Apopro

Forkølelse og hoste hos babyer og børn

Når en baby eller børn er forkølet og hoster, kan barnet have symptomer som stoppet næse, løbende næse, ondt i halsen, feber, hoste med slim eller en tør hoste. Heldigvis findes der flere forskellige typer produkter og lægemidler, som kan anvendes for at lindre de symptomer, som barnet kan have. 

I denne artikel rådgiver ApoPro.dk dig i, hvordan du bedst afhjælper dit barns symptomer på forkølelse. Derudover kommer vi med anbefalinger til, hvornår du bør opsøge lægehjælp ifm. dit barns forkølelsesforløb. Dog gør vi opmærksom på, at flere symptomer på forkølelse kan sammenstilles med symptomer på Covid-19. Vi anbefaler derfor, at du følger Sundhedsstyrelsens vejledninger, hvis du har mistanke om, at dit barn er smittet med Covid-19. Find mere information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Forkølelse og hoste hos babyer 

Stoppet eller løbende næse

Hos babyer op til 2 år kan du anvende saltvand som næsespray eller næsesuger og pipetter til at lindre en stoppet næse eller løbende næse. En næsesuger hjælper dig til at suge snot ud af barnets næse, så babyen har mulighed for at komme af med snotten. Saltvand kan være med til at løsne og gøre snotten mere tyndtflydende hos babyen og derved lindre den forkølelse, som babyen har.

Klaricare Baby næsedråber, som er medicinsk udstyr, adskiller sig fra andre saltvandsprodukter, da det har et højere indhold af salt. Klaricare Baby virker ved hjælp af osmose, som er en naturlig mekanisme, der trækker overskydende væske ud af næsevævet. Der er ingen begrænsning på, hvor tit du kan anvende saltvand og næsesuger til at lindre forkølelse hos en baby.

 

Hoster dit barn?

Hvis din baby har hoste, skal du altid kontakte en læge. Hvis lægen ikke finder noget galt med barnet, kan man fra barnet er 1 år anvende Bisolnatural complete sirup, som lindrer tør hoste og hoste med slim. Bisolnatural complete sirup er et medicinsk udstyr, som er baseret på Poliflav M.A. komplekset, som består af polysaccharidfraktionen fra Plantago lanceolata (lancet-vejbred), honning og flavonoidfaktionen fra Timian. Vær opmærksom på om der er slim med i hosten, eller om den er tør. Det er vigtigt, at babyen kan komme af med slimen i lungerne, da det ellers kan sætte sig til lungebetændelse.

Hvis du oplever, at dit barn har ondt eller har feber og ønsker at anvende et lægemiddel til at afhjælpe disse symptomer, skal du kontakte din læge, inden du anvender lægemidler til dit barn under 2 år.

 

Forkølelse og hoste hos børn fra 2 år 

Stoppet næse

Ved forkølelse begynder sygdomsforløbet normalt med nysen og løbende næse og kan gå over i stoppet næse. Ved nysen og løbende næse er der desværre ikke meget at gøre. Men når næsen går over til at være stoppet, kan du afhjælpe det med forkølelses næsespray til børn fra 2 år, som dæmper hævelsen af slimhinden. Det kan f.eks. være Otrivin Junior næsespray (1 ml indeholder 0,5 mg xylometazolinhydrochlorid. (1 pust svarer til ca. 35 mikrogram xylometazolin) - læs uddrag af produktresume).

Næsespray til forkølelse må typisk bruges 3 gange om dagen i højst 10 dage, og man skal altid følge instruktionerne i indlægssedlen. Det kan være en fordel at gemme det ene pust til, når barnet skal sove, så det er lettere at trække vejret. Hæv evt. barnets hoved, eks. med en ekstra pude, for at mindske hævelsen i næsen.

Man kan med fordel anvende eller supplere med saltvand til at skylle slimhinden i næsen og få løsnet slim og snot ved forkølelse.

Der er forskellige muligheder af produkter, som alle indeholder saltvand. Du kan anvende et næsehorn beregnet til børn, hvor du selv laver den saltvandsopløsning, der anvendes til at skylle næsen med. Det er vigtigt, at et næsehorn anvendes korrekt for at få det største udbytte af saltvandsopløsningen og det anbefales derfor til de lidt større børn, da det kræver lidt teknik.

Saltvand findes også som næsespray og pipetter, som kan anvendes hos både babyer og børn. Klaricare næsespray er medicinsk udstyr, som kan anvendes fra barnet er 6 måneder. Klaricare næsespray adskiller sig fra andre saltvandsprodukter, da den har et højere indhold af salt. Klaricare næsespray virker ved osmose, som er en naturlig mekanisme som trækker overskydende væske ud af næsevævet. Der er ingen begrænsning på hvor tit du kan anvende produkter indeholdende saltvand til dit barn.

 

Hoste med slim

Hvis dit barn er ramt af hoste, kan du forsøge at afhjælpe hosten med et hostemiddel. Hvis dit barn har en hoste med slim, er det vigtigt, at du først og fremmest får løsnet slimen, så den ikke sætter sig fast og udvikler sig til en lungebetændelse.

Til at løsne slim kan man anvende slimløsnende lægemidler.

Enten kan man anvende brusetabletter f.eks. Mucolysin 200 mg (lægemiddel:1 brusetablet indeholder 200 mg (delekærv) acetylcystein - læs uddrag af produktresume), som man opløser i vand og kan anvendes fra barnet er 5 år.

Slimløsende hostemiddel findes også i flydende form - som f.eks. Bromhexin (lægemiddel: 1 ml oral opløsning indeholder 0,8 mg bromhexinhydrochlorid - læs uddrag af produktresume).

