Gå til hovedindhold

7 råd til at bekæmpe flåter, myg og andre insekter

Med sommerens stigende temperaturer kommer mere end hygge i haven, ture til skoven og leg i parken. Fra maj til oktober begynder hvepse, flåter og andre insekter nemlig at kigge frem i varmen.

MYGGESPRAY

Med sommerens stigende temperaturer kommer mere end hygge i haven, ture til skoven og leg i parken. Fra maj til oktober begynder hvepse, flåter og andre insekter nemlig at kigge frem i varmen.

For det meste er de små dyr blot generende for hyggelige stunder med familie og venner, men indimellem sker det, at de både stikker og bider.

I langt de fleste tilfælde giver det en mild smerte og en irriterende kløe hos både børn og voksne. Ofte er det tilstrækkeligt at fjerne insektgiften med en giftsuger, og derefter lindre generne med en beroligende og rensende creme.

I sjældne tilfælde er reaktionerne dog mere alvorlige. Stik fra insekter som bier og hvepse kan fremkalde allergiske reaktioner, og bidet fra en flåt kan overføre den farlige Borrelia-bakterie og den såkaldte TBE-hjernebetændelse til kroppen.

For at minimere risikoen for små og store gener, har vi samlet 7 råd til dig, der skal en tur i naturen med familien:

  1. Brug lange bukser, trøjer, lukkede sko og strømper
  2. Bliv på stier og andre tørre steder væk fra knæhøjt fugtigt græs
  3. Benyt myggespray og flåtspray
  4. Beskyt hund og kat mod flåter med hurtig behandling
  5. Efter turen bør I tjekke jer selv og hinanden grundigt for flåter (på størrelse med et knappenålshoved) imellem tæerne, i lysken, i armhulen, bag ørerne, i hovedbunden og andre lune steder hos voksne og børn.
  6. Finder du én, skal den fjernes hurtigst muligt med et flåtfjernerkort eller et flåtfjernerbrækjern for at minimere smittefare. Har du ingen redskaber, kan du forsigtigt bruge en pincet eller dreje flåten med let fugtede fingre indtil den slipper grebet.
  7. Undgå at klø i det, da dette kan skabe en infektion eller sår.

Læs mere om flåtbid, TBE og borreliose