé at tage tilskuddet over to omgange. Kroppen har nemlig svært ved at optage store doser på én gang og på den måde sikrer man, at kroppen ikke blot udskiller det, den ikke kan nå at optage, forklarer Thi Lisa Le.

Gode råd fra apoteket

For at forebygge knogleskørhed er det vigtigt at undgå rygning, et stort alkoholforbrug, og undervægt. Desuden er det vigtigt at dyrke vægtbærende motion og få tilstrækkeligt med calcium (kalk) og D-vitamin.

Se eksempler på kalktilskud

Har du brug for hjælp?