Bromhexin kan anvendes fra barnet er 2 år gammel. Det er vigtigt, at du læser hvilken dosering, der er korrekt til dit barn i forhold til alder på produktet eller i indlægssedlen.

 

Tør hoste

Har dit barn har en tør og irriteret hoste uden slim, kan du anvende det hostestillende lægemiddel Benylan 1,4 mg (1 ml oral opløsning indeholder 1,4 mg diphenhydraminhydrochlorid - læs uddrag af produktresume), som kan anvendes fra barnet er 2 år. 

Du kan også forsøge med det medicinske udstyr Coldy-Honey hostesaft, som også er baseret på honning og beroliger og lindrer hoste. Dette produkt kan anvendes, fra barnet er 1 år.

 

Hoste om natten

Hvis barnet har hoste med slim, er det som nævnt vigtigt at man får løsnet slimen, så det ikke sætter sig fast. Men hvis barnet har svært ved at sove pga. hosten, må man gerne kombinere hostemidlerne, så barnet får de slimløsnende hostemidler i dagtimerne og hostestillende til sengetid. På den måde kan barnet forhåbentlig få hostet slim op i løbet af dagen og få sin nattesøvn.

 

Ondt i halsen

Ondt i halsen er ofte et af de første symptomer på en forkølelse, og derfor kræver det sjældent, at man søger læge. Dog er det vigtigt at påpege, at man også kan få ondt i halsen af et andet symptom end for forkølelse. Ondt i halsen er også et symptom på Covid-19, og det er derfor vigtigt, at dit barn testes for dette, inden du tager det som en almindelig forkølelse. Har du mistanke om, at dit barn er smittet med Covid-19, skal du forholde dig efter sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, hvis du har mistanke om at du eller et medlem af din familie er smittet med Covid-19 her

  • Smertestillende lægemidler - Der kan fås forskellige håndkøbs-lægemidler, som virker mildt smertestillende lokalt i halsen. Der findes forskellige typer, hvor nogen kun afhjælper smerterne. Det kan f.eks. være Zyx Citron (1 sugetablet indeholder 3 mg benzydaminhydrochlorid - læs uddrag af produktresume). Zyx må anvendes til børn over 6 år, men skal anvendes under opsyn af en voksen indtil barnet er 11 år.  Andre sugetabletter til halsen virker desinficerende og smørende - det kan f.eks. være Strepsils med  Honning og Citron (1 sugetablet indeholder 0,6 mg amylmetacresol og 1,2 mg 2,4-dichlorbenzylalkohol - læs uddrag af produktresume). Strepsils må også anvendes fra barnet er 6 år og dette skal ske under opsyn af en voksen indtil barnet er 11 år.
  • Halsspray - Man kan også anvende halsspray mod smerter i halsen. Det kan f.eks. være Viruseptin Mundspray eller Coldzyme Mundspray, som begge er medicinsk udstyr. Viruseptin mundspray hjælper med at stoppe vira i de øvre luftveje f.eks. forkølelse og kan anvendes fra barnet er 1 år. Den har en dejlig smag af kirsebær. Coldzyme mundspray virker på årsagen til de fleste forkølelser, nemlig virus. Coldzyme mundspray kan forebygge og forkorte forkølelsen, samt reducere forkølelsessymptomer og ondt i halsen hos dit barn. Coldzyme mundspray kan anvendes fra barnet er 4 år.
  • Honning som lindring - Hvis du ønsker at anvende noget naturligt fra naturen, kan honning være en mulighed. Honning er kendt for sin bakteriehæmmende egenskab og kan lindre og lave en slags beskyttende hinde i halsen for på den måde at mindske smerten lidt. Man må dog ikke give honning til børn under 1 år, det skyldes at der i honning kan findes nogle bakterier der kan afgive et skadeligt giftstof. Større børns immunforsvar kan bekæmpe de skadelige bakterier og det er derfor ikke farligt for dem. Honning er en af hovedingredienserne i Orifarm Coldy Halsspray, som er et medicinsk udstyr. Den anvendes ved at spraye ind bagerst i halsen, så snart dit barn oplever de første symptomer på forkølelse og ondt i halsen. Denne spray kan anvendes fra barnet er 4 år. 

 

Feber og smerter

Hvis dit barn har smerter eller feber, kan du fra det er 2 år anvende et håndkøbslægemiddel indeholdende Paracetamol. Paracetamol ikke må anvendes til børn under 2 år uden en læges anvisning.

Om dit barn skal have lægemidlet som flydende, suppositorier, almindelige tabletter eller en hel anden lægemiddelform, kommer an på barnets alder og hvad du som forælder vurderer fungerer bedst for dit barn. Det er vigtigt, at du kigger i indlægssedlen for at give dit barn den korrekte dosis af et produkt indeholdende det aktive lægemiddelstof Paracetamol. Hvis du er i tvivl om doseringen, så kontakt os eller din læge. Det er vigtigt at overholde den maksimale døgndosis, og der skal gå mindst 6 timer mellem hver dosis. Overdosering kan give permanente leverskader.

Læs mere om hvornår man har feber.

Hvornår skal man søge læge?

Ved en almindelig forkølelse hos børn er lægekontakt ikke nødvendig.  

Lægen skal dog søges ved forkølelse hos børn, hvis:

  • Barnet har høj feber, eller feber i længere tid.
  • Hvis barnet ofte kaster op.
  • Hvis barnet ikke vil drikke og spise.
  • Hvis barnet virker sløvt og ikke vil lege, høre historie, se tv, osv.
  • Hvis barnet ikke vil sidde op og ikke vil bøje hovedet.
  • Hvis det klager over smerter, hovedpine osv.
  • Hvis der er symptomer på andre følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse osv.

 

Har du brug for hjælp?